Ansættelsesadvokaten: Kend dine ferierettigheder 

Har du styr på dine ferierettigheder?

Langt de fleste arbejdsgivere vil gøre alt for at imødekomme lønmodtagerens ferieønsker, men det er ikke altid muligt at få puslespillet til at gå op til alles tilfredshed. Det er dog god stil, at lønmodtagere med skolebørn kan holde ferie i skolens sommerferie, siger ansættelsesadvokat i Ret&Råd Dorthe Westerdahl.

"Du har ret til 3 ugers sammenhængende ferie, men det er lovligt, at du og din arbejdsgiver individuelt kan aftale, at du f.eks. kun holder to ugers sommerferie i sommerferieperioden. Du kan fx have en ønske om at udskyde ferien helt og gemme de tre ugers ferie til december måned for tage en længere ferierejse til Thailand", siger Dorthe Westerdahl.

Tvungen ferie

Din arbejdsgiver kan nogle gange blive nødt til at varsle tvungen ferieafviklingen over for en dig, hvis kabalen med ferieafvikling ikke kan gå op.

"Men der skal være en saglig grund, og det vil ofte være driftsmæssige hensyn i virksomheden. Det er arbejdsgiveren, der har ledelsesretten og dermed det sidste ord," påpeger Dorthe Westerdahl. Arbejdsgiveren skal kunne dokumentere, at du har modtaget besked om tvungen ferie i overensstemmelse med varslingsreglerne.

Kollektiv ferielukket

Udover tvungen ferie placeret i sommerferieperioden, kan arbejdsgiveren også varsle, at virksomheden holder lukket andre dage f.eks dagen efter Kr. Himmelfart eller dagene mellem jul og nytår. Når lukkedagene gælder alle i virksomheden kaldes det 'kollektiv ferielukket'.
Før hen var det helt almindeligt, at især produktionsvirksomheder lukkede helt ned i industriferien (ugerne 28-30).

"Ved kollektiv ferielukning skal arbejdsgiveren huske, at der for hver enkelt lønmodtager ”gemmes” feriedage til den varslede ferielukning. Hvis ikke der er opsparet nok feriedage til den kollektive ferielukning, er det virksomheden, der selv skal betale for de ikke optjente feriedage," siger advokat Dorthe Westerdahl.

Ved faste kollektive lukkedage bør de tvungne lukkedage fremgå af ansættelseskontrakt og/eller personalehåndbog.

Ferie på forskud

I den nye ferielov gælder et samtidighedsprincip. Har du ikke optjent nok feriedage til en kommende ferie, kan du evt. få lov til at afholde ferie på forskud inden for et ferieår. Ferieåret efter den nye ferielov løber fra den 1. september til den 31. august.

Hvis du aftaler med din chef, at du holder tre feriedage på forskud i juli måned, kan du nå at optjene to dage både i juli og i august, og dermed inden ferieåret udløber ved udgangen af august.

Bliver det derimod aftalt, at du får en hel uges ferie på forskud (fem feriedage) i juli, kan du stadigvæk kun nå at optjene 2 feriedage i juli og igen i august. Du kan dermed ikke nå at optjene den femte feriedag, inden ferieåret udløber den 31. august.

"I den nye ferielov er der derfor åbnet op for, at du kan afholde ferie på forskud. Det kan kun ske, hvis din arbejdsgiver accepterer det. Det kan være relevant, hvis du ikke har gemt nok feriedage til at holde sommerferie – f.eks. hvis du er nyansat. Så det er godt at kende sine rettigheder,"afslutter advokat Dorthe Westerdahl.

