Osteopaten: Sådan forebygger du smerter på hjemmekontoret

Osteopaten: Sådan forebygger du smerter på hjemmekontoret 

Hvad sker der med kroppen, når vi sidder for længe i uhensigtsmæssige stillinger på hjemmekontoret? Og hvad kan vi gøre, for at forebygge smerter og gener? Osteopat Danni Petersen, guider til gode vaner på hjemmearbejdspladsen.

Vær opmærksom på uhensigtsmæssige arbejdsstillinger på hjemmekontoret

Coronapandemien har fået mange danskere til at arbejde hjemmefra. Men da hjemmet naturligvis er indrettet til fritid og sofahygge frem for kontorarbejde, er der risiko for, at vi indtager uhensigtsmæssige arbejdsstillinger på hjemmekontoret. Samtidig mangler vi de daglige gåture til kantinen, mødet og kollegaens kontor, som giver et vigtigt afbræk fra det stillesiddende arbejde. Alt foregår nu over en skærm, og det har desværre resulteret i, at en del danskere er begyndt at døje med forskellige smerter, typisk fra nakke, ryg, skuldre og håndled, hvilket Danni Petersen også mærker i sin praksis.

”Vi møder efterhånden mange patienter, som døjer med smerter, der kan relateres til stillesiddende arbejde derhjemme, og mange er slet ikke opmærksomme på det, før det er for sent og kræver behandling”, forklarer han.

Heldigvis kan vi selv gøre meget for at forebygge problemet. Det er naturligvis en forudsætning, at man først og fremmest indretter kontoret med korrekt bordhøjde, en god stol osv., men der er også andre faktorer, vi skal være opmærksomme på, når arbejdspladsen flytter hjem i stuen.
 
Vi er skabt til at bevæge os

Ifølge osteopaten bunder de fleste skader i, at vores blodgennemstrømning bliver nedsat ved stillesiddende arbejde.

"Kontorarbejde kræver ofte, at dit blik er fokuseret på et punkt, f.eks. en skærm, og derfor holder du automatisk hovedet stille. Paradoksalt nok betyder denne statiske stilling, at dine muskler konstant er aktive. Dette nedsætter musklens blodgennemstrømning, og musklen udtrættes. Når vi så sidder derhjemme, hvor Teams og Skype erstatter fysiske møder, og hvor frokosten indtages ved computeren i stedet for i kantinen, så bliver det pludselig mange timer, vi sidder i samme stilling, uden at tænke over det."

En anden årsag er, at der er samspil mellem synsnerven, øjets muskler og de øverste nakkesmukler. Hvis dit arbejde kræver, at du skal læse meget, kan din nakkemuskulatur nemmere blive udtrættet. Også i denne situationer er det afgørende, at du bevæger dig, hvis du skal undgå nakkespændinger.

”Så der er stadig hold i de gamle talemåder som ”den næste stilling er den bedste”, og ”den bedste øvelse, er den, som du får udført”, siger Danni.

3 gode øvelser til at forebygge hjemmearbejdsskader

Med sin baggrund som både fysioterapeut og osteopat har Danni mange års erfaring med, hvad der kan være hjælpsomt i forhold til både at forebygge og behandle problemer fra uhensigtsmæssige arbejdsstillinger. Han giver os her 3 gode bud på forebyggende øvelser.

  • Øvelse 1
    Placer begge hænder ovenpå hinanden midt på brystkassen. Med rank ryg trykker du ind mod dig selv og trækker skuldrene tilbage. Du holder trykket mod brystkassen og forsøger at lave en dobbelthage. Lav 10 stræk.
    Denne øvelse mobiliserer dine nakkehvirvler og strækker dit bindevæv på forsiden af rygsøjlen.

  • Øvelse 2
    Siddende med rank ryg placerer du begge hænder over kors på brystkassen. Fra denne position drejer du overkroppen til først til den ene side. Bliv i yderstillingen i et par sekunder og drej så til den modsatte side. Gentag øvelsen 15 gange.
    Denne øvelse mobiliserer dine brystryghvirvler og fremmer blodcirkulationen.

