Rejsende medarbejdere mangler ofte sparring med HR
Man forestiller sig, at virksomheder, der er afhængige af møder på tværs af kulturer og geografiske grænser, gør alt hvad de kan for at gøre jobbets udfordringer så nemme og overskuelige for deres rejsende medarbejdere, som muligt. Det gælder både før, under og efter rejser, hvor man må forvente at arbejdsgiveren fx udviser interesse for medarbejderes trivsel og velbefindende samt engagement og interesse i de oplevelser og udfordringer, medarbejderen har haft på rejsen.
Men spørgsmålet er, om det nu også fungerer sådan i virkeligheden? Får rejsende medarbejdere den opmærksomhed, de har brug for, eller fungerer tingene ikke altid, som direktøren prædiker?
En ny rapport fra erhvervsrejsebureauet BCD Travel konkluderer, at det ikke altid er tilfældet. Mere end 40% af 'Travel Managers', som står for rejserne i en virksomhed, føler sjældent eller aldrig, at der samarbejdes med deres kolleger i HR-afdelingerne. Samtidig oplever over tre fjerdedele af Travel Managers store barrierer for et samarbejde med HR i forbindelse med forretningsrejser, og næsten 60% deler aldrig data med HR.
Denne manglende kommunikation og sparring mellem de rejseansvarlige og HR-afdelingerne er formentlig ikke ny. Men med rapporten fra BCD Travel har HR-afdelingerne fået noget konkret at forholde sig til, som samtidig belyser et tabu: At der faktisk kan være store sundhedsmæssige udfordringer forbundet med et job med mange rejseaktiviteter, og at man som medarbejder godt kan forlange forståelse og opbakning fra HR-afdelingen, når det kommer til at takle udfordringerne.
Rapporten, som findes på BCD Travels hjemmeside, diskuterer både de udfordringer, der kan forhindre et værdifuldt samarbejde mellem Travel Managers og HR-afdelinger, og bidrager samtidig med tips til, hvordan man kommer udfordringerne til livs.
Rejsepolitikken afgørende for valg af job
Når nye medarbejdere overvejer et job, skeler hele 83% ligeså meget til rejsepolitikken i et firma som til løn og ansvarsområde, viser rapporten. For en arbejdsgiver, er det derfor vigtigt at vægte rejsepolitikkens fordele, når nye medarbejdere skal rekrutteres, ligesom det i høj grad kan være et vigtigt argument for, at en kvalificeret ansøger skal søge netop denne post.
Mange jobsøgende opfatter dét at rejse med jobbet som et frynsegode. 75% af de unge i USA betragter, i følge en undersøgelse foretaget for Hilton Hotels & Resorts, forretningsrejser som et frynsegode. Denne kendsgerning er ligeledes værd for virksomheder at have in mente, når der rekrutteres.
Muligheden for at kombinere ’business’ og ’leisure’
Rapporten fra BCD Travel giver et godt indblik i nogle af de problematikker og overvejelser, virksomheder står med, når det kommer til rejsende medarbejdere. Den afslører fx også en stigende tendens til at virksomheder tilbyder rejsende medarbejdere at kombinere arbejdsrelaterede rejser med private ferierejser ved fx at forlænge forretningsrejsen med et par private feriedage. Fænomenet har fået navnet 'Bleisure', og er et ikke ualmindeligt tilbud, der i højere og højre grad overvejes fx i forbindelse med ansættelser. Af samme grund udarbejder virksomheder, ifølge BCD Travels rapport, i stigende grad bleisure-politikker, som bl.a. skitserer, hvornår og hvordan man skelner mellem arbejde og ferie under rejser.