Vidunderstoffet viskose - perfekt til enhver DIY

Viskose fremstilles af træfibre, der gennemgår en såkaldt cellulosebehandling, hvor træet nedbrydes indtil det giver lange, bløde fibre, der kan væves til stof. De lange fibre i stoffet gør det muligt at lave smukke og meget detaljerede mønstre i stoffet, som typisk ikke kan ses i samme detaljegrad ved andre lignende stoffer. Foto: Juels.dk

Vidunderstoffet viskose - perfekt til enhver DIY 

Viskose er et yderst populært stofmateriale, som er helt ideelt til rigtig mange kreative syprojekter, fortæller Marianne Juel Vestergaard fra stofforhandleren, Juels.dk. Viskose egner sig til både fine kjoler, kært børnetøj, luftige skjorter og nederdele til varme sommerdage.

Viskose er især et super godt materialet, når det kommer til at sy tøj med flot fald. Det gælder lette, feminine skjorter, kjoler og nederdele med større skørter, men fx også sommerlige bukser med fald, som trompetbukser, paperbag-bukser, løstsiddende bukser og bukser med brede ben.

Hvad er viskose?

Viskose er en stoftype, der oprindeligt blev udviklet som et alternativ til silke og satin. Da silke og satin er nogle af de blødeste og dyreste stoffer, har der været behov for et billigere alternativ. Derfor udviklede man, og begyndte fremstillingen viscose, eller rayon som det også kendes som.

Viskose-materialet fremstilles af træfibre, der gennemgår en såkaldt cellulosebehandling, hvor træet nedbrydes indtil det giver lange, bløde fibre, der kan væves til stof. De lange fibre i stoffet gør det muligt at lave smukke og meget detaljerede mønstre i stoffet, som typisk ikke kan ses i samme detaljegrad ved andre lignende stoffer.

Netop dét gør det til et spændende materiale at arbejde med, og det perfekte stof til alle, der elsker at sy mønstret tøj, og tøj med masser af detaljer og fald.


Tips til sygning i viskose, silke og satin

Er du nybegynder, så kan det kræve en smule tålmodighed at arbejde med viskose. Selvom det er rimelig let at sy i, så kræver det, at du arbejder med tynde nåle, både når det kommer til at holde stoffet, men også i forbindelse med valget af nål til din symaskine. For stoffet er fint, og derfor vil en tyk nål lave huller i stoffet, der i værste fald vil trække bagsidens farve med op. Du kan løse problemet ved at sørge for at symaskinen har den rigtige nål og spænding, der passer til stoffet, og ved at sætte afstanden mellem hvert sting på symaskinen lidt op.

Får du lyst til at kaste dig ud i syprojekter med i silke eller satin, så kræver det at du har godt styr på, hvordan du syr og hvordan du sørger for, at det glatte stof ikke rykker sig, så du syr skævt. Her er viscose det perfekte begynderstof, som kan give dig rutine og en god fornemmelse for, hvordan de dyre, eksklusive stoffer, silke og satin, opfører sig.

Har ud lyst til at arbejde med et lidt nemmere materiale, så kan du forsøge dig med bomuld, tyndere uld-kvalitet eller viskosejersey, som er en blød viskose i stretch-kvalitet. Overvej også at velour, teddy eller måske quilt, til dine kreative projekter.

Sådan vasker du viskosejersey

Når viskose skal vaskes, kan du sagtens tage vaskemaskinen i brug, men sørg for at holde omdrejningerne lave og temperaturen nede, gerne omkring de 30 eller 40 grader. Derudover bør du ikke vride stoffet, da det kan ødelægge strukturen. Man kan dog godt klemme stoffet let, så vandet løber fra. Tør ikke viskose i tørretumbleren, men lad det tørre fladt, fx på et håndklæde på spisebordet eller på gulvvarmen.

Hobby & DIY´s
Strik fine pulsvarmere 

Med Anna Wilkinsons dejlige bog 'Lær at strikke, elsk at strikke', får du 20 fristende opskrifter på strik, blandt andet på cardigan, sokker, trøjer, muffe, indkøbsnet, tørklæder, kraver, huer – og disse skønne halvhandsker/ pulsvarmere, som vi her bringer opskriften på.

Læs mere
Hobby & DIY´s
Strik et hurtigt og nemt sjal 

Efter sommeren kommer tiden, hvor det er herligt med lune sjaler. Her får du en hurtig og nem opskrift på et lunt sjal med snoninger, hentet fra strikkebogen 'På pinde og nåle'.

Læs mere
Hobby
ISADORA tørklæde med takkekanter 

Fra Lene Holme Samsøe´s bog "Suveræn strik" fra forlaget Lindhardt og Ringhof får du her opskriften på et florlet og ultrafeminint tørklæde. Tørklædet har fine takkekanter i siderne, der strikkes samtidig med resten af tørklædet.

Læs mere
Hobby
Strik et lunt tørklæde 

Sjaler, sjælervarmere og tørklæder er spændende og farverigt tilbehør i din garderope og er samtidig lunt og dejligt. Fra Sys Fredens bog "Sjaler og Sjælevarmere" får du her en opskrift på et tørklæde, som du sagtens selv kan strikke !

Læs mere
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
^