Kategori: Forbrugernyt
Vi vil have doggybags
Vi vil have doggybags 

Et flertal af danskerne ønsker doggybags på restauranter for at mindske madspild. Og man har jo selv betalt for maden på en restaurant, så hvorfor ikke tage de gode rester med hjem? ...

Størstedelen af danskerne vil gerne have de gode rester fra middagen på restauranten med hjem i en doggybag ..

Godt for miljøet og din økonomi
Doggybag er i USA et udbredt fænomen, men indtil videre er det ikke slået igennem i Danmark på samme måde. Men en ny undersøgelse foretaget af TNS Gallup for forbrugerbevægelsen Stop Spild Af Mad viser, at 55% af de adspurte vil tage imod en doggybag, hvis de havde diskret og nem adgang til den. 46% vil spørge efter en doggybag, fordi handlingen tydeligt signalerer, at de ønsker at mindske madspild og personligt ønsker at gøre en indsats. Og hele 61% vil tage imod en doggybag, hvis tjeneren venligt og af sig selv tilbyder at pakke den ekstra mad i en doggybag. Men kun 12% af de adspurgte har dog prøvet at bede om en doggybag på en restaurant/café i Danmark.

Kvinder ser mere positivt på ideen end mænd
Undersøgelsen viser en tendens til, at kvinder er mere positivt indstillede overfor doggybags end mænd. Desuden går kvinderne mere op i, at maden skal være pakket pænt, ikke er rodet sammen og hurtigt kan komme hjem på køl.
Videre er de unge mere positive overfor doggybags end de ældre. Jyder er lidt mere skeptiske overfor doggybags end folk på Sjælland. Folk som bor i hovedstæderne samt folk med lavere indkomst er de mest positivt indstillede overfor doggybags.
”Med denne undersøgelse kaster vi nyt lys på tabuet om doggybags – og forhåbentligt inspirerer vi restaurationsbranchen med nogle konstruktive forslag. Det har længe være kendt, at danskerne opfatter doggybags som tabu. Men de nye tal viser, at flere vil være tilbøjelige til at bede om en doggybag, hvis restauranterne kunne håndtere sådanne på en mere diskret måde,” siger initiativtager til undersøgelsen Selina Juul, stifter af forbrugerbevægelsen Stop Spild Af Mad.
”Madspildet i restauranter og storkøkkener er betydeligt. Ifølge de nyeste tal fra Nordisk Ministerråd spilder de danske storkøkkener ca. 140.000 ton mad om året. Rapport fra Unilever Food Solutions peger på, at 80% af forbrugerne i den vestlige verden går op i, hvor meget mad, der spildes, når de spiser ude. Samtidig viser tal fra Kost & Ernæringsforbundet, at 95% af kantinelederne kender til spild af tilberedt mad - altså spild udenfor køkkendøren. Selvom doggybags er et amerikansk fænomen, og portionerne i Danmark er noget mindre end i USA, er doggybags et interessant redskab til mindre madspild, som bør udforskes. Udover at forhindre madspild, kan doggybags jo også udgøre et nyt reklamemedie, så vi opfordrer industrien til at kigge nærmere på mulighederne.”

Praktisk til småbørnsfamilier
Anne Marie Fogh Larsen fra Suhrs Madakademiet og rådgiverpanelmedlem i Stop Spild Af Mad ser positivt på doggybags: ”Doggybags/box er en super god idé f.eks. til småtspisende gæster og børn. Mange børn kan teste deres smagsløg på nye og spædende retter i stedet for altid at skulle have samme børnemenu. Forældre behøver ikke at være bange for, at børnene enten ikke kan lide maden eller ikke får spist det hele – det kan gemmes og blive spist, når barnet igen er sulten. Det giver ro, når hele familien er på restaurant – forældrene slapper af, børnene får lyst til at spise nye ting, og hvis der er lidt lang tur hjem, kan ”jeg er sulten” problematikken løses med det samme, nemlig ved at åbne doggybag/box’en. Hvis barnet har lyst til at prøve retter, der ikke lige er fra børnemenuen, er det ikke noget problem, hvis barnet ikke kan spise det hele – familien kan tage det med hjem og spise det senere.”

Det skal ikke være pinligt
Line Jacobsen og Kannika Thomsen fra Professionshøjskolen Metropol, som var med til at udvikle undersøgelsen, støtter budskabet: "Det skal ikke være pinligt at bede om at få sin mad med hjem fra en restaurant eller en café, for man er i sin gode ret til at kunne nyde det senere, så man også undgår madspild. Vi har oplevet at være på en restaurant, hvor både tjenere og kokke kom ud og brokkede sig over, at vi ønskede at få vores rester med hjem. Det var en underlig oplevelse. Det skal være muligt at få maden man har betalt med hjem – nemt, diskret og uden brok," siger Line Jacobsen og Kannika Thomsen fra Professionshøjskolen Metropol.

Forbrugernyt
Advokatens råd: Husk at få styr på dine fradrag inden årets udgang 

Få styr på privatøkonomien inden årets udgang, opfordrer advokat Elin L. Andersen, Ret&Råd Djursland. Der kan nemlig være meget at vinde, hvis du kender reglerne for fradrag, pension og afgiftsfrie gaver.

