Kategori: Rent hjem
Stylistens fem råd til pleje af dit designertøj 

Kender du nedturen, når din yndlingskjole eller ”jeg redder din dag” cardigan krymper, fnuldrer, bliver ødelagt i vask? Stylist Karina Wærum Dar giver dig her et par gode tips til kærlig behandling af dine ”must have styles”...

Frisører og stylister fortæller os igen og igen, hvor vigtigt det er at passe og pleje håret: At vaske i den rigtige shampoo, holde igen med føntørring, passe på med glattejernet og i det hele taget sørge for at pleje og fugte håret for at opnå sunde og lækre lokker. Derimod hører vi ikke ret meget om pleje af vores tøj. Ifølge stylist Karina Wærum Dar er det et paradoks – især når vi gerne bruger tusindvis af kroner på at købe lækkert tøj:
”Når du køber designertøj, hvor der er kælet for snit og materialer, så stiller det høje krav til, hvordan du behandler det. Ellers risikerer du meget vel at det dyreste tøj bliver det, der hurtigst går ud af facon eller bliver decideret ødelagt”, siger stylisten, der dagligt oplever kunder, der ikke ved det mest basale om pleje af ægte tekstiler som uld og silke, som meget af det tøj, hun sælger fra sin butik Porte á Gauche på Christianshavn, indeholder.
Derfor gør Karina Wærum Dar en dyd ud af at rådgive sine kunder om, hvordan de skal tage vare på det tøj, de køber hos hende, ligesom hun også sælger specialudviklede sæber til specifikke tekstiler.
Ifølge Karina Wærum Dar er der fem enkle, men vigtige råd, man bør rette sig efter, for at sikre sig, at ens tøj forbliver delikat, både i stof og pasform

Fem gode tips til tøjpleje

1. Vask kun tøjet når det er absolut nødvendigt.
Ofte er det tilstrækkeligt at opfriske sit tøj med damp, hvilket er langt mere skånsomt for tøjet. Enkelte producenter har specialiseret sig i at udvikle vaskemaskiner med dampfunktioner. Dette er et genialt alternativ til vask, når tøjet ikke er decideret beskidt, men blot trænger til at blive frisket op eller renset.

2. Begræns strygning.
Et strygejern er for tøjet, hvad et glattejern er for håret. Det hårde metal er ikke sundt for tøjet – og i langt de fleste tilfælde kan du med lige så godt resultat dampe dit tøj, hvilket er mere skånsomt … og også hurtigere. Hvis du ikke har en vaskemaskine med dampfunktion, som er en effektiv erstatning for strygejernet, kan du gøre som de professionelle stylister, når de er på rejse lagt fra deres dampjern – nemlig hænge dit tøj på badeværelset og åbne for den varme bruser, således at dampen spreder sig og udglatter dine kjoler og bluser. Det er dog en ekstremt miljøbelastende løsning, og derfor er dampvaskemaskinen klart at foretrække.

3. Vask alt dit tøj i maskine frem for i hånden.
De fleste af os tror fejlagtigt, at det er bedre at vaske uld, silke og andre sarte stoffer i hånden – og ofte står der også på tøjet, at det kræver håndvask. Dette er imidlertid en stor misforståelse og et levn fra gamle tider, hvor vaskemaskinerne ikke havde de raffinerede programmer, de har i dag. Tag fx uld. Her er det helt afgørende, at tøjet vaskes ved konstant temperatur – og det kan du langt bedre kontrollere i en maskine, der regulerer vandtemperaturen helt præcist. Dette kan du aldrig garantere ved vask i hånden. Faktisk er uldens værste fjende temperaturskift – så det kan nemt gå galt hvis du vasker i én temperatur og så skyller i blot fem grader koldere/varmere vand. Desuden har tøjet ikke godt af at blive vredet – en let centrifugering i maskine er klart at foretrække.

4. Brug den rigtige sæbe.
Brug optimal sæbe, der indeholder de plejede ingredienser, som de respektive tekstiler har brug for. En uldsæbe bør fx indeholde lanolin, der er uldens naturlige fedt – hvilket er afgørende for at den bibeholder sin blødhed og ikke tørrer ud. Silke er mindst ligeså afhængig af den rette pleje. Mange oplever at deres silkekjoler/skjorter er meget sarte og nemt går i stykker, bliver møre eller mister glansen. I virkeligheden er silke ret stærkt, men de fine silketråde, der er i silketekstiler bliver matte, tørre ud og knækker, hvis de ikke får den korrekte pleje i form af en silkesæbe.

