Tråd kurve stabelbare House Doctor
Nordal - Ny kollektion
Heathcote & Ivory Morris & Co.
Broste Copenhagen - Sofa nyhed
Kategori: Julemad
12 tips til brug af restemad
Redaktionen

Lav klatkager af risengrødrest, brug rester af steg i en skøn salat, gem skysaucen til bouillon, brug overskydne kartofler i farsen. Her får du Birte Brorsons bedste råd til anvendelse af restemad i julemåneden.

  1. Risengrød
    Steg en pande klatkager: 2-3 dl risengrød røres med et æg, en sp.sk. mel, en sp.sk. sukker og evt. lidt vanilje, steges i smør på panden – opskriften behøver ikke at være nøjagtig, juster selv konsistens og smag med mel og sukker og evt. reven citronskal, serveres med syltetøj og evt. strøsukker eller sirup. Frygtelig usundt, men lækkert. Du kan fryse grøden og lave klatkager til januar, giv ungerne dem med på madpakken – sammen med masser af gulerødder og en humpel sprød hvidkål. 
  2. Risalamande
    Tænk dig om og lav portionen meget mindre, end du plejer. Hvorfor skal vi blive dårlige for at lede efter en mandel? Risalamande er bedst, som den er, så giv gæsterne resterne med hjem. Du kan også nyde den næste morgen i stedet for din yoghurt eller til din eftermiddagskaffe. Ellers brug den i bolledej eller som fyld i en kage.
  3. And, kalkun og flæskesteg
    Det er skønt at gentage julemåltidet 1. eller 2. juledag. Spis kødet koldt, lun de brune kartofler, bras de hvide, varm sauce og rødkål og nyd at få gavn af den store køkkenindsats fra den 24. Er der ikke nok til et helt måltid, så brug flæskestegen til biksemad, eller rist skiverne og kom dem lune i en sandwichbolle med rødkål. Af and og kalkun kan du lave salat til julefrokosten: Pil al kødet fra skroget og skær det i strimler med de øvrige kødrester, bland med ultrafint snittet rødkål (eller hvidkål), skær små tern af æble og/eller appelsin og bland en dressing af olie, eddike, salt og frugtjuice eller koncentreret saft – f.eks. hyldeblomstsaft. Du kan også bruge en rest kirsebærsauce som dressing evt. med lidt citronsaft i. Hak evt. rester af tørrede frugter og nødder og drys på salaten som pynt. 
  4. Skysauce
    Gem saucen i fryseren i passende portioner, den er fin til alle slags retter med fjerkræ og svin. Er du lykkedes med en rigtig god og kraftig sauce, kan du gemme den i isterningbakker som ”bouillon” til fremtidens saucer.
  5. Brune og hvide kartofler
    Prøv brune kartofler i skiver på rugbrød, pynt med syltet rødkål, asier eller agurker, pynt evt. med en sveske, hvis du har købt for mange. De hvide kartofler holder sig flere dage i køleskabet som pålæg eller til brasede kartofler. De kan også fryses, til du næste gang skal lave frikadeller. Mos dem ned i frikadellefarsen, det er sundt og klimavenligt at spare på kødet og det giver saftige deller. (Rester af ris, kartofler, bulgur og grøntsager kan erstatte 1/3 af kødet).
  6. Rødkål, tyttebærsyltetøj og kirsebærsauce
    Har du købt syltet rødkål, så gem den til frikadeller eller medister eller som pynt på leverpostejen. Den holder sig fint på køl i sin eddikelage til januar. Har du meget syltet rødkål, kan det også fryses. Rester af rå rødkål er fint til vintersalater: Snit det ultrafint og bland med ribsgele, tyttebærsyltetøj eller en rest kirsebærsauce, prøv evt. lidt citronsaft og hakkede nødder/mandler. (Hvidkål kan også bruges).
  7. Rødvin
    Sjatter af rødvin (eller anden vin) kan fryses i isterningbakker som ekstra skud smag, når du laver sauce. 
  8. Tørret frugt, chokolade, nødder og mandler
    Lav 'Lises forvandlingskugler', hvor du f.eks. lægger tørrede dadler, figner, rosiner, abrikoser, svesker (uden sten og stilke) i blød i lidt æblejuice natten over. Blend sammen med juicen til en ensartet masse. Hak evt. chokolade og/eller nødder og mandler og bland i frugtmassen. Tril til kugler og vend dem i kokosmel, lakridspulver eller kakao. Giv gerne kuglerne ekstra smag af citronskræl, cognac, kakao eller overtræk dem med chokolade. De skønne lækkerier og også fine som gave! 
  9. Frisk frugt, mandler og kanelsukker
    Du kan forlænge levetiden for æbler og pærer ved at tørre dem i tynde skiver i ovnen. Find opskrifter ved at google ”tørrede æbler”. Du kan skære de tørrede frugter ud til hjemmeblandet müesli, eller lav en snack af hele ringe drysset med kanelsukker, du har til overs fra risengrøden. Prøv bagte æbler med hjemmelavet marcipan: Halver æblerne, skær kernehuset ud med en skarp teske. Blend mandlerne til fint pulver, (du behøver ikke at smutte hinderne af først). Tilsæt ahornsirup til marcipankonsistens. Kom marcipanen i hullerne i æblerne og bag i ovnen til æblerne er møre og marcipanen gylden. Æblerne kan også bages blot med rosiner og en lille klat smør i hullet og et drys kanelsukker over. Spis måske flødeskum eller vaniljeis til.
  10. Pålæg og ost fra julefrokosten
    Skær alle resterne af kød i strimler, rist dem kort på panden og brug dem som pynt på en pizza, en grøntsagstærte, i et pitabrød eller rullet i en pandekage med sprød rødkål og andre grøntsager, gratiner i ovnen. Ost kan du rive og bage med i ovnen oven på pandekager, pizza, tærte etc. De bløde oste (hvidløgsost, gedeost, feta, brie m.v.) kan du blande med det øvrige fyld i tærter og/eller pandekager, de faste skærer du i tern). Du kan sagtens fryse resterne i et par måneder eller tre.
  11. Brød fra julefrokosten
    Lav croutoner af brødrester, især rugbrød er godt ovnristet i tern med god olie, fint salt og masser af hvidløg. Gem croutonerne i en kagedåse til næste gang, I skal have suppe, ellers spis dem som snack foran TV. Skærer du rugbrødsskiver i strimler og rister sprøde, som beskrevet, er de fine sammen med gulerodsstave som velkomstsnack til gæsterne serveret med en god dip. 
  12. Smør og krydderurter
    Smør kan fryses og holder sig i op til tre måneder. Du kan også blande det med overskud af krydderurter. Hak urterne og bland det i smørret evt. sammen med lidt hvidløg eller en lille skefuld sennep. Så har du kryddersmør til kartoflerne i januar. Krydderurtesmørret kan også holde sig i fryseren. (Spar på krydderurter om vinteren, de kommer fra drivhus, som udleder meget CO2.)

