Tøjvask med grøn fornuft

Tøjvask med grøn fornuft 

Elsparefondens fem gode råd til at spare på strømmen, når du vasker ...

Tænk på klimaet og din elregning, næste gang du køber vaskemaskine. Det er nemt: Se bare efter Elsparemærket.
Sådan lyder budskabet i Elsparefondens nye vaskekampagne, der skal få danskerne til at vaske tøj med grøn fornuft og spare penge. Du kan gøre klimaet og husholdningsbudgettet endnu en tjeneste ved at følge en række simple vaskeråd, der gør god vask billigere og grønnere.

Fem gode råd til at spare på strømmen, når du vasker:

1. Gå efter Elsparemærket, når du køber ny vaskemaskine
Elsparemærket er din garanti for de mest energieffektive vaskemaskiner. Elsparemærket er udviklet med forbrugerens behov for øje og sparer både på elregningen og CO2-udledningen. Danskerne vil samlet kunne spare 84 millioner kroner og 21.000 tons CO2, hvis den gamle, strømslugende vaskemaskine bliver skiftet ud med en energirigtig model.

2. Vask ved lavere temperatur
Det meste tøj kan godt blive rent ved 20°. Halverer du temperaturerne fra for eksempel 40 til 20°, kan du spare cirka halvdelen af husholdningens elforbrug til vask, hvilket for alle danske husstande løber op i 146 millioner kroner og 41.687 tons CO2. Husk at bruge koldtvandsvaskemiddel, der er beregnet til den lave temperatur, så vaskekvaliteten ikke forringes.

3. Fyld maskinen helt op
Maskinen er fyldt, når du uden at presse tøjet sammen kan have din knyttede næve i tomrummet over tøjet. Når du skal købe en ny vaskemaskine, så tilpas valget efter husstandens størrelse.

4. Spring forvasken over, og vælg et kort program
Det meste tøj bliver rent uden problemer på et kort program uden forvask.

5. Rens tøjet med frisk luft
Luft tøjet engang imellem i stedet for at vaske det. Det sparer en vask og slider ikke på tøjet.

Elsparemærket gør det nemt at købe grønt
”Tøjvask er en af de store poster på de fleste familiers elregnskab. Så det er vigtigt at vælge den rigtige vaskemaskine, når man køber ny. En vaskemaskine med et lavt elforbrug betyder også mindre CO2-udslip, og det ved vi har betydning for miljøet”, fortæller energivejleder Ann Vikkelsø fra Energitjenesten.

Men hvordan sikrer man sig, at man får en maskine, der både kan vaske rent og er miljørigtig?

”Det kan være svært at overskue, hvad der er det bedste køb, når man både vil tage hensyn til miljøet og være sikker på, at tøjet bliver rent. Det bedste råd er at se efter Elsparemærket, da de mærkede vaskemaskiner både skal være energieffektive og have en høj vaskeevne”, fastslår Ann Vikkelsø.

Forbrugernyt
Guide: Få styr på madvarernes holdbarhed 

Du man mindske dit madspild og spare penge ved at have styr på dine madvarers holdbarhed. Her bringer vi en yderst nyttig og overskuelig guide over, hvilke fødevarer der kan - og ikke kan - spises efter udløbsdatoen, og hvor længe maden holder sig i køleskab og fryser.

Læs mere
Forbrugernyt
Biodiversitetsdag: Sådan kan du bidrage til biodiversiteten 

Hvert år den 22. maj fejres FN's Internationale Biodiversitetsdag, en dag dedikeret til at øge bevidstheden om betydningen af biodiversitet og de trusler, den står over for.

Biodiversitet omfatter alle former for liv på Jorden – fra de mindste mikroorganismer til de største pattedyr samt planter,…

Læs mere
Forbrugernyt
Biernes Dag 2024: Den vigtigste plantebestøver på Jorden 

Den 20. maj fejres bierne med den internationale ’Biernes dag’. Her vil der være fokus på de udfordringer, som bierne står overfor, og den vigtige rolle de, som de vigtigste plantebestøvere, spiller for biodiversiteten og livet på Jorden.

Læs mere
Forbrugernyt
Forbrugere falder for fælder på sociale medier: Sådan undgår du dem  

Sociale medier gør det nemt at klikke og købe på sekunder, men mange forbrugere undlader at tjekke, hvem de faktisk handler med, advarer Forbruger Europa.

