Job: Takt & tone ved julefrokosten

Job: Takt & tone ved julefrokosten 

Sæsonen for julefrokoster er over os, og det giver rigtig gode muligheder for at styrke relationerne på arbejdspladsen. Samværet med kollegaerne, god mad og rigelig alkohol, gør som regel julefrokosten til en festlig oplevelse, men indimellem kan julefrokoster også udvikle sig til skueplads for kollegaers indestængte frustrationer, upassende, grænseoverskridende adfærd og seksuelle krænkelser.

Djøf: Rekordmange følte sig krænket ved sidste års julefrokoster

Ifølge den faglig organisation Djøf, anmeldte rekordmange medlemmer krænkende adfærd i forlængelse af sidste års julefrokoster. Derfor opfordres medarbejdere såvel som arbejdsgivere til at gøre en indsats inden dette års julefrokoster for at forebygge, at festen ødelægges af upassende og grænseoverskridende adfærd.

Ansvaret for egen adfærd påhviler naturligvis først og fremmest den enkelte medarbejder, men en lovændring i december sidste år har skærpet arbejdsgivernes ansvar, og blandt andet hævet godtgørelsen til ofre for seksuel chikane. Ændringen skal både bidrage til at øge opmærksomheden omkring krænkelser og seksuel chikane på arbejdspladserne, og motivere arbejdsgivere til at iværksætte forebyggende indsatser.

Anmeld grænseoverskridende adfærd og seksuelle krænkelser

Anmeldelse af upassende og grænseoverskridende adfærd og seksuelle krænkelser påhviler i første omgang den enkelte medarbejder, som opfordres til at orientere sin arbejdsgiver, tillidsrepræsentant, arbejdsmiljørepræsentant eller fagforening. Er man vidne til den grænseoverskridende handling, opfordres man til at bakke kollegaen op i at sige fra, og til at gå videre til arbejdsgiveren med sagen. I henhold til arbejdsmiljølovgivningen har Arbejdstilsynet, ifølge en ny vejledning, fået øget mulighed for at gribe ind, hvis medarbejderen anmelder krænkelsen. Det gælder også når krænkelsen er et enkeltstående tilfælde.

Gode råd til en tryg og rar julefrokost

Både medarbejdere og ledere kan være med til at forebygge, at årets julefrokost ender i dårlig stemning og krænkende adfærd. Hos HK har man udarbejdet nogle råd til medarbejdere såvel som ledere, der kan være gode at huske, når firmajulefrokosten løber af stablen.

4 gode råd til medarbejdere

  • Pas på med alkoholen – så du undgår at tale over dig
    Det kan være vanskeligt at rette op på igen, hvis du kommer til at sige noget til din chef eller kollega, som du fortryder bagefter.
  • Del ikke fotos eller video fra julefrokosten på sociale medier
    Det kan være meget svært at få dem fjernet igen, hvis det viser sig, at du har delt noget, din kollega ikke ønsker.
  • Chikane er aldrig i orden – hverken til hverdag eller fest
    Sig fra, hvis en kollega eller chef overtræder din grænse. Skjul ikke, at du er blevet chikaneret. Tal med venner, familie eller kolleger om det. Og tag fat i din tillidsrepræsentant, arbejdsmiljørepræsentant eller fagforening, hvis chikanen ikke stopper.
  • Hvis du kommer til skade
    Kommer du til skade under en officiel julefrokost, som din arbejdsgiver har arrangeret, er du omfattet af de samme arbejdsskaderegler, som når du er på arbejde. Uanset om du er beruset – men tab ikke hovedet, for skader sket i kådhed dækkes ikke. Falder du f.eks. på dansegulvet, tæller det som en arbejdsskade. Men det gør det ikke, hvis du fx hopper op på ryggen af din dansepartner, falder ned og slår dig. Reglerne gælder uanset om arbejdsgiveren holder julefrokosten på jeres arbejdsplads eller et andet sted. De gælder dog ikke, hvis skaden sker, efter du fx er taget videre med dine kolleger i byen.

