Advokaten: Det skal du som lønmodtager vide om coronapas

Advokaten: Det skal du som lønmodtager vide om coronapas 

Coronavaccinen er i fuld gang med at blive rullet ud, og regeringen og erhvervslivet har planer om et digitalt coronapas, som kan give mulighed for restaurantbesøg og forretningsrejser. Men hvad betyder det egentlig for dig som lønmodtager? Her forklarer advokatfuldmægtig, Charlotte Krogh, dine rettigheder.

Hvilke konsekvenser kan det få for mig som løbmodtager, hvis jeg nægter vaccination?

Sundhedsstyrelsen anbefaler vaccination mod COVID-19, fordi vaccination beskytter mod at blive smittet med ny coronavirus, og fordi forudsætningen for at vi atter kan vende tilbage til en mere normal hverdag er, at størstedelen af befolkningen får vaccinen.
I Danmark er det gratis at blive vaccineret, men det er også frivilligt om man vil tage imod tilbuddet. Samtidig er der blandt befolkningen nogle, som af forskellige årsager ikke kan eller vil lade sig vaccinere, men hvilke konsekvenser kan det få for dig som lønmotager?

  1. Kan min arbejdsgiver tvinge mig til at blive vaccineret?

    - Det korte svar er nej. Din arbejdsgiver kan ikke kræve, at du bliver vaccineret – hverken ud fra ledelsesretten eller på grundlag af arbejdsmiljøloven.

    Din arbejdsgiver skal sikre et sundt og sikkert arbejdsmiljø ifølge arbejdsmiljøloven – og det indebærer fx en pligt til at sikre dig og dine kolleger mod Coronavirus – men som det ser ud lige nu, er midler som hjemmearbejde, afstand, mundbind og god hygiejne tilstrækkeligt.

    I forbindelse med den nye epidemilov blev det af Folketinget også besluttet, at staten ikke vil tvinge danskerne til at blive vaccineret. Du har dit frie valg og bestemmer selv, om du vil vaccineres. Det betyder, at du gerne må takke nej, hvis din arbejdsgiver ønsker, du bliver vaccineret.

  2. Kan jeg blive fyret, hvis jeg ikke bliver vaccineret?

    - Nej, det kan du ikke. Din arbejdsgiver kan ikke fyre dig, fordi du fravælger vaccinen eller af helbredsmæssige årsager ikke kan få den.

    Men det kan ikke afvises, at en manglende vaccination på et tidspunkt, når landet ikke længere er i en form for undtagelsestilstand, kan koste dig jobbet, hvis det betyder, at du ikke kan udføre dit arbejde. Det kan fx være tilfældet, hvis dit job indebærer forretningsrejser, og rejserne forudsætter bevis for vaccination. Hvis du ikke vil vaccineres og dermed ikke kan tage på disse forretningsrejser, kan det muligvis betragtes som selvforskyldt fravær og berettige en afskedigelse.

  3. Kan jeg blive valgt fra til et job, hvis jeg ikke kan bevise med et coronapas, at jeg er blevet vaccineret?

    - Nej. Ikke som det ser ud lige nu. Det er dog endnu uvist, hvad Coronapasset vil indebære, men på nuværende tidspunkt kan du ikke blive valgt fra til et job pga. manglende vaccine.

    Din arbejdsgiver må kun spørge til dit helbred – og herunder hvorvidt du er vaccineret mod Coronavirus – hvis det har væsentlig betydning for udførelsen af arbejdet. Det kan derfor ikke udelukkes, at en vaccination på sigt kan blive en forudsætning inden for nogle brancher. Der er selvfølgelig ingen retspraksis på området endnu, men hvis jobbet fx indebærer rejseaktiviteter, som du ikke ville kunne udføre uden vaccine, kan det risikere at få den konsekvens, du vil blive valgt fra.

Er du det mindste i tvivl om, hvordan du er stillet som lønmodtager eller har brug for at vende din specifikke situation, så tøv ikke med at kontakte din fagforening for råd, sparring og juridisk hjælp. Det er en usædvanlig tid med usædvanlige problemstillinger på jobbet, og det kan være en god ting at vende det med fagspecialister.

Job & karriere
Kvinder og Millennials erobrer den danske e-handel 

Både e-handel og iværksætteri har længe været mandsdominerede aktiviteter, men det ser ud til at ændre sig i fremtiden. Andelen af kvindelige iværksættere inden for e-handel er i løbet af de seneste fem år steget fra 20 til 28,5 procent - og der kommer hele tiden flere til. Samtidig er antallet af…

Læs mere
Job & karriere
Det giver prestige at arbejde over 

Rockwool Fonden fortæller, at flere danskere har fået fleksible arbejdstider. Det kan føre til mere indflydelse, men også til mere overarbejde: Mere end hver fjerde privatansatte HK'er oplever, at det giver prestige at arbejde over på deres arbejdsplads.

Læs mere
Job & karriere
Familiestrateg: Sommerferien er slut - det er nu du skal prioritere familien 

Danskerne bruger i så høj grad sommerferien til at kompensere for den manglende samvær med familien i hverdagen, at mange vender direkte stressede tilbage på arbejde. Det mener familiestrateg Bo Bresson, der i stedet opfordrer danskerne til at sprede det gode familieliv ud over hele året.

Læs mere
Job & karriere
Stressekspert: Drop kampen mod din indre kritiker 

Vil du undgå, at dine selvkritiske tanker slår rødder og agerer stopklods for dine store ønsker og drømme? Så stop med at bekæmpe de selvkritiske tanker, og øv dig i at se tankerne som det de er - bare tanker, lyder det fra stressekspert og coach, Birthe Buhl. Hun står bag app'en 'Mindfulness -…

Læs mere
Job & karriere
Feedback  

Har du svært ved at få dit budskab igennem? NLP coach Charistina Greve giver her nogle redskaber til at forbedre kommunikation og forståelse.

Læs mere
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
^