Ansættelsesadvokaten: Kend dine ferierettigheder

Ansættelsesadvokaten: Kend dine ferierettigheder 

Har du styr på dine ferierettigheder?

Langt de fleste arbejdsgivere vil gøre alt for at imødekomme lønmodtagerens ferieønsker, men det er ikke altid muligt at få puslespillet til at gå op til alles tilfredshed. Det er dog god stil, at lønmodtagere med skolebørn kan holde ferie i skolens sommerferie, siger ansættelsesadvokat i Ret&Råd Dorthe Westerdahl.

"Du har ret til 3 ugers sammenhængende ferie, men det er lovligt, at du og din arbejdsgiver individuelt kan aftale, at du f.eks. kun holder to ugers sommerferie i sommerferieperioden. Du kan fx have en ønske om at udskyde ferien helt og gemme de tre ugers ferie til december måned for tage en længere ferierejse til Thailand", siger Dorthe Westerdahl.

Tvungen ferie

Din arbejdsgiver kan nogle gange blive nødt til at varsle tvungen ferieafviklingen over for en dig, hvis kabalen med ferieafvikling ikke kan gå op.

"Men der skal være en saglig grund, og det vil ofte være driftsmæssige hensyn i virksomheden. Det er arbejdsgiveren, der har ledelsesretten og dermed det sidste ord," påpeger Dorthe Westerdahl. Arbejdsgiveren skal kunne dokumentere, at du har modtaget besked om tvungen ferie i overensstemmelse med varslingsreglerne.

Kollektiv ferielukket

Udover tvungen ferie placeret i sommerferieperioden, kan arbejdsgiveren også varsle, at virksomheden holder lukket andre dage f.eks dagen efter Kr. Himmelfart eller dagene mellem jul og nytår. Når lukkedagene gælder alle i virksomheden kaldes det 'kollektiv ferielukket'.
Før hen var det helt almindeligt, at især produktionsvirksomheder lukkede helt ned i industriferien (ugerne 28-30).

"Ved kollektiv ferielukning skal arbejdsgiveren huske, at der for hver enkelt lønmodtager ”gemmes” feriedage til den varslede ferielukning. Hvis ikke der er opsparet nok feriedage til den kollektive ferielukning, er det virksomheden, der selv skal betale for de ikke optjente feriedage," siger advokat Dorthe Westerdahl.

Ved faste kollektive lukkedage bør de tvungne lukkedage fremgå af ansættelseskontrakt og/eller personalehåndbog.

Ferie på forskud

I den nye ferielov gælder et samtidighedsprincip. Har du ikke optjent nok feriedage til en kommende ferie, kan du evt. få lov til at afholde ferie på forskud inden for et ferieår. Ferieåret efter den nye ferielov løber fra den 1. september til den 31. august.

Hvis du aftaler med din chef, at du holder tre feriedage på forskud i juli måned, kan du nå at optjene to dage både i juli og i august, og dermed inden ferieåret udløber ved udgangen af august.

Bliver det derimod aftalt, at du får en hel uges ferie på forskud (fem feriedage) i juli, kan du stadigvæk kun nå at optjene 2 feriedage i juli og igen i august. Du kan dermed ikke nå at optjene den femte feriedag, inden ferieåret udløber den 31. august.

"I den nye ferielov er der derfor åbnet op for, at du kan afholde ferie på forskud. Det kan kun ske, hvis din arbejdsgiver accepterer det. Det kan være relevant, hvis du ikke har gemt nok feriedage til at holde sommerferie – f.eks. hvis du er nyansat. Så det er godt at kende sine rettigheder,"afslutter advokat Dorthe Westerdahl.

 

Kilde: ret-raad.dk

Job & karriere
Effektive tips til hvordan du takler dine overspringshandlinger 

Befinder du ofte dig ofte i en ubehagelig situation som følge af, at du endnu engang har udsat en vigtig opgave? Har du et ønske om at gøre noget ved problemet?

Ved at mobilisere al din stædighed og vilje, kan du med nogle enkelte metoder slippe de dårlige vaner.

Læs mere
Job & karriere
Tips og øvelser i at tackle stress 

Tempoet på arbejdspladser i dag er sat op, og presset på den enkelte er steget. Arbejdspladsen er blevet et mere stresset sted - og stress, pres, chikane og mobning er en del af manges dagligdag. Hjælp dig selv til mere ro og overskud i hverdagen. Her får du nogle effektive tips og øvelser.