 

Kilde: ret-raad.dk

Job & karriere
Hver tredje kvinde udsættes for sexchikane 

Hver tredje kvinde og hver fjerde mand udsættes for krænkende hændelser på jobbet, og hver tiende af dem, der udsættes for krænkelser, ender med at sige jobbet op. Det viser nye tal fra FH - Fagbevægelsens Hovedorganisation. Arbejdsgiverne skal have større incitament til at forebygge chikane, mener…

Læs mere
Job & karriere
Problemer med omgangstonen er den hyppigste årsag til mistrivsel jobbet 

Snak i krogene, kollegaens sygefravær eller en kommende omstrukturering. Et dilemma på jobbet kan skyldes mange ting, men ifølge en ny rapport 'Dit Dilemmafyldte Arbejdsliv' fra Videncenter for God Arbejdslyst, så oplever mere end hver fjerde medarbejder, som har stået i et dilemma på jobbet, som i…

Læs mere
Job & karriere
Hver 5. kvinde bliver spurgt til børneplaner ved jobsamtaler 

Knap hvert 5. kvindelige medlem mellem 18-49 år er blevet spurgt til familieplaner ved en jobsamtale. Og 23 % er blevet spurgt til deres nuværende familiesituation. Det viser en undersøgelse som Epinion har lavet for HK Privat i oktober 2020. Til sammenligning har kun 5 % af mændene i samme…

Læs mere
Job & karriere
Osteopaten: Sådan forebygger du smerter på hjemmekontoret 

Hvad sker der med kroppen, når vi sidder for længe i uhensigtsmæssige stillinger på hjemmekontoret? Og hvad kan vi gøre, for at forebygge smerter og gener? Osteopat Danni Petersen, guider til gode vaner på hjemmearbejdspladsen.

Læs mere
Job & karriere
Advokaten: Det skal du som lønmodtager vide om coronapas 

Coronavaccinen er i fuld gang med at blive rullet ud, og regeringen og erhvervslivet har planer om et digitalt coronapas, som kan give mulighed for restaurantbesøg og forretningsrejser. Men hvad betyder det egentlig for dig som lønmodtager? Her forklarer advokatfuldmægtig, Charlotte Krogh, dine…

Læs mere
Job & karriere
Coaching: Dérfor tilbyder virksomheder deres medarbejdere coachingforløb 

Siden 80érne har coaching været en populær ressource i forretningsverdenen. Især på ledelsesplan har coaching været udbredt som individuel sparring for ledere, og er gennem årene blevet en så integreret del af virksomhedsledelse, at man vurderer, at op mod halvdelen af alle danske virksomheder i dag…

Læs mere
Job & karriere
Terapeuten: Hvordan kriser kan give plads til klarhed, balance og nærvær 

"Kriser er ikke kun af det onde. Kriser kan være dét, der giver klarhed. Coronakrisen har fået mange af os til at mærke efter og overveje, om vi nu også har den balance i tilværelsen, som vi inderst inde drømmer om," siger parterapeut og forfatter, Christiane Meulengracht.

Læs mere
Job & karriere
Parterapeut: Udfordringer i privatlivet kan give stress på jobbet 

Vi taler rigtig meget om arbejdsrelateret stress, mens der er berøringsangst, når det kommer til den udbredte stress, som er skabt af problemer i privatlivet og særligt i parforholdet. Skal vi knække stresskurven, er vi nødt til at fokusere begge steder, mener parterapeut Christiane Meulengracht,…

Læs mere
Job & karriere
Job: Takt & tone ved julefrokosten 

Sæsonen for julefrokoster er over os, og det giver rigtig gode muligheder for at styrke relationerne på arbejdspladsen. Samværet med kollegaerne, god mad og rigelig alkohol, gør som regel julefrokosten til en festlig oplevelse, men indimellem kan julefrokoster også udvikle sig til skueplads for…

Læs mere
Job & karriere
Job med mange rejsedage kan have store konsekvenser for sundheden 

Et job, der indbefatter masser af rejseaktivitet, kan lyde besnærende. Ikke desto mindre oplever mange mænd og kvinder, der rejser meget i forbindelse med deres arbejde, at jobbet også kan have store helbredsmæssige konsekvenser. Søvnmangel og jetlag samt hurtig og ofte usund kost, manglende motion…

Læs mere
PinterestFacebookTwitterRSSInstagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Shopping
^