  • Øvelse 3
    Siddende med rank ryg trækker du skuldrende frem og op, hvorefter du trækker skuldrende tilbage og samler skulderbladene på ryggen. Herefter slapper du af i skuldrende og lader dem falde tilbage til udgangsposition. Øvelsen udføres langsomt 15 gange.
    Denne øvelse fremmer også blodcirkulationen i din nakke og skulderregion og mobiliserer dine øverste ribben og nakkehvirvler.
Job & karriere
Hver 5. kvinde bliver spurgt til børneplaner ved jobsamtaler 

Knap hvert 5. kvindelige medlem mellem 18-49 år er blevet spurgt til familieplaner ved en jobsamtale. Og 23 % er blevet spurgt til deres nuværende familiesituation. Det viser en undersøgelse som Epinion har lavet for HK Privat i oktober 2020. Til sammenligning har kun 5 % af mændene i samme…

Læs mere
Job & karriere
Advokaten: Det skal du som lønmodtager vide om coronapas 

Coronavaccinen er i fuld gang med at blive rullet ud, og regeringen og erhvervslivet har planer om et digitalt coronapas, som kan give mulighed for restaurantbesøg og forretningsrejser. Men hvad betyder det egentlig for dig som lønmodtager? Her forklarer advokatfuldmægtig, Charlotte Krogh, dine…

Læs mere
Job & karriere
Coaching: Dérfor tilbyder virksomheder deres medarbejdere coachingforløb 

Siden 80érne har coaching været en populær ressource i forretningsverdenen. Især på ledelsesplan har coaching været udbredt som individuel sparring for ledere, og er gennem årene blevet en så integreret del af virksomhedsledelse, at man vurderer, at op mod halvdelen af alle danske virksomheder i dag…

Læs mere
Job & karriere
Terapeuten: Hvordan kriser kan give plads til klarhed, balance og nærvær 

"Kriser er ikke kun af det onde. Kriser kan være dét, der giver klarhed. Coronakrisen har fået mange af os til at mærke efter og overveje, om vi nu også har den balance i tilværelsen, som vi inderst inde drømmer om," siger parterapeut og forfatter, Christiane Meulengracht.

Læs mere
Job & karriere
Parterapeut: Udfordringer i privatlivet kan give stress på jobbet 

Vi taler rigtig meget om arbejdsrelateret stress, mens der er berøringsangst, når det kommer til den udbredte stress, som er skabt af problemer i privatlivet og særligt i parforholdet. Skal vi knække stresskurven, er vi nødt til at fokusere begge steder, mener parterapeut Christiane Meulengracht,…

Læs mere
Job & karriere
Job: Takt & tone ved julefrokosten 

Sæsonen for julefrokoster er over os, og det giver rigtig gode muligheder for at styrke relationerne på arbejdspladsen. Samværet med kollegaerne, god mad og rigelig alkohol, gør som regel julefrokosten til en festlig oplevelse, men indimellem kan julefrokoster også udvikle sig til skueplads for…

Læs mere
Job & karriere
Job med mange rejsedage kan have store konsekvenser for sundheden 

Et job, der indbefatter masser af rejseaktivitet, kan lyde besnærende. Ikke desto mindre oplever mange mænd og kvinder, der rejser meget i forbindelse med deres arbejde, at jobbet også kan have store helbredsmæssige konsekvenser. Søvnmangel og jetlag samt hurtig og ofte usund kost, manglende motion…

Læs mere
Sommer
Hver tredje holder mindre end tre ugers sommerferie 

For omtrent hver tredje erhvervsaktive dansker er sommeren ikke lig med tid til ferie. 32 pct. svarende til flere end 900.000 personer nøjes med at holde sommerferie i to uger eller mindre, og yderligere 4 pct. vælger at lægge deres ferie på andre tider af året. Det viser en ny…

Læs mere
Humør, energi, sjæl og psyke
Præstationsløn kan påvirke psykisk helbred 

Der kan være mange grunde til at, at en virksomhed går fra fast aflønning af sine medarbejdere til mere konkurrencebetonede aflønningsformer som for eksempel præstationsløn. Men én ting er sikkert; det kan påvirke medarbejderne. Og i mange tilfælde påvirker det medarbejderne negativt i form af øget…

Læs mere
Job & karriere
Fokuserer du på dine svagheder eller styrker? 

Vi kender det alle sammen helt tilbage fra folkeskolen. Nogle ting er lette for os, og andre ting er svære for os. Og særligt de ting, vi har svært ved, får vi besked på at øve os i. Den indsats er vigtig i skoleårene, men fortsætter vi i voksenlivet med at fokusere på at udvikle vores svagheder,…

Læs mere
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
^