Økonomi: Mænd har stadig de bedst lønnede job

Økonomi: Mænd har stadig de bedst lønnede job

Økonomi: Mænd har stadig de bedst lønnede job 

Mænd tjener fortsat mærkbart mere end kvinder – og det kan ikke alene forklares med kvindernes større fravær i forbindelse med børn og sygdom..

Mænd tjener fortsat mærkbart mere end kvinder – og det kan ikke alene forklares med kvindernes større fravær i forbindelse med børn og sygdom.

Uanset hvordan man opgør lønnen – i forhold til det antal timer, der står på ansættelseskontrakten, eller i forhold til det antal timer, den enkelte reelt er på arbejde – så ligger mændenes løn over kvindernes. Gennemsnitligt tjener mænd mellem 12 og 19 % mere end kvinder, afhængigt af, hvordan lønnen opgøres.

Det fremgår af en ny analyse af lønforskelle i Danmark, som Socialforskningsinstituttet har lavet for Beskæftigelsesministeriet.

Uddannelse og erhvervserfaring betyder mindre
En del af forklaringen på, at kvinder tjener mindre end mænd, er et lavere uddannelsesniveau, mindre erhvervserfaring, flere ansættelser i den kommunale sektor, i deltidsjob og i laverelønnede arbejdsfunktioner (fx omsorgsarbejde).

- Eftersom kvindernes uddannelsesniveau og erhvervserfaring er ved at indhente mændenes, kan vi forvente, at kvinderne efterhånden vil komme til at besætte en del af de samme arbejdsfunktioner som mændene, og dermed vil lønforskellen formentlig blive mindre. I perioden 1997-2001 har der dog uændret været fire gange så stor en andel af mændene som af kvinderne, der havde lederstillinger, så en helt ligelig fordeling på de forskellige arbejdsfunktioner får vi ikke i den nærmeste fremtid, siger forsker, cand.oecon., ph.d. Mette Deding.

Stor forskel på privat, statslig og kommunal sektor
Omkring 10 % af lønforskellen i den private sektor kan ikke forklares med de undersøgte forhold. Her kan individuelle faktorer – som fx motivation og synlighed på arbejdspladsen – tænkes at være af betydning. Denne uforklarede del er langt mindre i den statslige sektor og findes slet ikke i den kommunale.

Især i den kommunale sektor, men også i den private, har det negativ effekt på lønnen, hvis man holder børnepasningsorlov. Og netop barsels- og børnepasningsorlov samt barns første sygedag er den primære årsag til, at kvinder har et større fravær end mænd.

Undersøgelsen er baseret på registeroplysninger fra Danmarks Statistik på omkring 1 mio. lønmodtagere i alderen 25-59 år i perioden 1997-2001.

Kilde: Socialforskningsinstituttet

Penge & økonomi
Varige forbrugsgoder - gode spareråd 

Her følger en stribe bode spareråd når du skal ud og handle varige forbrugsgoder, som f.eks. hvidevarer..

Læs mere
Penge & økonomi
Banker - skift og spar 

Hjælp til at gennemskue pengeinstitutternes renter og gebyrer...

Læs mere
Penge & økonomi
Bankpriser top 10 

Forbrugerstyrelsen samarbejder med Mybanker om at indhente pengeinstitutternes satser på ind- og udlån. Find de billigste satser inden for: kreditkort, indlån, udlån, billån, forbrugslån, m.m.

Læs mere
Penge & økonomi
Faldgruber i forbindelse med huskøb 

Private huskøbere skal være bedre informeret om huseftersynsordningen. Folder fra forsikringserhvervet gør noget ved sagen ...

Læs mere
Penge & økonomi
Forbrugeren skal have bedre forhold 

Det skal være nemmere at finde ud af, hvad det koster at tage et lån, at få behandlet tænderne hos tandlægen eller at få malet stuen.

Læs mere
Penge & økonomi
Få kunder skifter bank 

Mange bankkunder kan spare penge, hvis de skifter pengeinstitut. Alligevel er det få, der skifter bank. Det viser en ny undersøgelse af priser og mobilitet blandt de nordiske pengeinstitutter.

Læs mere
Penge & økonomi
Gode råd om forsikringer i ny guide 

Køb dine forsikringer hos forskellige selskaber. Vælg en forsikring uden selvrisiko. Tegn din ulykkesforsikring i et selskab, som ikke aldersdiskriminerer....

Læs mere
Forbrugernyt
Kort og godt om at skifte bank 

En Gallupundersøgelse viser, at hele 82% af danskerne er så loyale over for deres bank, at de ikke har overvejet at skifte til en anden. Direktør for rådgivningsfirmaet Mybanker.dk, John Norden forklarer, at det blandt andet skyldes en fejlagtig tro på, at det er besværligt at skifte bank.

Læs mere
Penge & økonomi
Kort og godt om private sygeforsikringer 

Flere og flere danskere forsikrer sig mod sygdom og lange ventelister. Hvis du overvejer at tegne en privat sygeforsikring, bør du læse Forbrugerstyrelsens tre gode råd, inden du skriver under på forsikringspolicen...

Læs mere
Penge & økonomi
Kvinder skal tænke på penge 

Kvinders pensionsopsparing er mindre end mænds og de tjener mindre. Til gengæld lever de længere. Derfor søsættes nu en række initiativer for at få kvinder til at tænke mere i økonomi...

Læs mere
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
^