Læs mere
Kobo Clara Colour og Kobo Libra Colour e-readere på et bord med åbne bøger i baggrunden, der viser deres farverige skærme og slanke design
Forbrugernyt
To nye e-readere gengiver bøgernes illustrationer med originale farver 

Flere danskere skifter den tunge indbundne bog ud med e-bog. Det er nemt og bekvemt og en fornøjelse, så længe bogen er gengivet perfekt i e-readeren.

En e-reader skal være brugervenlig og nem at indstille og justere, så teksten fremstår klart og tydeligt, og illustrationerne knivskarpe. Og så…

Læs mere
Forbrugernyt
Sådan får du et sundere indeklima 

Et dårligt indeklima kan være skyld i træthed, hovedpine og allergiske symptomer, og når vi samtidig tilbringer 80 til 90 procent af vores tid indenfor, er det derfor særlig vigtigt, at der er et indeklima i hjemmet, som både er rart og sundt at være i, skriver Astma-Allergi Danmark. De fleste…

Læs mere
Earth Hour er en international begivenhed, der skal øge opmærksomheden omkring verdens klimaforandringer.
Forbrugernyt
Earth Hour: Lørdag slukker hele verden lyset i en time 

Den årlige begivenhed ’Earth Hour’ sætter på lørdag den 26. marts fra kl. 20.30 til 21.30 fokus på planetens presserende natur- og klimakrise, når byer over hele verden slukker lyset i en time for naturen og miljøet. Ifølge WWF Verdensnaturfonden, så er 'Earth Hour' mere end bare en time uden…

Læs mere
Forbrugernyt
Drop sølvpapiret 

Sølvpapir belaster miljøet, og det er derfor en god idé at bruge så lidt som muligt. Samtidig fraråder Forbrugerrådet, at man pakker sure fødevarer, som for eksempel citroner, ind i sølvpapir, da sølvpapir kan afgive aluminium til maden.

Læs mere
Advokat Elin L. Andersen, Ret&Råd Djursland giver råd om fradrag, pension og afgiftsfrie gaver.
Forbrugernyt
Advokatens råd: Husk at få styr på dine fradrag inden årets udgang 

Få styr på privatøkonomien inden årets udgang, opfordrer advokat Elin L. Andersen, Ret&Råd Djursland. Der kan nemlig være meget at vinde, hvis du kender reglerne for fradrag, pension og afgiftsfrie gaver.

Læs mere
Forbrugernyt
Forbrugerrådet fraråder køb af strøm hos Modstrøm, b.energy, Edison EL, Dansk Strøm 

En række elselskaber får kritik af Forsyningstilsynet, fordi de i strid med lovgivningen ikke har tilbagebetalt tilgodehavende til kunder, der skiftede selskab. Det drejer sig om Modstrøm, b.energy (tidligere Blue Energy), Edison EL (tidligere Den Glade Eltavle) og Dansk Strøm (tidligere Power4U),…

Læs mere
PinterestFacebookTwitterRSSInstagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Den dovne vegetar, Camilla Skov

Camilla Skovs kogebog 'Den dovne vegetar' bringer et frisk pust til vegetarkogebogslitteraturen. Med en halvtravl hverdag har jeg fundet stor glæde i de enkle og hurtige opskrifter, der ikke kræver et væld af ingredienser. 

Læs mere
Bælgfrugt - Louisa Lorang

Vi ved, at det både er sundt for os og godt for planeten at spise flere plantebaserede proteiner og mindre kød. Den populære kogebogsforfatter, Louisa Lorang, gør det sjovt og spændende at inkorporere bælgfrugter i kosten med sin bog 'Bælgfrugt'. Hun viser, at det ikke behøver at være kedeligt at…

Læs mere
Skamfuld, af Christian Hjortkær

Med bogen ’Skamfuld’ lægger teolog Christian Hjortkjær op til en vigtig debat og samtale med vores børn og unge om den ydmygende, ubehagelige og oftest ufrugtbare følelse, vi får, når vi ikke lever op til vores egne eller andres forventninger.

Læs mere
I min tid – Erindringer, af Ulla Terkelsen

Ulla Terkelsen er en sand legende i dansk journalistik. Siden 1960'erne har hun som udenrigskorrespondent rejst verden rundt og dækket alt fra krige til royale bryllupper. Hendes unikke evne til at være til stede, hvor historien udfolder sig, og til at finde det særlige og vedkommende i de…

Læs mere
Shopping
^