Læs mere
Forbrugernyt
Forbrugerrådet fraråder køb af strøm hos Modstrøm, b.energy, Edison EL, Dansk Strøm 

En række elselskaber får kritik af Forsyningstilsynet, fordi de i strid med lovgivningen ikke har tilbagebetalt tilgodehavende til kunder, der skiftede selskab. Det drejer sig om Modstrøm, b.energy (tidligere Blue Energy), Edison EL (tidligere Den Glade Eltavle) og Dansk Strøm (tidligere Power4U),…

Læs mere
Forbrugernyt
Advokaten: 5 trin til at undgå en arvestrid 

En arvesag handler ikke kun om penge og paragraffer. Det handler tit også om følelser, og det kan få gamle familiestridigheder til at blusse op, når arven skal fordeles. Mange søger professionel hjælp hos en konfliktmægler, før fordelingen af indbo, smykker og fotos går galt.

Læs mere
Forbrugernyt
Nu kan de lasede cowboybukser, blusen med hul i og det gamle tæppe få nyt liv 

De lasede cowboybukser, blusen med hul i eller det gamle tæppe ender i dag ofte i skraldespanden, hvorfra det køres til et forbrændingsanlæg sammen med det øvrige restaffald. Det udleder unødigt meget CO2, når det går op i røg i stedet for at få et nyt liv som for eksempel nyt tøj, klude eller…

Læs mere
Forbrugernyt
Skovbegravelsesplads: Et bæredygtigt hvilested 

Biodiversitet og bæredygtighed er ikke kun rykket ind i vores dagligdagsbevidsthed - flere er også begyndt at tænke over det i forbindelse med, hvad der skal ske efter døden. Undersøgelsen ’Danskerne og døden 2022’ viser, at 60 procent af danskerne mener, at miljøhensyn har en vis vigtighed ved…

Læs mere
Sommer
Tips: Undgå indbrud mens du holder ferie 

Sommerferien er desværre ikke kun lig med lange, lyse nætter og store is, det er også højsæson for indbrud. Politiet har udarbejdet en stribe gode råd, der forebygger indbrud. Her fremhæves nabohjælp, som et af de bedste værn mod indbrud.

Læs mere
Sommer
Mindsk risikoen for salmonella og campylobacter infektioner 

I sommervarmen er det ekstra vigtigt, at være opmærksom på, hvordan man håndterer og opbevarer sine madvarer. De sygdomsfremkaldende bakterier; salmonella og campylobacter, florerer i varmen, men følger man Sundhedsstyrelsens enkle anbefalinger, så mindskes risikoen for bakterieinfektioner…

Læs mere
Forbrugernyt
Mere end 3 ud af 4 danskere vil bekæmpe klimaforandringer 

Madspild er en kæmpe klimasynder. I Danmark smider vi i gennemsnit 60 måltider i skraldespanden om året, fordi vi er for dårlige til at udnytte maden i vores køkkener. Alligevel er 76 pct. af danskerne villige til at gøre en indsats for at bekæmpe klimaforandringer, skriver Electrolux, der har…

Læs mere
Forbrugernyt
Gratis balletoplevelser - Sommerballet i det fri 2023 

Kongelig sommerballet er blevet en fast tradition for publikummer i hele Danmark. Og da den er ganske gratis, så er det den perfekte anledning til at få en fantastisk balletoplevelse og samtidig nyde de smukke omgivelser.

Læs mere
Forbrugernyt
Her er produkterne, du IKKE må tage med hjem fra udlandsrejsen 

De fleste ved, at der er strenge regler for at tage levende dyr med hjem fra ferie, men ikke alle ved, at der også er strikse regler for at tage souvenirs fremstillet af fx horn, skind, elfenben, koraler, levende planter og fødevarer med hjem fra ferierejsen.

Læs mere
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Apela Colorado, Kvinde mellem verdenerne

’Kvinde mellem verdenerne’ er en bog, der giver indsigt i den spirituelle verden og det oprindelige folks kultur. Bogen er skrevet af forfatteren Apela Colorado, der gennem mange år har studeret sammenhængen og forsøgt at bygge bro mellem den traditionelle og moderne kultur.

Læs mere
Gemma Petherbridge 'Krystalapotekeren'

Nogen mennesker mener at ædelsten og krystaller har særlige spirituelle egenskaber, som kan påvirke mennesker og blandt andet lindre stress, søvnløshed, ængstelighed og ensomhed.

I Gemma Petherbridges smukke bog ’Krystalapotekeren’, beskriver hun i detaljer 75 krystallers healende energier, deres…

Læs mere
Anne Hjernøe - 'Stærk Overgang'

”Overgangsalderen skal ikke være et helvede af svede- og hedeture, søvnløshed, blødningsforstyrrelser, koncentrationsbesvær, ondt i leddene og smerter ved sex. Det er ganske enkelt ikke det, du skal bruge din tid på, hvis du kan undgå det", skriver Anne Hjernøe i sin nye bog 'Stærk Overgang', hvor…

Læs mere
Carolyne Kaddu Rasmussen 'Hovedet i himlen og fødderne på jorden'

Mange danskere kender Carolyne som komikeren Melvin Kakoozas dejlige mor. I denne bog fortæller hun sin egen historie om at flygte til Danmark som 21-årig med to små børn og bygge et nyt liv op. Det er en barsk og humoristisk fortælling om at begynde forfra og kæmpe indædt for at lære sproget og de…

Læs mere
^