Nye plejende vinterfavoritter
Stribet sengetøj
DroneRune plakat
Spisebordsstole til Sverige

Man kan sagtens bygge højbede, selvom man er amatør - det er denne bænk et bevis på :)

DIY: Byg en mistbænk af genbrugsmaterialer
Redaktionen

En mistbænk er som et lille drivhus der giver dine planter de bedste betingelser for at trives og gro. Den holder godt på fugt og varme, og mindsker risikoen for at der går mus og insekter i dine afgrøder.

At bygge en mistbænk er et overskueligt projekt, og når du bygger den selv, kan du få den i lige den størrelse og farve, der passer dig. Mistbænken kan stå på jorden, men ved at sætte den på et bord eller ben, slipper du får at kravle rundt på jorden og kan stå oprejst, når du pusler om planterne.

Hyggeprojekt for store og små

Alle kan være med til at bygge en mistbænk. Børn skal ikke være særligt gamle før de både kan save, skrue og male, og så får de lejlighed til at opleve, hvordan ting kan genbruges. Når kassen er klar kan de være med til at plante frø og se dem spire, og til sommer venter den store gevinst, når der skal  smages på mistbænkens lækkerier.

Et par gode råd fra en fagmand 

Da mit byggeprojekt var færdigt, måtte jeg lige høre min gode ven Finn, om den fremgangsmåde, jeg har brugt og her deler med læserne, var den mest hensigtsmæssige. Den slags ved Finn nemlig alt om, for han er pensioneret snedker med mere end 50 års erfaring på bagen.

Finn kan bygge alt i træ, og da han arbejdede som leder for et ungeprojekt, blev der bygget højbede i lange baner.

"Det var da ellers noget af en mistbænk, du har fået bygget dig, Louise” udbrød han med henvisning til bænkens størrelse. "Den er flot, men der skal temmelig meget dyr muldjord til, for at få fyldt den op. Planterne ville sagtens kunne trives i en kasse, der var halv så høj", forklarede han. "Så det er nok en god idé, at understrege, at dette er din version af en mistbænk, men at højde, dybde og længde, er op til den enkelte".

Og ja, prisen på muldjord er lidt pebret, og selvom jeg lagde småkviste i bunden af kassen, så skulle der hele tre store sække jord til at få kassen fyldt så meget op, at planterne vil få sollys.

Finn anbefaler at mistbænke placeres langs en nord-vestvendt væg, hvis muligt, for her får planterne både sol og skygge i løbet af dagen, hvilket de fleste planter trives godt med.

Værktøj & materialer til projektet

  • Værktøj

    Sav, skruemaskine, pensel, tommestok + sandpapir og spartel, hvis vinduet skal kittes og males
  • Materialer

    Genbrugsvindue, genbrugskrydsfinerplader og -træstolper (undgå undgå trykimprægneret træ), økologisk træolie til udendørs brug – fås med heldækkende farve, skruer, hængsler + evt. vindueskit.  

Sådan gør du: 10 skridt til en hjemmebygget mistbænk

1. Find et brugt vindue på dba.dk

Søg på dba.dk efter ’bondehusvindue’ under ’private annoncer’. Husk, at vinduets størrelse, der afgør omkredsen på din mistbænk.

2. Mål op

Når du kender vinduets mål, tegner du din mistbænk og noterer kassens mål, så du kan få overblik over, hvor meget træ, du har brug for.
Du skal have målene på:

  • Kassens fire sider - Husk at tage høje for, at krydsfinerpladerne i hver ende af kassen, skal være kortere end vinduets bredde, fordi de skal passer mellem kassens sider.
  • De fire indvendige lodrette hjørnestolper.
  • Hvis der skal være bund i mistbænken, skal du have krydsfinerplader og træstolper i kassens bredde og længde.


3. Find genbrugstræ på dba.dk

Søg på dba.dk efter ’ krydsfinerplader’ og ’stolper’ under ’private annoncer’.

4. Afmærk og sav

Afmærk savelinierne og sav krydsfinerplader og stolper til.

5. Skru stolper i kassens samlinger

Skru de stolper, der skal stå lodret i kassens hjørner, i hver hjørne af de lange krydsfinerplader (se billede). Skal du have bund i kassen, så skal bundstolperne skrues nederst på alle fire krydsfinerplader.

6. Saml kassen

Skru kassen sider sammen på de lodrette stolper, og til sidst bundpladen.