4 gode råd til ledere

  • Undlad at diskutere med en beruset medarbejder
    Vær lydhør og vis, at du gerne vil drøfte emnet i starten af næste uge.
  • Kom rundt til så mange som muligt
    Cirkuler og benyt lejligheden til også at få snakket med nogle af dem, du ikke har så tæt samarbejde med i hverdagen.
  • Pas lidt på med alkoholen
    Det gælder om at holde balancen mellem at være med, men samtidig huske, at du er chef igen mandag morgen. Lad være med at drikke alt for meget, bagtale nogen eller blive nærgående. 
  • Tag med til julefrokosten
    Det er en gylden anledning til at lære dine medarbejdere bedre at kende udenfor de sædvanlige rammer. 
Job & karriere
Problemer med omgangstonen er den hyppigste årsag til mistrivsel jobbet 

Snak i krogene, kollegaens sygefravær eller en kommende omstrukturering. Et dilemma på jobbet kan skyldes mange ting, men ifølge en ny rapport 'Dit Dilemmafyldte Arbejdsliv' fra Videncenter for God Arbejdslyst, så oplever mere end hver fjerde medarbejder, som har stået i et dilemma på jobbet, som i…

Læs mere
Job & karriere
Hver 5. kvinde bliver spurgt til børneplaner ved jobsamtaler 

Knap hvert 5. kvindelige medlem mellem 18-49 år er blevet spurgt til familieplaner ved en jobsamtale. Og 23 % er blevet spurgt til deres nuværende familiesituation. Det viser en undersøgelse som Epinion har lavet for HK Privat i oktober 2020. Til sammenligning har kun 5 % af mændene i samme…

Læs mere
Job & karriere
Osteopaten: Sådan forebygger du smerter på hjemmekontoret 

Hvad sker der med kroppen, når vi sidder for længe i uhensigtsmæssige stillinger på hjemmekontoret? Og hvad kan vi gøre, for at forebygge smerter og gener? Osteopat Danni Petersen, guider til gode vaner på hjemmearbejdspladsen.

Læs mere
Job & karriere
Advokaten: Det skal du som lønmodtager vide om coronapas 

Coronavaccinen er i fuld gang med at blive rullet ud, og regeringen og erhvervslivet har planer om et digitalt coronapas, som kan give mulighed for restaurantbesøg og forretningsrejser. Men hvad betyder det egentlig for dig som lønmodtager? Her forklarer advokatfuldmægtig, Charlotte Krogh, dine…

Læs mere
Job & karriere
Coaching: Dérfor tilbyder virksomheder deres medarbejdere coachingforløb 

Siden 80érne har coaching været en populær ressource i forretningsverdenen. Især på ledelsesplan har coaching været udbredt som individuel sparring for ledere, og er gennem årene blevet en så integreret del af virksomhedsledelse, at man vurderer, at op mod halvdelen af alle danske virksomheder i dag…

Læs mere
Job & karriere
Terapeuten: Hvordan kriser kan give plads til klarhed, balance og nærvær 

"Kriser er ikke kun af det onde. Kriser kan være dét, der giver klarhed. Coronakrisen har fået mange af os til at mærke efter og overveje, om vi nu også har den balance i tilværelsen, som vi inderst inde drømmer om," siger parterapeut og forfatter, Christiane Meulengracht.

Læs mere
Job & karriere
Parterapeut: Udfordringer i privatlivet kan give stress på jobbet 

Vi taler rigtig meget om arbejdsrelateret stress, mens der er berøringsangst, når det kommer til den udbredte stress, som er skabt af problemer i privatlivet og særligt i parforholdet. Skal vi knække stresskurven, er vi nødt til at fokusere begge steder, mener parterapeut Christiane Meulengracht,…

Læs mere
Job & karriere
Job med mange rejsedage kan have store konsekvenser for sundheden 

Et job, der indbefatter masser af rejseaktivitet, kan lyde besnærende. Ikke desto mindre oplever mange mænd og kvinder, der rejser meget i forbindelse med deres arbejde, at jobbet også kan have store helbredsmæssige konsekvenser. Søvnmangel og jetlag samt hurtig og ofte usund kost, manglende motion…

Læs mere
Sommer
Hver tredje holder mindre end tre ugers sommerferie 

For omtrent hver tredje erhvervsaktive dansker er sommeren ikke lig med tid til ferie. 32 pct. svarende til flere end 900.000 personer nøjes med at holde sommerferie i to uger eller mindre, og yderligere 4 pct. vælger at lægge deres ferie på andre tider af året. Det viser en ny…

Læs mere
Humør, energi, sjæl og psyke
Præstationsløn kan påvirke psykisk helbred 

Der kan være mange grunde til at, at en virksomhed går fra fast aflønning af sine medarbejdere til mere konkurrencebetonede aflønningsformer som for eksempel præstationsløn. Men én ting er sikkert; det kan påvirke medarbejderne. Og i mange tilfælde påvirker det medarbejderne negativt i form af øget…

Læs mere
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
^