Velbekomme og glædelig jul!

 

 

Jul
8 idéer til gratis gaver

Mangler du en gaveidé, så husk at de bedste gaver ikke nødvendigvis er de materielle. Gaver som fx tjenester, initiativ til hyggeligt samvær og fælles oplevelser, kan ofte være de gaver, der sættes særlig pris på - og som huskes længst.
Her bringer vi en stribe idéer, der ganske vist kræver et...

Læs mere
Jul
Duften af jul - 6 skønne idéer

Intet vækker julestemningen som duften af jul. Den krydrede duft af hjemmebagte småkager, gløgg og honninghjerter, der blander sig med duften af gran og nellike-appelsiner. Fremhæv de liflige dufte ved at varme krydderier på pande eller ved at lade en herlig julepotpourri med enebær, appelsiner,...

Læs mere
Jul
DIY: Dekorer bloklys

At dekorere stearinlys er en hyggelig syssel, hvor både børn og voksne kan være med. Med papirservietter og saks klippes fine juleklip, som hæftes fast på lyset med stearin. De dekorerede stearinlys kan blive til fine og anvendelige jule- og nytårsgaver, og alt hvad man skal bruge til opgaven er...

Læs mere
Jul
Var det altid hvid jul, da far var dreng?

Hvert år i december drømmer store og små om hvid jul, og mange drømmer sig tilbage til barndommens juleaftener. Men hukommelsen kan godt spille os et puds, skriver Danmarks Meteorologiske Institut. For hvornår havde vi egentligt sidst hvid jul, og er det virkeligt sandt, at det altid var hvid jul,...

Læs mere
Jul
Marokkansk and med pomerans

"Det er i julemåneden, man skal spise denne vidunderlige marokkanske krydrede og helt anderledes anderet" siger Camilla Plum om den skønne, marokkansk-inspirerede ret, som vi her bringer opskriften på.
Den er krydret med blandt andet frisk pomerans, som ellers er bedst kendt som krydderi i julens...

Læs mere
Jul
Sådan vælger du et miljøvenligt juletræ

Det kan være svært at gennemskue hvilket træ man skal vælge, hvis man gerne vil gøre et bæredygtigt køb. Langt de fleste danske juletræer sprøjtes med ukrudtsmidlet Roundup, som WHO fortsat mener udgør miljø- og sundhedsmæssig risiko. Men der er stadig mulighed for at træffe nogle fornuftige...

Læs mere
Jul
En duftende dejlig julehilsen

Her får du inspiration til en kær og anderledes julehilsen; små stofposer fulde af julens duftende krydderier, tørrede blomster eller æteriske olier. En både super nem, stemningsfuld og personlig lille gave.

Læs mere
Jul
Gaveidéer 2018 - 20 skønne venindegaver

På udkig efter julegave til en kær veninde? Her bringer vi 20 super skønne idéer.

