En and der giver god smag i munden Mortens Aften

Kategorier: Miljø  -  Julemad

Hvad skal man gå efter, når man vil være sikker på, at anden til jul har haft et ordentligt liv? Bliv klogere på at vælge en and med bedre dyrevelfærd.

En and der giver god smag i munden Mortens Aften 

Ænder har, ligesom alle andre dyr, en række naturlige behov, der er vigtige at opfylde, hvis man skal kunne sige, at de har levet et liv under forhold med god dyrevelfærd. Det gælder ikke mindst for ænder og andet fjerkræ, som er de landbrugsdyr, der lever flest sammen og har mindst plads.

Næbkupering, plads og adgang til badevand og udendørs arealer

Dyrevelfærden hos ænder afhænger blandt andet af forskelle mellem racerne, brugen af næbkupering, adgang til badevand og en stribe andre parametre, fortæller Pernille Fraas Johnsen fra Dyrenes Beskyttelse.

"Alt for store flokke kan stresse ænderne i sådan en grad, at de bliver aggressive og begynder at bide og skade hinanden. Især berberianden er fra naturen meget aggressiv over for artsfæller. Pekinganden er derimod mindre aggressiv og derfor mere egnet til at gå i store flokke. Man bør derfor som forbruger først og fremmest gå efter dén og ikke købe berberianden," opfordrer hun. 

Hvad er næbkupering?

Næbkupering eller trimning, hvor man fjerner det yderste af næbbet, bruges især blandt de mere aggressive racer som berberi, da ænderne ellers hakker på hinanden. Det fremgår typisk ikke af emballagen, hvorvidt næbkupering er anvendt, ligesom det typisk heller ikke vil fremgå, om der er adgang til badevand.

Som forbruger kan man vælge en økologisk and, da økologiske ænder ikke næbkuperes, og de har adgang til badevand. 

Køb dansk

Derudover foreslår Pernille Fraas Johnsen, at man går efter danske ænder, og allerhelst en frilandsand, der har mærket 'Anbefalet af Dyrenes Beskyttelse'. 

”Køber du en dansk and, får du en pekingand fra en produktion med en lavere belægningsgrad, så ænderne har bedre plads, og frilandsanden lever desuden på friland en stor del af livet. Der er også typisk kortere afstand til slagteriet, så ænderne ikke skal transporteres så langt til slagtning,” siger hun.

Miljø
Restemad: Klatkager med bær og nødder 

Med rester af risengrød, lidt mel, et æg og vaniliesukker, får man hurtigt de lækreste klatkager, som kan nydes med friske bær og kompot, og nødder på toppen.

Læs mere
Miljø
Restemad i juledagene - Ideer og opskrifter 

I stedet for at lade rester fra julebordet havne i skraldespanden, så brug dem i juledagene i lækre retter, opfordrer virksomheden, HelloFresh, som sælger måltidskasser. I den senere tid har de, blandt deres kunder, oplevet en stigende interesse for brugen af restemad, og her, i forbindelse med…

Læs mere
Forbrugernyt
Få styr på madens holdbarhed 

Du man mindske dit madspild og spare penge ved at have styr på dine madvares holdbarhed. I forbindelse med coronaudbruddet har Stop Spild Af Mad udarbejdet en yderst nyttig og overskuelig guide over hvilke fødevarer der kan, og ikke kan, spises efter udløbsdatoen, og hvor længe maden holder sig i…

Læs mere
Forbrugernyt
Rengøringsmidler kan give kronisk eksem 

Luftfriskere, duftpinde, duftkugler til støvsugeren og rengøringsmidler kan, på grund af indholdet af parfume og konserveringsstoffer, give eksem og allergi, skriver Forbrugerrådet TÆNK Kemi, der har undersøgt 27 populære rengøringsmider for indholdet af problematiske stoffer.

Læs mere
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
^