En and der giver god smag i munden Mortens Aften

Kategorier: Miljø  -  Julemad

Hvad skal man gå efter, når man vil være sikker på, at anden til jul har haft et ordentligt liv? Bliv klogere på at vælge en and med bedre dyrevelfærd.

En and der giver god smag i munden Mortens Aften 

Ænder har, ligesom alle andre dyr, en række naturlige behov, der er vigtige at opfylde, hvis man skal kunne sige, at de har levet et liv under forhold med god dyrevelfærd. Det gælder ikke mindst for ænder og andet fjerkræ, som er de landbrugsdyr, der lever flest sammen og har mindst plads.

Næbkupering, plads og adgang til badevand og udendørs arealer

Dyrevelfærden hos ænder afhænger blandt andet af forskelle mellem racerne, brugen af næbkupering, adgang til badevand og en stribe andre parametre, fortæller Pernille Fraas Johnsen fra Dyrenes Beskyttelse.

"Alt for store flokke kan stresse ænderne i sådan en grad, at de bliver aggressive og begynder at bide og skade hinanden. Især berberianden er fra naturen meget aggressiv over for artsfæller. Pekinganden er derimod mindre aggressiv og derfor mere egnet til at gå i store flokke. Man bør derfor som forbruger først og fremmest gå efter dén og ikke købe berberianden," opfordrer hun. 

Hvad er næbkupering?

Næbkupering eller trimning, hvor man fjerner det yderste af næbbet, bruges især blandt de mere aggressive racer som berberi, da ænderne ellers hakker på hinanden. Det fremgår typisk ikke af emballagen, hvorvidt næbkupering er anvendt, ligesom det typisk heller ikke vil fremgå, om der er adgang til badevand.

Som forbruger kan man vælge en økologisk and, da økologiske ænder ikke næbkuperes, og de har adgang til badevand. 

Køb dansk

Derudover foreslår Pernille Fraas Johnsen, at man går efter danske ænder, og allerhelst en frilandsand, der har mærket 'Anbefalet af Dyrenes Beskyttelse'. 

”Køber du en dansk and, får du en pekingand fra en produktion med en lavere belægningsgrad, så ænderne har bedre plads, og frilandsanden lever desuden på friland en stor del af livet. Der er også typisk kortere afstand til slagteriet, så ænderne ikke skal transporteres så langt til slagtning,” siger hun.

Forbrugernyt
Earth Hour: Lørdag slukker hele verden lyset i en time 

Den årlige begivenhed ’Earth Hour’ sætter på lørdag den 26. marts fra kl. 20.30 til 21.30 fokus på planetens presserende natur- og klimakrise, når byer over hele verden slukker lyset i en time for naturen og miljøet. Ifølge WWF Verdensnaturfonden, så er 'Earth Hour' mere end bare en time uden…

Læs mere
Forbrugernyt
Drop sølvpapiret 

Sølvpapir belaster miljøet, og det er derfor en god idé at bruge så lidt som muligt. Samtidig fraråder Forbrugerrådet, at man pakker sure fødevarer, som for eksempel citroner, ind i sølvpapir, da sølvpapir kan afgive aluminium til maden.

Læs mere
Miljø
6 fif der får dine makeupprodukter til at holde længere 

God makeup er dyrt, så det gælder om at få produkterne til at række længst muligt. Her bringer vi en stribe generelle råd, som sikrer optimal holdbarhed samt tips til, hvordan du kan få lidt mere glæde af produkter, som fx er ødelagt eller ved at være opbrugt.

Læs mere
Miljø
Årets Fuldkornsdag 2023: Få opskriften på superlækkert fuldkornsrugbrød 

I anledningen af Årets Fuldkornsdag, fredag den 20. januar 2023, vil Fuldkornspartnerskabet sørge for at vi alle ved, hvordan man nemt bager med fuldkorn. Her får du opskriften, udarbejdet i samarbejde med den populære madblogger, Cathrine Brandt, som er surdejsnørd og forfatter til bøgerne 'Surdej'…

Læs mere
Miljø
Stop Spild af Mad: Har du æbler tilovers? 