5. Hæng dit tøj direkte på bøjler.
Et godt råd er at smide tøjklemmerne langt væk eller i de mindste i retning af sokker og håndklæder etc. Kjoler, skjorter, bukser og bluser, som ikke er tunge, bør hænges direkte på bøjler med bløde og brede kanter. For buksernes vedkommende, klemmebøjler. På den måde får du ikke strakt tøjet ud af proportioner og tilført det grimme klemmemærker. Tøjet vil desuden have mindre behov for at blive strøget – og fylder desuden meget mindre på tøjsnoren. Uldting bør dog altid ligge ned og tørre, så de ikke strækkes ud af facon.

Bonustip ...:
Tilføj æteriske olier i stedet for skyldemiddel og få dermed din yndlingsduft i tøjet uden at bruge de skrappe og parfumeholdige vaskemidler. Jeg plejer at gå ned til min lokale helsekost og købe olier alt efter humør – som jeg så tilfører et par dråber af i vaskeskuffen. Fx tilfører jeg ofte citrusduft til mit tøj og en duft af lavendel når jeg vasker sengetøj – det giver en dejlig beroligende effekt.
NB: Vær dog opmærksom på, at du ikke er allergisk overfor de naturlige dufte – så prøv dig frem.

”Stylistens fem råd til pleje af dit designertøj” er udviklet i samarbejde med AEG, som har udviklet en helt ny serie af State of the Art vaske- og dampmaskiner, som kombinerer vaskeri, damp og renseri.

Forår
Lad praktiske gøremål øge forbrændingen - Se hvor meget du forbrænder  

Vinterens mad og magelige livsstil kan meget vel have føjet et par kilo til idealvægten, men de kan faktisk, uden den store indsats, være væk igen inden strandsæsonen. Drop de hurtige mirakelkure og smid i stedet de ekstra kilo ved at øge forbrændingen gennem de daglige gøremål.

Læs mere
Rent hjem
Sådan får du flotte rene gulve 

Grå skjolder på lud- eller oliebehandlede gulve, matte lakerede gulve, hvide kalkplamager på terrazzogulvet? Her får du de bedste tips til, hvordan du får dit gulv smukt og skinnende rent.

Læs mere
Rent hjem
Lav selv betræk til strygebræt 

Det er super nemt at få opfrisket strygebrættet med et nyt betræk.

Læs mere
Rent hjem
Vask dit nye tøj 

Farvestoffer, formaldehyd og optisk hvidt er ofte skjulte kemiske gevinster, når nyt tøj ryger ned fra butikkernes hylder og hjem i tøjskabet. Selvom stofferne ikke er ulovlige, kan den samlede udsættelse for kemikalierne være problematisk. Stofferne kan også i nogle tilfælde give allergiske…

Læs mere
Forbrugernyt
Sådan får du et sundere indeklima 

Et nyt forskningsprojekt fra 'Center for Indeklima og Sundhed i Boliger' viser, at de fleste kilder til forurening af indeklimaet er indendørs – og de fleste står vi selv for. Hverdagsaktiviteter som madlavning, tøjvask og hygge med stearinlys er nogle af de væsentligste kilder til…

Læs mere
Rent hjem
Shine up! 

Mangler du udstyr til rengøringsopgaven, så kig med her hvor vi bringer klude, spande, baljer, børster, stativer og andet godt grej til opgaven ...

Læs mere
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Franske finesser - med et nordisk twist

Vild med fransk/nordisk landstil? Lad dig inspirere af den smukke indretningsbog ’Franske finesser - med et nordisk twist’, som er udgivet af det succesfulde designbrand Jeanne d'Arc Living.

I bogen deler kvinderne bag Jeanne d'Arc Living, Lonnie Würtz Jensen og Vivian Christensen, ud af deres…

Læs mere
Vild med genbrug - Af Maj-Britt Soll og Jens Astrup

Brugt interiør pryder danskernes hjem i højere grad end nogensinde før. I den her bog viser skuespillerne Lars Ranthe og Bodil Jørgensen, smykkedesigner Anders Forup og stylist Mette Helena Rasmussen deres mest skattede genbrugsfund, og fortæller om det særlige ved at bo med ting, som andre har…

Læs mere
Enkelt, ligetil, praktisk

Hvis man bruger Terence Conrans kræsne tilgang til det at indrette sit hjem, får man rum, der er afslappet stilfulde, selvsikre og tidløse, mens de samtidig giver mulighed for, at man kan udtrykke sin personlige smag.

Læs mere
Rigtige sommerhuse

Hvad er det, der får folk til at forlade deres velfungerende bolig fredag aften og sidde i kø på motorvejen for at komme hen til et upraktisk hus?

Læs mere
^