DIY: Byg en mistbænk af genbrugsmaterialer

Man kan sagtens bygge højbede, selvom man er amatør - det er denne bænk et bevis på :)

DIY: Byg en mistbænk af genbrugsmaterialer 

En mistbænk er som et lille drivhus der giver dine planter de bedste betingelser for at trives og gro. Den holder godt på fugt og varme, og mindsker risikoen for at der går mus og insekter i dine afgrøder.

At bygge en mistbænk er et overskueligt projekt, og når du bygger den selv, kan du få den i lige den størrelse og farve, der passer dig. Mistbænken kan stå på jorden, men ved at sætte den på et bord eller ben, slipper du får at kravle rundt på jorden og kan stå oprejst, når du pusler om planterne.

Hyggeprojekt for store og små

Alle kan være med til at bygge en mistbænk. Børn skal ikke være særligt gamle før de både kan save, skrue og male, og så får de lejlighed til at opleve, hvordan ting kan genbruges. Når kassen er klar kan de være med til at plante frø og se dem spire, og til sommer venter den store gevinst, når der skal  smages på mistbænkens lækkerier.

Et par gode råd fra en fagmand 

Da mit byggeprojekt var færdigt, måtte jeg lige høre min gode ven Finn, om den fremgangsmåde, jeg har brugt og her deler med læserne, var den mest hensigtsmæssige. Den slags ved Finn nemlig alt om, for han er pensioneret snedker med mere end 50 års erfaring på bagen.

Finn kan bygge alt i træ, og da han arbejdede som leder for et ungeprojekt, blev der bygget højbede i lange baner.

"Det var da ellers noget af en mistbænk, du har fået bygget dig, Louise” udbrød han med henvisning til bænkens størrelse. "Den er flot, men der skal temmelig meget dyr muldjord til, for at få fyldt den op. Planterne ville sagtens kunne trives i en kasse, der var halv så høj", forklarede han. "Så det er nok en god idé, at understrege, at dette er din version af en mistbænk, men at højde, dybde og længde, er op til den enkelte".

Og ja, prisen på muldjord er lidt pebret, og selvom jeg lagde småkviste i bunden af kassen, så skulle der hele tre store sække jord til at få kassen fyldt så meget op, at planterne vil få sollys.

Finn anbefaler at mistbænke placeres langs en nord-vestvendt væg, hvis muligt, for her får planterne både sol og skygge i løbet af dagen, hvilket de fleste planter trives godt med.

Værktøj & materialer til projektet

  • Værktøj

    Sav, skruemaskine, pensel, tommestok + sandpapir og spartel, hvis vinduet skal kittes og males
  • Materialer

    Genbrugsvindue, genbrugskrydsfinerplader og -træstolper (undgå undgå trykimprægneret træ), økologisk træolie til udendørs brug – fås med heldækkende farve, skruer, hængsler + evt. vindueskit.  

Sådan gør du: 10 skridt til en hjemmebygget mistbænk

1. Find et brugt vindue på dba.dk

Søg på dba.dk efter ’bondehusvindue’ under ’private annoncer’. Husk, at vinduets størrelse, der afgør omkredsen på din mistbænk.

2. Mål op

Når du kender vinduets mål, tegner du din mistbænk og noterer kassens mål, så du kan få overblik over, hvor meget træ, du har brug for.
Du skal have målene på:

  • Kassens fire sider - Husk at tage høje for, at krydsfinerpladerne i hver ende af kassen, skal være kortere end vinduets bredde, fordi de skal passer mellem kassens sider.
  • De fire indvendige lodrette hjørnestolper.
  • Hvis der skal være bund i mistbænken, skal du have krydsfinerplader og træstolper i kassens bredde og længde.


3. Find genbrugstræ på dba.dk

Søg på dba.dk efter ’ krydsfinerplader’ og ’stolper’ under ’private annoncer’.

4. Afmærk og sav

Afmærk savelinierne og sav krydsfinerplader og stolper til.

5. Skru stolper i kassens samlinger

Skru de stolper, der skal stå lodret i kassens hjørner, i hver hjørne af de lange krydsfinerplader (se billede). Skal du have bund i kassen, så skal bundstolperne skrues nederst på alle fire krydsfinerplader.

6. Saml kassen

Skru kassen sider sammen på de lodrette stolper, og til sidst bundpladen.

7. Mal kassen

Mal alle kassens flader med økologisk træolie til udendørs brug. Træolie fås også med heldækkende farve. Se fx økologisk træolie hos Økomaling.dk

8. Tjek vinduesrammerne

Hvis vinduerne i rammen sidder lidt løst, så er det klogt, at fjerne den gamle kit og slibe rammen med sandpapir. Herefter sætter du vinduet fast med ny kit.

9. Mal vinduesrammen

Sæt malertape rundt i kanten af vinduet og mal rammen.

10. Hængsler

Skru hængslerne på den bagerste side af kassen, så kasse og vindue hænger sammen, og mistbænken kan åbnes.

Nu er mistbænken klar. Fjern græsset, hvor bænken skal stå og læg fiberdug i bunden. Og så er den klar til muldjord og frø. Rigtig god fornøjelse :)

Hobby & DIY´s
Strik fine pulsvarmere 

Med Anna Wilkinsons dejlige bog 'Lær at strikke, elsk at strikke', får du 20 fristende opskrifter på strik, blandt andet på cardigan, sokker, trøjer, muffe, indkøbsnet, tørklæder, kraver, huer – og disse skønne halvhandsker/ pulsvarmere, som vi her bringer opskriften på.

Læs mere
Hobby & DIY´s
Strik et hurtigt og nemt sjal 

Efter sommeren kommer tiden, hvor det er herligt med lune sjaler. Her får du en hurtig og nem opskrift på et lunt sjal med snoninger, hentet fra strikkebogen 'På pinde og nåle'.

Læs mere
Hobby
ISADORA tørklæde med takkekanter 

Fra Lene Holme Samsøe´s bog "Suveræn strik" fra forlaget Lindhardt og Ringhof får du her opskriften på et florlet og ultrafeminint tørklæde. Tørklædet har fine takkekanter i siderne, der strikkes samtidig med resten af tørklædet.

Læs mere
Hobby
Strik et lunt tørklæde 

Sjaler, sjælervarmere og tørklæder er spændende og farverigt tilbehør i din garderope og er samtidig lunt og dejligt. Fra Sys Fredens bog "Sjaler og Sjælevarmere" får du her en opskrift på et tørklæde, som du sagtens selv kan strikke !

Læs mere
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
^