Nye plejende vinterfavoritter
Dameur Bering Classic
DroneRune plakat
Spisebordsstole til Sverige

Viskose fremstilles af træfibre, der gennemgår en såkaldt cellulosebehandling, hvor træet nedbrydes indtil det giver lange, bløde fibre, der kan væves til stof. De lange fibre i stoffet gør det muligt at lave smukke og meget detaljerede mønstre i stoffet, som typisk ikke kan ses i samme detaljegrad ved andre lignende stoffer. Foto: Juels.dk

Vidunderstoffet viskose - perfekt til enhver DIY
Redaktionen

Viskose er et yderst populært stofmateriale, som er helt ideelt til rigtig mange kreative syprojekter, fortæller Marianne Juel Vestergaard fra stofforhandleren, Juels.dk. Viskose egner sig til både fine kjoler, kært børnetøj, luftige skjorter og nederdele til varme sommerdage.

Viskose er især et super godt materialet, når det kommer til at sy tøj med flot fald. Det gælder lette, feminine skjorter, kjoler og nederdele med større skørter, men fx også sommerlige bukser med fald, som trompetbukser, paperbag-bukser, løstsiddende bukser og bukser med brede ben.

Hvad er viskose?

Viskose er en stoftype, der oprindeligt blev udviklet som et alternativ til silke og satin. Da silke og satin er nogle af de blødeste og dyreste stoffer, har der været behov for et billigere alternativ. Derfor udviklede man, og begyndte fremstillingen viscose, eller rayon som det også kendes som.

Viskose-materialet fremstilles af træfibre, der gennemgår en såkaldt cellulosebehandling, hvor træet nedbrydes indtil det giver lange, bløde fibre, der kan væves til stof. De lange fibre i stoffet gør det muligt at lave smukke og meget detaljerede mønstre i stoffet, som typisk ikke kan ses i samme detaljegrad ved andre lignende stoffer.

Netop dét gør det til et spændende materiale at arbejde med, og det perfekte stof til alle, der elsker at sy mønstret tøj, og tøj med masser af detaljer og fald.


Tips til sygning i viskose, silke og satin

Er du nybegynder, så kan det kræve en smule tålmodighed at arbejde med viskose. Selvom det er rimelig let at sy i, så kræver det, at du arbejder med tynde nåle, både når det kommer til at holde stoffet, men også i forbindelse med valget af nål til din symaskine. For stoffet er fint, og derfor vil en tyk nål lave huller i stoffet, der i værste fald vil trække bagsidens farve med op. Du kan løse problemet ved at sørge for at symaskinen har den rigtige nål og spænding, der passer til stoffet, og ved at sætte afstanden mellem hvert sting på symaskinen lidt op.

Får du lyst til at kaste dig ud i syprojekter med i silke eller satin, så kræver det at du har godt styr på, hvordan du syr og hvordan du sørger for, at det glatte stof ikke rykker sig, så du syr skævt. Her er viscose det perfekte begynderstof, som kan give dig rutine og en god fornemmelse for, hvordan de dyre, eksklusive stoffer, silke og satin, opfører sig.

Har ud lyst til at arbejde med et lidt nemmere materiale, så kan du forsøge dig med bomuld, tyndere uld-kvalitet eller viskosejersey, som er en blød viskose i stretch-kvalitet. Overvej også at velour, teddy eller måske quilt, til dine kreative projekter.

Sådan vasker du viskosejersey

Når viskose skal vaskes, kan du sagtens tage vaskemaskinen i brug, men sørg for at holde omdrejningerne lave og temperaturen nede, gerne omkring de 30 eller 40 grader. Derudover bør du ikke vride stoffet, da det kan ødelægge strukturen. Man kan dog godt klemme stoffet let, så vandet løber fra. Tør ikke viskose i tørretumbleren, men lad det tørre fladt, fx på et håndklæde på spisebordet eller på gulvvarmen.

Hobby
Smykkefremstilling

Smykkefremstilling er en populær og hyggelig syssel, og en dejlig mulighed for at pleje og styrke sine kreative evner. At lære at fremstille smykker bliver også særligt tilfredsstillende, når man pludselig kan fremstille unikke og personlige smykker til sig selv og sine nærmeste.

Læs mere
Hobby
Scrapbooking

Scrapbooking er hyggelig og kreativ adspredelse, og så er det en dejlig måde, at bevare smukke minder og oplevelser på. Det kan være rare minder fra en ferie, som med fotografier, udklip fra brochurer, brugte entrebilletter og postkort, kan blive til en smuk og stemningsfuld scrapbog. Bryllupper,...

Læs mere
Hobby & DIY´s
DIY: Forvandling af teaktræsbord

Med mindre man ligefrem er til retroinspireret indretning, så kan 50'erne og 60'ernes møbler i palisander og teak virke tunge og skæmmende i en ellers let og luftig indretning. Mange af datidens møbler er imidlertid både robuste og funktionelle, og så kan de tilmed fås for en slik i genbrugsbutikker...

Læs mere
Hobby
20 idéer med kalkmaling

Hvis du ikke har arbejdet med kalkmaling tidligere, så er her en oplagt idé til en ny, kreativ syssel. Med kalkmaling kan du tilføje den fineste vintage stemning til indretningen, give gamle møbler nyt liv og matche farver og nuancer til dit interiør.

Læs mere
Hobby & DIY´s
Lykken er traditioner og kreative stunder

Måske ved du allerede, hvordan kreative stunder påvirker din sindstilstand og giver dig følelsen af indre ro og balance. Og nu bekræfter et nyt studie fra University of Otago New Zealand (*), at netop kreative sysler i hverdagen er den direkte vej til større lykkefølelse. Det er god nyhed, og det...

Læs mere
Hobby & DIY´s
Sif Meincke DIY: Garderobe

Hvis det kniber med plads, og du har en masse tøj, du gerne vil have op at hænge på bøjler, så saml en masse bøjler på et reb. Fra DIY bogen 'Lykken er traditioner og kreative stunder' bringer vi en af Sif Meinckes 110 kreative idéer fra bogen.

Læs mere
Hobby
Shop til sysler og håndarbejde

Væk kreativiteten med hyggelige sysler: ombetræk dine møbler, strik lune sjaler og cardigan eller sy nyt til forårsgarderoben. Find inspiration til sysler og håndarbejde på bazaren ...

Læs mere
Hobby
Jeanne d'Arc Living

Jeanne d’Arc Living er et dansk brand med stor kærlighed for den nordisk-franske landstil. Ud over et stort udvalg af brugskunst, møbler og tekstiler, der understreger den nostalgiske, stemningsfulde boligstil, så producerer virksomheden vintagemaling og materialer til DIY vintageprojekter.

Læs mere
Hobby
Inspiration til kreative projekter

Savner du inspiration til et hyggeligt og kreativt projekt, så behøver du ikke lede længe. For nettet bugner af kreative ideer og DIY´s for enhver smag.

Læs mere
Hobby & DIY´s
Hans og hendes huer

Den 14. februar er det Valentine, dagen hvor man, ifølge den amerikanske tradition, skal gøre sig særlig umage med at gøre noget rart for kæresten. Og du kan da for eksempel lige nå, at strikke et par 'hans & hendes' huer !

Læs mere
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram
Nyhedsbrev
Shopping Nyheder
Lædersnor

Lædersnor

Smykke fremstilling

Smykke fremstilling

Masking tape - Guld

Masking tape - Guld

Smykkedesigner?

Smykkedesigner?

Nye Bøger
^