Stop Spild af Mad: Har du æbler tilovers? 

Tonsvis af æbler i danske private haver bliver ikke plukket, fordi danskerne ofte har hverken tid eller overskud til at plukke og indsamle deres egne frugter. Derfor opfordrer forbrugerbevægelsen Stop Spild Af Mad til at man inviterer venner og bekendte til æblepluk, hvis man ikke har tid til at høste sine æbletræer selv.

"Har man ikke selv tid eller overskud til at plukke den gode frugt i sin have, bør man anvende sociale medier som Facebook eller Twitter til at aktivere sit netværk og invitere vennerne til at plukke æblerne," foreslår Selina Juul, stifter af forbrugerbevægelsen Stop Spild Af Mad.
"Det er synd, at så mange af os er nødt til at købe æbler, som i værste fald er fløjet hele vejen fra Chile eller New Zealand, alt imens vi har egne danske æbler i baghaven, som ikke bliver brugt."

Lad lidt nedfaldsæbler ligge

Dog udgør frugtspildet i danskernes privathaver ikke den samme form for madspild, som f.eks. finder sted i detailhandlen, eftersom frugtspildet indgår i naturens kredsløb og er til gavn for vilde dyr. Mads Hansens danske folkevise fra 1868 'Marken er mejet' påpeger klogt: 'Riv nu marken let, det er gammel ret, fuglen og den fattige skal også være mæt.' Og det gælder ikke kun i marken men såmænd også under æbletræet. Nedfaldsæbler er vigtige fødekilder for fugle og gnavere.

Ideer til anvendelse af de modne æbler

Æbler er en herlig råvare og man kan trylle meget med æbler, hvad enten de er plukkede eller nedfaldne i moden tilstand. Man kan bl.a. lave gammeldags kold æblekage, æblepeberrod, æblekartofler, æble-karrysauce, æblesaft og æblechutney. At have egne æbler i haven er en gave fra naturen, som man bør udnytte, især i disse sparetider.

Opskrifter med æbler

  1. Gammeldags kold æblekage med flødeskum
  2. Tanternes æblekage
  3. Æble- og solbærtærte
  4. Æblechutney
  5. Æblepeberrod
  6. Æblekartofler
  7. Efterårs fisk med æble
  8. Tørrede æbleringe
  9. Varm æbledrik med ingefær
  10. Bagte æbler
Forbrugernyt
Test dig selv: Kender du miljømærkerne? 

Miljømærker er en fantastisk hjælp, når der købes ind i hverdagen. Ved at kigge efter dem, finder man hurtigt vej til de produkter, der udmærker sig ved at være fremstillet i overensstemmelse med fastsatte miljøkrav.

Læs mere
Miljø
Sådan vælger du et miljøvenligt juletræ 

Det kan være svært at gennemskue, hvilket træ man skal vælge, hvis man gerne vil træffe et bæredygtigt valg. Langt de fleste danske juletræer behandles med ukrudtsmidler som Roundup og kunstgødning, hvilket kan have negative konsekvenser for miljøet. Selvom brugen af sprøjtemidler er lovlig i…

Læs mere
Forbrugernyt
Slik og snacks er også et problem for miljøet 

Forbruget af slik og snacks er ikke kun en sundhedsmæssig bekymring, men udgør også en betydelig belastning for miljøet. Ifølge en rapport fra Nordisk Ministerråd udleder produktionen af et kilo chips omkring 20 gange mere CO₂ end et kilo rå kartofler. Slik bidrager endda med en endnu større…

Læs mere
Forbrugernyt
Biodiversitetsdag: Sådan kan du bidrage til biodiversiteten 

Hvert år den 22. maj fejres FN's Internationale Biodiversitetsdag, en dag dedikeret til at øge bevidstheden om betydningen af biodiversitet og de trusler, den står over for.

Biodiversitet omfatter alle former for liv på Jorden – fra de mindste mikroorganismer til de største pattedyr samt planter,…

Læs mere
Forbrugernyt
Biernes Dag 2024: Den vigtigste plantebestøver på Jorden 

Den 20. maj fejres bierne med den internationale ’Biernes dag’. Her vil der være fokus på de udfordringer, som bierne står overfor, og den vigtige rolle de, som de vigtigste plantebestøvere, spiller for biodiversiteten og livet på Jorden.

Læs mere
Earth Hour er en international begivenhed, der skal øge opmærksomheden omkring verdens klimaforandringer.
Forbrugernyt
Earth Hour: Lørdag slukker hele verden lyset i en time 

Den årlige begivenhed ’Earth Hour’ sætter på lørdag den 26. marts fra kl. 20.30 til 21.30 fokus på planetens presserende natur- og klimakrise, når byer over hele verden slukker lyset i en time for naturen og miljøet. Ifølge WWF Verdensnaturfonden, så er 'Earth Hour' mere end bare en time uden…

Læs mere
Forbrugernyt
Drop sølvpapiret 

Sølvpapir belaster miljøet, og det er derfor en god idé at bruge så lidt som muligt. Samtidig fraråder Forbrugerrådet, at man pakker sure fødevarer, som for eksempel citroner, ind i sølvpapir, da sølvpapir kan afgive aluminium til maden.

Læs mere
Forbrugernyt
Mere end 3 ud af 4 danskere vil bekæmpe klimaforandringer 

Madspild er en kæmpe klimasynder. I Danmark smider vi i gennemsnit 60 måltider i skraldespanden om året, fordi vi er for dårlige til at udnytte maden i vores køkkener. Alligevel er 76 pct. af danskerne villige til at gøre en indsats for at bekæmpe klimaforandringer, skriver Electrolux, der har…

Læs mere
Miljø
Årets Fuldkornsdag 2023: Få opskriften på superlækkert fuldkornsrugbrød 

I anledningen af Årets Fuldkornsdag, fredag den 20. januar 2023, vil Fuldkornspartnerskabet sørge for at vi alle ved, hvordan man nemt bager med fuldkorn. Her får du opskriften, udarbejdet i samarbejde med den populære madblogger, Cathrine Brandt, som er surdejsnørd og forfatter til bøgerne 'Surdej'…

Læs mere
Miljø
Honningbien har brug for din hjælp 

Forestil dig et forår uden blomster, en sommer uden hindbær, solbær og hyben, og et efterår uden gulerødder og pastinak. Alle disse, og mange, mange flere afgrøder, er afhængige af at deres blomster bestøves af bier og andre små insekter.

Læs mere
PinterestFacebookTwitterRSSInstagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Shopping
^