Sommerferien er snart slut, og det er igen tid til skolestart. Men inden du sender dit barn afsted, er det en god idé at tjekke, om barnet er godt nok forsikret. I 2012 blev det ulovligt for kommunerne at lave kollektive børneulykkesforsikringer. Det betyder, at dit barn ikke får nogen økonomisk hjælp, hvis han eller hun kommer alvorligt til skade i skoletiden - med mindre du har tegnet en privat ulykkesforsikring til dit barn. Det ved mange forældre bare ikke, viser en undersøgelse foretaget for If Skadesikring i 2014.
Husk ulykkesforsikringen til børnene
Ud af de 2.011, som deltog i undersøgelsen, svarede 60 procent, at de ikke var klar over, at børn ikke længere er forsikret af kommunen. Samtidig svarede hver tredje, at de troede, at børnene var dækket via forældrenes egen forsikring. Men det er de ikke automatisk.
”De fleste familier har en såkaldt familieforsikring, som dækker børnenes ting og de skader, som børnene laver på andre. Men den dækker ikke, hvis børnene selv kommer til skade fx i skolegården eller på cykelturen til og fra skole. Derfor bør forældrene sørge for, at børnene er ulykkesforsikret – enten ved at få dem skrevet som medforsikrede på deres egen ulykkesforsikring eller ved at købe en separat børneulykkesforsikring”, fortæller erstatningsadvokat Litten Posselt Olsen fra ADVODAN.
Hvornår dækker skolens forsikring?
Der kan dog være tilfælde, hvor det er skolens ansvarsforsikring, der dækker, hvis en elev kommer til skade på skolen.
”Hvis ansvaret for ulykken kan placeres hos skolen – fx hvis en lærer ikke har overholdt sin tilsynspligt i fag som sløjd, gymnastik eller fysik/kemi, så er skolen erstatningspligtig, og skolens ansvarsforsikring skal udbetale erstatning”, forklarer Litten Posselt Olsen.
”Derudover dækker den offentlige sygeforsikring, hvis børnene fx kommer til skade med sine tænder, og skaden kan behandles i den kommunale tandpleje”.
Hvad med delebørn?
Hvis I er skilt, er det en god idé at tale sammen om, hvem der sørger for ulykkesforsikringen af børnene.
”Nogle dækninger på ulykkesforsikringen – fx erstatning for mén kan udbetales fra begge ulykkesforsikringer, hvis begge forældre tegner ulykkesforsikringer på børnene. Men børnene får ikke dobbelt tilskud til fx tandskader, selvom de er dobbeltforsikrede”, siger Litten Posselt Olsen.