Hver tredje kvinde udsættes for sexchikane 

Hver tredje kvinde og hver fjerde mand udsættes for krænkende hændelser på jobbet, og hver tiende af dem, der udsættes for krænkelser, ender med at sige jobbet op. Det viser nye tal fra FH - Fagbevægelsens Hovedorganisation. Arbejdsgiverne skal have større incitament til at forebygge chikane, mener næstformand i FH, Majbrit Berlau.

Lumre kommentarer, sjofle vittigheder, uønskede berøringer, upassende invitationer til dates og nærgående personlige spørgsmål om sex. Det er nogle af de forskellige former for sexchikane, som mange lønmodtagere oplever på jobbet. I alt har hver tredje kvinde og hver fjerde mand på deres nuværende eller tidligere arbejdsplads oplevet en eller flere former for krænkende hændelser på jobbet af seksuel karakter. Det viser en undersøgelse, som Epinion har foretaget for Fagbevægelsens Hovedorganisation.

Unge mest udsat 

Især unge og nyansatte er udsat for sexchikane. Ifølge de nye tal udsættes næsten hver anden ung lønmodtager mellem 18 og 29 år for krænkende hændelser på jobbet.

”Unge og nyansatte er nogle af de mest udsatte på arbejdsmarkedet; de har fx større risiko for at komme ud for en arbejdsulykke end gennemsnittet. Nu ser vi også, at de har særligt høj risiko for seksuel chikane på arbejdspladsen. Det er helt uacceptabelt. Det er vigtigt, at vi sikrer en god start på arbejdsmarkedet for de unge – uden chikane”  siger næstformand i FH, Majbrit Berlau. 

Blandt unge rammes næsten lige mange kvinder og mænd: Næsten hver anden unge lønmodtager udsat for sexchikane. Det gælder 48 procent af de unge kvinder og 46 procent af de unge mænd.

Blottelser går især ud over mændene

De mest udbredte former for sexchikane er kommentarer eller vittigheder med seksuelle undertoner og nærgående kommentarer om udseende. Særligt kvinder er udsat for disse former for krænkelser. Samtidig er det især kvinderne, der har oplevet fysisk chikane, hvor de er blevet rørt eller omfavnet mod deres vilje. På et par områder går det særligt ud over mændene: Mænd oplever i højere grad end kvinder, at nogen blotter sig for dem eller sender dem beskeder med seksuelt indhold ligesom mænd i højere grad end kvinder har oplevet at blive tvunget til at se porno.

Siger jobbet op

Chikanen kan gøre arbejdslivet så surt, at de ramte siger jobbet op. Det er konsekvensen for ti procent af dem, der udsættes for seksuel chikane på jobbet. Blandt de unge ofre for sexchikane ender hele 15 procent med at sige jobbet op, viser FH’s tal.

”Tallene viser den barske virkelighed. Seksuel chikane har konsekvenser, alvorlige konsekvenser. Ud over, at det kan få folk til at sige jobbet op, viser tallene, at især de unge får behov for psykologhjælp efter krænkende hændelser. Det er helt uholdbart. Og derfor er det nødvendigt med en kulturforandring på de danske arbejdspladser”, siger Majbrit Berlau.

Alarmerende højt tal

Den mest almindelige følge af krænkende hændelser er ifølge undersøgelsen, at man mister lysten til at gå på arbejde. Andre typiske følger er psykiske belastninger som stress, depression mv.

”Grundlæggende er det uacceptabelt, at man skal udsættes for seksuel chikane og andre krænkende hændelser, når man passer sit arbejde. Det er et alarmerende højt tal, at hver tredje kvinde og hver fjerde mand udsættes for det i dag. Hvis vi skal komme seksuel chikane til livs, kræver det at arbejdsgiverne påtager sig et større ansvar for at forebygge seksuel chikane,” siger Majbrit Berlau.

Kollegerne krænker

Halvdelen af de krænkende episoder kommer fra en kollega, en fjerdedel kommer fra en leder, resten fra klienter/kunder/borgere eller ligende.

Job & karriere
Effektive tips til hvordan du takler dine overspringshandlinger 

Befinder du ofte dig ofte i en ubehagelig situation som følge af, at du endnu engang har udsat en vigtig opgave? Har du et ønske om at gøre noget ved problemet?

Ved at mobilisere al din stædighed og vilje, kan du med nogle enkelte metoder slippe de dårlige vaner.