7. Mal kassen

Mal alle kassens flader med økologisk træolie til udendørs brug. Træolie fås også med heldækkende farve. Se fx økologisk træolie hos Økomaling.dk

8. Tjek vinduesrammerne

Hvis vinduerne i rammen sidder lidt løst, så er det klogt, at fjerne den gamle kit og slibe rammen med sandpapir. Herefter sætter du vinduet fast med ny kit.

9. Mal vinduesrammen

Sæt malertape rundt i kanten af vinduet og mal rammen.

10. Hængsler

Skru hængslerne på den bagerste side af kassen, så kasse og vindue hænger sammen, og mistbænken kan åbnes.

Nu er mistbænken klar. Fjern græsset, hvor bænken skal stå og læg fiberdug i bunden. Og så er den klar til muldjord og frø. Rigtig god fornøjelse :)

Hobby
Smykkefremstilling

Smykkefremstilling er en populær og hyggelig syssel, og en dejlig mulighed for at pleje og styrke sine kreative evner. At lære at fremstille smykker bliver også særligt tilfredsstillende, når man pludselig kan fremstille unikke og personlige smykker til sig selv og sine nærmeste.

Læs mere
Hobby
Scrapbooking

Scrapbooking er hyggelig og kreativ adspredelse, og så er det en dejlig måde, at bevare smukke minder og oplevelser på. Det kan være rare minder fra en ferie, som med fotografier, udklip fra brochurer, brugte entrebilletter og postkort, kan blive til en smuk og stemningsfuld scrapbog. Bryllupper,...

Læs mere
Hobby & DIY´s
DIY: Forvandling af teaktræsbord

Med mindre man ligefrem er til retroinspireret indretning, så kan 50'erne og 60'ernes møbler i palisander og teak virke tunge og skæmmende i en ellers let og luftig indretning. Mange af datidens møbler er imidlertid både robuste og funktionelle, og så kan de tilmed fås for en slik i genbrugsbutikker...

Læs mere
Hobby
20 idéer med kalkmaling

Hvis du ikke har arbejdet med kalkmaling tidligere, så er her en oplagt idé til en ny, kreativ syssel. Med kalkmaling kan du tilføje den fineste vintage stemning til indretningen, give gamle møbler nyt liv og matche farver og nuancer til dit interiør.

Læs mere
Hobby & DIY´s
Lykken er traditioner og kreative stunder

Måske ved du allerede, hvordan kreative stunder påvirker din sindstilstand og giver dig følelsen af indre ro og balance. Og nu bekræfter et nyt studie fra University of Otago New Zealand (*), at netop kreative sysler i hverdagen er den direkte vej til større lykkefølelse. Det er god nyhed, og det...

Læs mere
Hobby & DIY´s
Sif Meincke DIY: Garderobe

Hvis det kniber med plads, og du har en masse tøj, du gerne vil have op at hænge på bøjler, så saml en masse bøjler på et reb. Fra DIY bogen 'Lykken er traditioner og kreative stunder' bringer vi en af Sif Meinckes 110 kreative idéer fra bogen.

Læs mere
Hobby
Shop til sysler og håndarbejde

Væk kreativiteten med hyggelige sysler: ombetræk dine møbler, strik lune sjaler og cardigan eller sy nyt til forårsgarderoben. Find inspiration til sysler og håndarbejde på bazaren ...

Læs mere
Hobby
Jeanne d'Arc Living

Jeanne d’Arc Living er et dansk brand med stor kærlighed for den nordisk-franske landstil. Ud over et stort udvalg af brugskunst, møbler og tekstiler, der understreger den nostalgiske, stemningsfulde boligstil, så producerer virksomheden vintagemaling og materialer til DIY vintageprojekter.

Læs mere
Hobby
Inspiration til kreative projekter

Savner du inspiration til et hyggeligt og kreativt projekt, så behøver du ikke lede længe. For nettet bugner af kreative ideer og DIY´s for enhver smag.

Læs mere
Hobby & DIY´s
Hans og hendes huer

Den 14. februar er det Valentine, dagen hvor man, ifølge den amerikanske tradition, skal gøre sig særlig umage med at gøre noget rart for kæresten. Og du kan da for eksempel lige nå, at strikke et par 'hans & hendes' huer !

Læs mere
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram
Nyhedsbrev
Shopping Nyheder
Gavepapir

Gavepapir

Masking tape - Guld

Masking tape - Guld

Lær at hækle

Lær at hækle

Anti-stress

Anti-stress

Nye Bøger
^