Læs mere
Jul
Hyggebelysning uden sod

Det er svært at skabe julestemning uden levende lys. Men er man i tvivl om hvor meget de sviner, så skal man blot trække en finger hen over vindueglasset efter at have haft et blafrende stearinlys stående i vindueskarmen. Tilsodede vinduer er imidlertid det mindste problem med levende lys....

Læs mere
Jul
DIY: Julefint uden juletræ

Til dig, der er vild med julepynt, men ikke har et juletræ. Her en kær ide til, hvordan din fine juletræspynt kan få den fortjente opmærksomhed - også selvom du ikke lige har plads til selve juletræet. Med denne smukke, kreative DIY kommer stadsen op at hænge - og du slipper samtidig for visne...

Læs mere
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram Google+
Nyhedsbrev
Shopping Nyheder
Frugt og grønt glaspynt

Frugt og grønt glaspynt

Gyngehest, engel og julestrømpe

Gyngehest, engel og julestrømpe

Juletræstæpper

Juletræstæpper

Få mest ud af vinteren

Få mest ud af vinteren

Nye Bøger
Kål og kærlighed, af Lisbeth Tordendahl

Boost din sundhed, forkæl dine smagsløg og få fornyet inspiration med Lisbeth Tordendahls 'Kål og kærlighed'. I sin nye bog præsenterer hun 100 nemme, varierede og kreative opskrifter på indbydende retter med kål, som kan indgå i mange typer måltider, og som samtidig alle er veganske eller...

Læs mere
Krydret, Anne Hjernøe & Ditte Ingemann

Med en fælles passion for mad og krydderier, har Anne Hjernøe og Ditte Ingemann udgivet den dejligste opskriftsamling fuld af inspiration til hvordan man nemt kan føje ekstra krydderi på tilværelsen.

Læs mere
30 opskrifter, 30 minutter og 30 kroner

Med Louisa Lorangs kogebog '30 opskrifter, 30 minutter og 30 kroner', får man konkrete tips og opskrifter på, hvordan man laver lækker mad - nemt, sundt og billigt. Alle bogens opskrifter er ernæringsberegnet og indeholder masser af grønt og godt. Som Louisa selv siger:

Læs mere
Happy Food

De seneste år har forskere fundet ud af, at forbindelsen mellem tarmen og hjernen er meget stærkere, end vi i vores vildeste fantasi kunne havde forestillet os. Maden på tallerkenen påvirker således ikke bare kroppen, men også vores humør og sanser, og muligvis også udviklingen af alvorlige psykiske...

Læs mere
Det Skriver Andre Medier...
01.10.2019

Mobbeofre bliver mere syge og tjener mindre resten af livet

Dr.dk

Mobning i barndommen trækker dybe spor ind i voksenlivet, viser forskning. Selv i en alder af 50 år døjer mange mobbeofre med depression, selvmordstanker og angst. De har større risiko for at få blodpropper, og de tjener mindre end gennemsnittet.

 

Læs mere


26.09.2019

Ny rapport: Danskerne ved for lidt om demens

Alzheimerforeningen.dk

Viden om demens er nøglen til forståelse af nogle af de mest tabubelagte sygdomme, vi kender. Og forståelse er noget af det, dem der lever med sygdommen til hverdag, efterspørger allermest. Desværre står det sløjt til med danskernes viden om demens, viser en ny befolkningsundersøgelse, som YouGov... Læs mere


25.09.2019

Svært overvægtige mister oftere jobbet og har sværere ved at finde et nyt

Sdu.dk

Risikoen for at blive arbejdsløs er markant højere for personer med svær overvægt, viser nyt dansk studie, hvor 87.000 danskeres jobsituation er fulgt gennem længere tid ...

Læs mere


03.09.2019

Fortsat skæv kønsfordeling

Kvinfo.dk

Kvindelige studerende er på vej ind på de tekniske og naturvidenskabelige uddannelser. Men det går langsomt, og når rekordmange unge i disse dage begynder deres studieliv, er der fortsat flest kvinder at finde på uddannelser inden for omsorg og pleje. Unge mænd begynder derimod på tekniske og... Læs mere


06.08.2019

Copenhagen Pride Week 2019

Copenhagenpride.dk

Copenhagen Pride Week 2019 løber af stablen i alle regnbuens farver fra tirsdag den 13. august til søndag den 18. august 2019, hvor københavnerne tager godt imod forventede festende 85 nationaliteter. Læs mere


14.06.2019

Hjerteforeningen: E-dampere har større risiko for hjerte-kar-sygdom

Hjerteforeningen

Nye undersøgelser foretaget af forskere fra Stanford University peger på, at særligt smagsstofferne i rygevæsken øger risikoen for hjerte-kar-sygdomme markant i forhold til, hvis du ikke ryger. Det her er et endnu klarere bevis for, at e-cigaretter er skadelige, siger tobaksekspert fra... Læs mere


Arkiv

Send en hilsen
^