Læs mere
Job & karriere
Tips og øvelser i at tackle stress 

Tempoet på arbejdspladser i dag er sat op, og presset på den enkelte er steget. Arbejdspladsen er blevet et mere stresset sted - og stress, pres, chikane og mobning er en del af manges dagligdag. Hjælp dig selv til mere ro og overskud i hverdagen. Her får du nogle effektive tips og øvelser.

Læs mere
Job & karriere
Er overspringshandlingerne blevet en dårlig vane?  

Det er træls at arbejde sammen med mennesker, der konsekvent er forsinkede med deres opgaver. Men irritationen er som regel ikke mindre hos den forsinkede selv – tværtimod. Det er stressende, når ens overspringshandlinger betyder, at man igen er forsinket med en opgave, og at man - først alt for…

Læs mere
Forår
Vi cykler til arbejde 2023: Jernheste med forårsfornemmelser 

I maj afvikles igen i år 'Vi cykler til arbejde'-kampagnen. Her forventes det, at mere end 100.000 jernheste med forårsfornemmelser vil give ekstra travlhed på landets cykelstier og veje, når ruten til og fra arbejde skal tilbagelægges.

Læs mere
Job & karriere
Få magten over dine mails 

Har du mistet overblikket over indbakken? Du kan nemt og hurtigt få overblik over din mail. Det tager højst en time, så har du en tom eller næsten tom indbakke.

Læs mere
Sommer
8 tips til hvordan du kommer nænsomt i gang efter ferien 

Velkommen tilbage fra ferie. Vi håber, at du har nydt det og fået slappet af. Nu gælder det om at få en god start på hverdagen og ikke brænde al energi, det gode feriehumør og nyvundne overskud af på én gang. Her får du en 8 gode tips, som er gode at have med, når du vender tilbage til jobbet.

Læs mere
Job & karriere
Ansættelsesadvokaten: Kend dine ferierettigheder 

Har du styr på dine ferierettigheder?

Langt de fleste arbejdsgivere vil gøre alt for at imødekomme lønmodtagerens ferieønsker, men det er ikke altid muligt at få puslespillet til at gå op til alles tilfredshed. Det er dog god stil, at lønmodtagere med skolebørn kan holde ferie i skolens…

Læs mere
Job & karriere
Uddannelse og videreuddannelse  

Har du tid og overskud til videreuddannelse lige nu? Hvis ikke, så drop det.

Læs mere
Job & karriere
Problemer med omgangstonen er den hyppigste årsag til mistrivsel jobbet 

Snak i krogene, kollegaens sygefravær eller en kommende omstrukturering. Et dilemma på jobbet kan skyldes mange ting, men ifølge en ny rapport 'Dit Dilemmafyldte Arbejdsliv' fra Videncenter for God Arbejdslyst, så oplever mere end hver fjerde medarbejder, som har stået i et dilemma på jobbet, som i…

Læs mere
Job & karriere
Hver 5. kvinde bliver spurgt til børneplaner ved jobsamtaler 

Knap hvert 5. kvindelige medlem mellem 18-49 år er blevet spurgt til familieplaner ved en jobsamtale. Og 23 % er blevet spurgt til deres nuværende familiesituation. Det viser en undersøgelse som Epinion har lavet for HK Privat i oktober 2020. Til sammenligning har kun 5 % af mændene i samme…

Læs mere
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Kunsten at skifte spor i arbejdslivet

Flere og flere oplever, at de har brug for nye udfordringer i disse år, hvor arbejdsmarkedet forandrer sig med stor hast. Mange mangler dog mod til at rykke på mulighederne. Er du en af dem, så læs denne bog og få masser af inspiration til at gå på opdagelse efter et anderledes og rigere arbejdsliv.

Læs mere
Myten om kvinders selvtillid

Selvtillid handler ikke om frygtløshed, men om at have modet til at handle, selvom knæene ryster under dig i situationen, skriver Helene Lerner i bogen 'Myten om kvinders selvtillid'.

Læs mere
Det gennemsnitlige menneske

Marketingsdirektør Morten Albæk gør op med folks indbildte tro på, at deres talent bare skal opdages og langer ud efter den manglende selverkendelse, der nærer X Factor og andre lignende konstruktioner i vores omgivelser. For efter Albæks mening er de fleste af os helt gennemsnitlige, fejlfyldte…

Læs mere
Tag magten over sin karriere

Er du kørt sur i det hele" Er du træt af chefen" Er du bitter over at din kollega blev forfremmet i stedet for dig? Keder du dig på jobbet -eller i det hele taget? Ærgrer du dig over at du aldrig fik muligheden for at forfølge din drøm? Den gode nyhed er at der IKKE kommer nogen og redder dig. Du…

Læs mere
^