Tonsvis af æbler i danske private haver bliver ikke plukket, fordi danskerne ofte har hverken tid eller overskud til at plukke og indsamle deres egne frugter. Derfor opfordrer forbrugerbevægelsen Stop Spild Af Mad til at man inviterer venner og bekendte til æblepluk, hvis man ikke har tid til at…

Læs mere
Miljø
Honningbien har brug for din hjælp 

Forestil dig et forår uden blomster, en sommer uden hindbær, solbær og hyben, og et efterår uden gulerødder og pastinak. Alle disse, og mange, mange flere afgrøder, er afhængige af at deres blomster bestøves af bier og andre små insekter.

Læs mere
Miljø
Vi er blevet bedre til at undgå madspild 

Madspild fylder mere i danskernes bevidsthed, og mange er interesseret i at nedbringe mængden af mad, der smides ud. Det viser en helt ny Gallup-måling, der er foretaget af Kantar Public for Landbrug & Fødevarer og Stop Spild Af Mad.

Læs mere
Forbrugernyt
Test dig selv: Kender du miljømærkerne? 

Miljømærker er en fantastisk hjælp, når der købes ind i hverdagen. Ved at kigge efter dem, finder man hurtigt vej til de produkter, der udmærker sig ved at være fremstillet i overensstemmelse med fastsatte miljøkrav.

Læs mere
Forbrugernyt
20 tips til en mere bæredygtig hverdag 

I en verden med begrænsede ressourcer, er vi nødt til at tænke på, hvordan vores forbrug og livsstil påvirker fremtiden. Vi er forpligtet til at tænke på vores børn og børnebørn, og sørge for at de i fremtiden vil have samme niveau af ressourcer og muligheder til rådighed, som vi har haft. Derfor…

Læs mere
Forbrugernyt
Bilpleje med omtanke 

Miljømæssigt er det ikke ligegyldigt, hvordan du vasker og vedligeholder din bil. Nogle bilplejemidler indeholder, ifølge Miljøstyrelsen, svært nedbrydelige og miljøbelastende stoffer.. Derfor glæder om at være opmærksom, hvis man vælger at vaske og ordne bilen derhjemme, for her ender rester af…

Læs mere
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Havebog: Skærehave med planteliv, af Liv Nørgaard Meinert

Har du en drøm om en blomstrende have, hvor du kan plukke dine egne smukke buketter? Med bogen 'Skærehave med planteliv - Dyrk dine egne blomster til buketter' guider forfatter Liv Nørgaard Meinert dig fra det allerførste frøsæt til den færdige buket, og giver dig værdifuld viden om at skabe din…

Læs mere
Apela Colorado, Kvinde mellem verdenerne

’Kvinde mellem verdenerne’ er en bog, der giver indsigt i den spirituelle verden og det oprindelige folks kultur. Bogen er skrevet af forfatteren Apela Colorado, der gennem mange år har studeret sammenhængen og forsøgt at bygge bro mellem den traditionelle og moderne kultur.

Læs mere
Gemma Petherbridge 'Krystalapotekeren'

Nogen mennesker mener at ædelsten og krystaller har særlige spirituelle egenskaber, som kan påvirke mennesker og blandt andet lindre stress, søvnløshed, ængstelighed og ensomhed.

I Gemma Petherbridges smukke bog ’Krystalapotekeren’, beskriver hun i detaljer 75 krystallers healende energier, deres…

Læs mere
Anne Hjernøe - 'Stærk Overgang'

”Overgangsalderen skal ikke være et helvede af svede- og hedeture, søvnløshed, blødningsforstyrrelser, koncentrationsbesvær, ondt i leddene og smerter ved sex. Det er ganske enkelt ikke det, du skal bruge din tid på, hvis du kan undgå det", skriver Anne Hjernøe i sin nye bog 'Stærk Overgang', hvor…

Læs mere
^