De officielle Kostråd består af syv kostråd:
- Spis planterigt, varieret og ikke for meget
Spis forskellige grøntsager og frugter, forskellige kornprodukter, forskellige slags fisk osv. - Spis flere grøntsager og frugter
- Spis mindre kød – vælg bælgfrugter og fisk
Indfør kødfrie dage og brug mindre kød i dine måltider. Erstat kødet med fx grøntsager, bælgfrugter eller fuldkorn. - Spis mad med fuldkorn
Vælg fuldkorn først, når du spiser morgenmadsprodukter, brød, ris og pasta. Byttes raffinerede kornprodukter ud med fuldkornsvarianter, så falder kroppens inflammationsniveau, hvilket er med til at sænke risikoen for at udvikle hjerte-karsygdomme og type-2 diabetes. - Vælg planteolier og magre mejeriprodukter
- Spis mindre af det søde, salte og fede
Nogle af de største kilder til salt i maden er brød, kødpålæg, ost og færdigretter. Du kan mindske dit indtag af salt ved at vælge madvarer med Nøglehullet. - Sluk tørsten i vand
Spis dig mæt i sund mad og sluk tørsten i vand. Spis ikke for hurtigt og mærk efter, hvornår du er mæt. Begræns især sodavand, alkohol, slik, kage, chips og lignende.
Vigtige tips:
- Begræns madspild
- Gå efter Nøglehullet