Job med mange rejsedage kan have store konsekvenser for sundheden

Job med mange rejsedage kan have store konsekvenser for sundheden 

Et job, der indbefatter masser af rejseaktivitet, kan lyde besnærende. Ikke desto mindre oplever mange mænd og kvinder, der rejser meget i forbindelse med deres arbejde, at jobbet også kan have store helbredsmæssige konsekvenser. Søvnmangel og jetlag samt hurtig og ofte usund kost, manglende motion og det følelsesmæssige afsavn ved at være væk fra familien derhjemme, er nogle af de mest almindelige udfordringer, viser ny rapport.

Rejsende medarbejdere mangler ofte sparring med HR

Man forestiller sig, at virksomheder, der er afhængige af møder på tværs af kulturer og geografiske grænser, gør alt hvad de kan for at gøre jobbets udfordringer så nemme og overskuelige for deres rejsende medarbejdere, som muligt. Det gælder både før, under og efter rejser, hvor man må forvente at arbejdsgiveren fx udviser interesse for medarbejderes trivsel og velbefindende samt engagement og interesse i de oplevelser og udfordringer, medarbejderen har haft på rejsen.

Men spørgsmålet er, om det nu også fungerer sådan i virkeligheden? Får rejsende medarbejdere den opmærksomhed, de har brug for, eller fungerer tingene ikke altid, som direktøren prædiker?
En ny rapport fra erhvervsrejsebureauet BCD Travel konkluderer, at det ikke altid er tilfældet. Mere end 40% af 'Travel Managers', som står for rejserne i en virksomhed, føler sjældent eller aldrig, at der samarbejdes med deres kolleger i HR-afdelingerne. Samtidig oplever over tre fjerdedele af Travel Managers store barrierer for et samarbejde med HR i forbindelse med forretningsrejser, og næsten 60% deler aldrig data med HR.

Denne manglende kommunikation og sparring mellem de rejseansvarlige og HR-afdelingerne er formentlig ikke ny. Men med rapporten fra BCD Travel har HR-afdelingerne fået noget konkret at forholde sig til, som samtidig belyser et tabu: At der faktisk kan være store sundhedsmæssige udfordringer forbundet med et job med mange rejseaktiviteter, og at man som medarbejder godt kan forlange forståelse og opbakning fra HR-afdelingen, når det kommer til at takle udfordringerne.  
Rapporten, som findes på BCD Travels hjemmeside, diskuterer både de udfordringer, der kan forhindre et værdifuldt samarbejde mellem Travel Managers og HR-afdelinger, og bidrager samtidig med tips til, hvordan man kommer udfordringerne til livs. 

Rejsepolitikken afgørende for valg af job

Når nye medarbejdere overvejer et job, skeler hele 83% ligeså meget til rejsepolitikken i et firma som til løn og ansvarsområde, viser rapporten. For en arbejdsgiver, er det derfor vigtigt at vægte rejsepolitikkens fordele, når nye medarbejdere skal rekrutteres, ligesom det i høj grad kan være et vigtigt argument for, at en kvalificeret ansøger skal søge netop denne post.

Mange jobsøgende opfatter dét at rejse med jobbet som et frynsegode. 75% af de unge i USA betragter, i følge en undersøgelse foretaget for Hilton Hotels & Resorts, forretningsrejser som et frynsegode. Denne kendsgerning er ligeledes værd for virksomheder at have in mente, når der rekrutteres.

Muligheden for at kombinere ’business’ og ’leisure’

Rapporten fra BCD Travel giver et godt indblik i nogle af de problematikker og overvejelser, virksomheder står med, når det kommer til rejsende medarbejdere. Den afslører fx også en stigende tendens til at virksomheder tilbyder rejsende medarbejdere at kombinere arbejdsrelaterede rejser med private ferierejser ved fx at forlænge forretningsrejsen med et par private feriedage. Fænomenet har fået navnet 'Bleisure', og er et ikke ualmindeligt tilbud, der i højere og højre grad overvejes fx i forbindelse med ansættelser. Af samme grund udarbejder virksomheder, ifølge BCD Travels rapport, i stigende grad bleisure-politikker, som bl.a. skitserer, hvornår og hvordan man skelner mellem arbejde og ferie under rejser.

Job & karriere
Kvinder og Millennials erobrer den danske e-handel 

Både e-handel og iværksætteri har længe været mandsdominerede aktiviteter, men det ser ud til at ændre sig i fremtiden. Andelen af kvindelige iværksættere inden for e-handel er i løbet af de seneste fem år steget fra 20 til 28,5 procent - og der kommer hele tiden flere til. Samtidig er antallet af…

Læs mere
Job & karriere
Det giver prestige at arbejde over 

Rockwool Fonden fortæller, at flere danskere har fået fleksible arbejdstider. Det kan føre til mere indflydelse, men også til mere overarbejde: Mere end hver fjerde privatansatte HK'er oplever, at det giver prestige at arbejde over på deres arbejdsplads.

Læs mere
Job & karriere
Familiestrateg: Sommerferien er slut - det er nu du skal prioritere familien 

Danskerne bruger i så høj grad sommerferien til at kompensere for den manglende samvær med familien i hverdagen, at mange vender direkte stressede tilbage på arbejde. Det mener familiestrateg Bo Bresson, der i stedet opfordrer danskerne til at sprede det gode familieliv ud over hele året.

Læs mere
Job & karriere
Stressekspert: Drop kampen mod din indre kritiker 

Vil du undgå, at dine selvkritiske tanker slår rødder og agerer stopklods for dine store ønsker og drømme? Så stop med at bekæmpe de selvkritiske tanker, og øv dig i at se tankerne som det de er - bare tanker, lyder det fra stressekspert og coach, Birthe Buhl. Hun står bag app'en 'Mindfulness -…

Læs mere
Job & karriere
Feedback  

Har du svært ved at få dit budskab igennem? NLP coach Charistina Greve giver her nogle redskaber til at forbedre kommunikation og forståelse.

Læs mere
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
^