Læs mere
Job & karriere
Er overspringshandlingerne blevet en dårlig vane?  

Det er træls at arbejde sammen med mennesker, der konsekvent er forsinkede med deres opgaver. Men irritationen er som regel ikke mindre hos den forsinkede selv – tværtimod. Det er stressende, når ens overspringshandlinger betyder, at man igen er forsinket med en opgave, og at man - først alt for…

Læs mere
Forår
Vi cykler til arbejde 2023: Jernheste med forårsfornemmelser 

I maj afvikles igen i år 'Vi cykler til arbejde'-kampagnen. Her forventes det, at mere end 100.000 jernheste med forårsfornemmelser vil give ekstra travlhed på landets cykelstier og veje, når ruten til og fra arbejde skal tilbagelægges.

Læs mere
Job & karriere
Få magten over dine mails 

Har du mistet overblikket over indbakken? Du kan nemt og hurtigt få overblik over din mail. Det tager højst en time, så har du en tom eller næsten tom indbakke.

Læs mere
Sommer
8 tips til hvordan du kommer nænsomt i gang efter ferien 

Velkommen tilbage fra ferie. Vi håber, at du har nydt det og fået slappet af. Nu gælder det om at få en god start på hverdagen og ikke brænde al energi, det gode feriehumør og nyvundne overskud af på én gang. Her får du en 8 gode tips, som er gode at have med, når du vender tilbage til jobbet.

Læs mere
Job & karriere
Uddannelse og videreuddannelse  

Har du tid og overskud til videreuddannelse lige nu? Hvis ikke, så drop det.

Læs mere
Job & karriere
Hver tredje kvinde udsættes for sexchikane 

Hver tredje kvinde og hver fjerde mand udsættes for krænkende hændelser på jobbet, og hver tiende af dem, der udsættes for krænkelser, ender med at sige jobbet op. Det viser nye tal fra FH - Fagbevægelsens Hovedorganisation. Arbejdsgiverne skal have større incitament til at forebygge chikane, mener…

Læs mere
Job & karriere
Problemer med omgangstonen er den hyppigste årsag til mistrivsel jobbet 

Snak i krogene, kollegaens sygefravær eller en kommende omstrukturering. Et dilemma på jobbet kan skyldes mange ting, men ifølge en ny rapport 'Dit Dilemmafyldte Arbejdsliv' fra Videncenter for God Arbejdslyst, så oplever mere end hver fjerde medarbejder, som har stået i et dilemma på jobbet, som i…

Læs mere
Job & karriere
Hver 5. kvinde bliver spurgt til børneplaner ved jobsamtaler 

Knap hvert 5. kvindelige medlem mellem 18-49 år er blevet spurgt til familieplaner ved en jobsamtale. Og 23 % er blevet spurgt til deres nuværende familiesituation. Det viser en undersøgelse som Epinion har lavet for HK Privat i oktober 2020. Til sammenligning har kun 5 % af mændene i samme…

Læs mere
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Kunsten at skifte spor i arbejdslivet

Flere og flere oplever, at de har brug for nye udfordringer i disse år, hvor arbejdsmarkedet forandrer sig med stor hast. Mange mangler dog mod til at rykke på mulighederne. Er du en af dem, så læs denne bog og få masser af inspiration til at gå på opdagelse efter et anderledes og rigere arbejdsliv.

Læs mere
Myten om kvinders selvtillid

Selvtillid handler ikke om frygtløshed, men om at have modet til at handle, selvom knæene ryster under dig i situationen, skriver Helene Lerner i bogen 'Myten om kvinders selvtillid'.

Læs mere
Det gennemsnitlige menneske

Marketingsdirektør Morten Albæk gør op med folks indbildte tro på, at deres talent bare skal opdages og langer ud efter den manglende selverkendelse, der nærer X Factor og andre lignende konstruktioner i vores omgivelser. For efter Albæks mening er de fleste af os helt gennemsnitlige, fejlfyldte…

Læs mere
Tag magten over sin karriere

Er du kørt sur i det hele" Er du træt af chefen" Er du bitter over at din kollega blev forfremmet i stedet for dig? Keder du dig på jobbet -eller i det hele taget? Ærgrer du dig over at du aldrig fik muligheden for at forfølge din drøm? Den gode nyhed er at der IKKE kommer nogen og redder dig. Du…

Læs mere
^