Vi er blevet bedre til at undgå madspild

Kategori: Miljø

Super god nyhed: 40 procent af danskerne yder en større indsats for at mindske madspild i hverdagen. Foto: Spencer Davis

Vi er blevet bedre til at undgå madspild 

Madspild fylder mere i danskernes bevidsthed, og mange er interesseret i at nedbringe mængden af mad, der smides ud. Det viser en helt ny Gallup-måling, der er foretaget af Kantar Public for Landbrug & Fødevarer og Stop Spild Af Mad.

I den nye spørgeskemaundersøgelse svarer 39 procent af danskerne, at de har fået et større fokus på madspild i husstanden siden sidste år. 68 procent tilkendegiver, at de selv gerne vil undgå mere madspild i fremtiden.

Indsatsen mod madspild virker

Mere fokus på bæredygtighed, men også de stigende fødevarepriser, får madspild op på danskernes dagsorden, mener Per Vesterbæk, områdedirektør for Analyse & Statistik i Landbrug & Fødevarer.
"Når man kigger på de dagsordner, der fylder, giver tallene god mening. De stigende priser på både energi og fødevarer bekymrer naturlig nok forbrugerne. Mange tænker på, hvordan man kan spare og optimere sit forbrug, så det både giver mening for pengepung og for klimaet", forklarer han. "På grund af krigen i Ukraine forventer vi yderligere prisstigninger på fødevarer, så incitamentet til at spare og nedbringe madspildet bliver kun større i den kommende tid."

Madspildsindeks.dk tager pulsen på danskernes holdning til madspild
Den nye undersøgelse er en del af et helt nyt initiativ, som skal give forbrugere og virksomheder mere brugbare data om madspild. Kantar Public, Landbrug & Fødevarer og Stop Spild Af Mad er gået sammen om at lancere en helt ny database på Madspildsindeks.dk, som består af en dybdegående, repræsentativ og kvalificeret årlig Gallupundersøgelse, der tager pulsen på danskernes holdning til madspild.
"Mad skal spises og ikke spildes. At have fokus på ikke at smide mad ud, er et meget konkret og overskueligt projekt for den travle forbruger. Og den gode nyhed er, at man rent faktisk kan gøre en forskel," siger Klaus Jørgensen, områdechef i Landbrug & Fødevarer.
"Hvis danskerne rent faktisk gør alvor af ambitionen om at nedbringe mængden af mad der smides ud, vil det blive omsat til en direkte gevinst for både klimaet og privatøkonomien", siger Selina Juul, stifter af og bestyrelsesformand i Stop Spild Af Mad og initiativtager til Madspildsindeks.dk.
"Mindre madspild betyder flere penge og mere luft i husholdningsbudgettet - og i disse tider med store prisstigninger på bl.a. fødevarer, benzin og el, er det vigtigt at undgå madspild. Mindre madspild er faktisk også det nemmeste personlige bidrag i klimakampen", siger hun.
Fakta:
Tal fra Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri viser, at 814.000 tons fødevarer hvert år spildes i Danmark. Det svarer til 3,8 pct. af den samlede CO2-udledning, der hvert år udledes fra Danmark. Du kan finde mange flere tal og statistikker om madspild i Danmark, når Madspildsindeks.dk snart går officielt i luften.

Miljø
Kan man spise mad efter 'Bedst før'-datoen? 

Hver eneste borger i Danmark smider knap et kilo mad ud om ugen, som sagtens kunne være spist. Det er et unødigt spild, og en helt unødvendig miljøbelastning.

Læs mere
Forbrugernyt
Verdensmestre i økologi 

Nye, globale økologital viser, at Danmark fortsat har det største øko-forbrug i verden, hvilket udgør lidt over 13% procent af det samlede fødevaresalg. Ved at vælge økologiske fødevarer er man garanteret mad uden rester af pesticider, bedre dyrevelfærd, plads til natur og omtanke for miljøet.…

Læs mere
Miljø
Cyklistforbundet: Cykelpolitik er klimapolitik 

Cykelpolitik er klimapolitik, siger direktør i Cyklistforbundet, Klaus Bondam, som opfordrer de nyvalgte politikere til at huske, at en investering i cykelområdet er en investering i et stærkt, sundt og bæredygtigt Danmark.

Læs mere
Miljø
En and der giver god smag i munden Mortens Aften 

Ænder har, ligesom alle andre dyr, en række naturlige behov, der er vigtige at opfylde, hvis man skal kunne sige, at de har levet et liv under forhold med god dyrevelfærd. Det gælder ikke mindst for ænder og andet fjerkræ, som er de landbrugsdyr, der lever flest sammen og har mindst plads.

Læs mere
Miljø
Sådan vælger du et miljøvenligt juletræ 

Det kan være svært at gennemskue hvilket træ man skal vælge, hvis man gerne vil gøre et bæredygtigt køb. Langt de fleste danske juletræer sprøjtes med ukrudtsmidlet Roundup, som WHO fortsat mener udgør miljø- og sundhedsmæssig risiko.

Læs mere
Forbrugernyt
Tøjvask: Vasker du stadig tøj på 40 eller 60 grader? 

Gennem de seneste 10 år har du sikkert hørt budskabet igen og igen; "Sænk temperaturen fra 40 grader til 30 grader, når du vasker." Men selvom vi er blevet opfordret til at skrue ned for temperaturen for at skåne miljøet og spare penge, så skrues der stadig op for højt op for temperaturen. Det viser…

Læs mere
Forbrugernyt
Indeholder garnet til dit strikkeprojekt farlige kemikalier? 

Flere og flere danskere har fået gang i strikkepindene, og der er med garanti produceret masser af hjemmestrikkede sokker og trøjer under corona-krisen. Miljøstyrelsen har derfor undersøgt, om strikkegarn er belastet med kemikalier i samme grad, som færdige tekstiler kan være, og om garnet…

Læs mere
Forbrugernyt
125 millioner dåser og flasker forsvinder sporløst hvert år 

125 millioner dåser og flasker forsvinder sporløst hvert år i Danmark. Hvor de bliver af, er et mysterium, som først nu, efter 10 års efterforskningsarbejde, endelig er løst, skriver Dansk Retursystem.

Læs mere
Forbrugernyt
Genbrugstrend: Mange handler genbrugstøj på nettet 

Mens landets genbrugsbutikker holder lukket, er flere begyndt at købe brugt tøj online. Det mærker man hos den sociale hjælpeorganisation, Blå Kors, som udover en lang række fysiske genbrugsbutikker, også driver webshoppen lidtsmartere.dk. De seneste to måneder har man modtaget over dobbelt så mange…

Læs mere
Miljø
De officielle kostråd får klima på menuen 

Danmark har fået nye officielle kostråd, som danskerne kan bruge til at spise sundt og klimavenligt. Det er kostråd udarbejdet på baggrund af videnskabelige studier, skriver DTU Fødevareinstituttet, som sammen med de nye anbefalinger har udsendt en video, der kort forklarer, hvordan valget af…

Læs mere
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
^