Tips til køb af bærbar computer

Kategori: Forbrugernyt

Tips til køb af bærbar computer

Tips til køb af bærbar computer 

Når man står og skal investere i en ny bærbar computer, er det nemt at blive forvirret. I den overvældende mængde af tekniske specifikationer, kan man nemt miste overblikket og glemme, hvad det er man skal kigge efter. Her får du 8 gode råd.

Af Rasmus fra Refurb

Når man står og skal investere i en ny bærbar computer, er det nemt at blive forvirret. Med den overvældende mængde af tekniske begreber og specifikationer, der følger med hver enkelt maskine, kan man nemt miste overblikket og glemme, hvad det er man skal kigge efter.

Her bringer vi 8 gode tips, som kan sikre dig det optimale køb.



1: Få styr på dit behov - inden du leder!
Inden køb af computer, er det altid vigtigt at indkredse sine behov. IT verdenen kan være lidt af en jungle for de uerfarne, men du er godt hjulpet, hvis du har overvejet og gennemtænkt, hvilke behov din computer skal opfylde. Skal du have en computer, der blot skal bruges til Facebook og streaming? Eller skal du kunne redigere i billeder, og måske spille nogle spil?
Så snart du kender dit behov, vil du være meget bedre rustet til at kigge efter din nye computer. Og med specifikke krav er det nemt at få gode råd og anbefalinger af eksperterne, når du ringer ind eller går ned i den lokale IT forretning.

2: Tænk over skærmstørrelse
Bærbare computere kan i dag fås i mange størrelser. Der er de helt små 11-13 tommer mikro bærbare, der er lette at have med på farten, og så er der de store 17 tommer bærbare, som man sjældent tager uden for huset.

De mest normale størrelser er 14 og 15 tommer. Bliver den større end dette, bruges den oftest til grafisk arbejde, og mindre til den meget mobile bruger. Har du den ofte med opå farven (fx sælger eller den studerende) vil jeg anbefale en mindre skærm.

3: Hvor hurtig skal den være?
Når du kigger på computere, får du kastet en masse navne og tal i hovedet, der oftest blot ender med at forvirre mere end de gavner. Jeg har her fremsat nogle nemme små huskeregler, som du kan bruge til at navigere igennem dette.

1. Intel Core 2 Duo
Hvis dette er angivet omkring maskinens processor, vil det vigtigste være for dig at den har minimum 2.0 GHz i hastighed. Hvis den har dette, vil du få en maskine der klarer normale opgaver som internettet og streaming i et normalt tempo.

2. Intel Core i3
Hvis dette står angivet omkring maskinens processor enhed, behøver du ikke tænke yderligere over hvor mange GHz processoren har. Her vil du få en maskine, der kan klare alle normale hverdagsopgaver i et tjept tempo.

3. Intel Core i5/i7
Hvis dette står angivet omkring maskinens processor enhed, får du en maskine med meget kraft, der let og hurtigt klarer hverdagens udfordringer, og kan klare selv hårdere opgaver.

4. RAM
Når du kigger efter en ny computer, skal du også tage stilling til, hvor meget RAM maskinen skal have. Her er en god huskeregel, at hvis du skal have en hurtig maskine, så skal du have min. 4GB RAM. Til normalt brug vil mere ikke være nødvendigt, og hvis du blot skal køre internettet ol. kan du klare dig med 3GB.

4: Pas på ikke at blive ”lokket op”
Hvis du ikke har ekspertisen inden for IT, vil du desværre sagtens kunne løbe ind i sælgere, der vil prøve at sælge dig op til en større maskine. Dette er også en god grund til at være velforberedt, og vide præcist hvad dine behov er, da du så lettere kan sige præcist hvad du gerne vil have. Til langt de flestes normale behov, vil en computer til over 3.000 kroner have langt mere kraft, end de får brug får.

5: Hvis budgettet tillader, køb SSD.
SSD er et ord der ofte nævnes, men mange mennesker ved ikke hvad det indebær. En 'Solid State Drive' (SSD) harddisk, er en harddisk uden bevægelige dele. Dette betyder for dig som forbruger, at du får en harddisk der er op til 7x så hurtigt som en normal harddisk. Dette mærker du allerede fra maskinens opstart, som med en SSD kun tager mellem 20-30 sekunder. Herefter vil du også opleve ved brug af maskinen, at alt hvad du gør går hurtigere.
Det er vigtigt at huske, at SSD harddiske er noget dyrere end normale harddiske, altså vil det oftest kunne betale sig, at have en SSD harddisk inde i maskinen. Og hvis du så har brug for opbevaring af fx en stor mængde billeder, vil tilkøbet af en ekstern harddisk være den bedste løsning.

6: Vær ikke bange for at stille dumme spørgsmål
Vi kan ikke alle være IT eksperter, og da netop IT verdenen kan være svær at navigere rundt i, er det vigtigt at tillade sig selv at stille dumme spørgsmål. Selv de mindste ting kan være relevante for dig som køber, og du skal derfor ikke være bange for at bruge de ressourcer du har til rådighed. Fx at ringe ind og spørge en sælger, eller at lokke en IT kyndig ven til at hjælpe.

7: Tænk over hvor maskinen skal bruges
Der findes computere i mange forskellige klasser, som er lavet med mange forskellige materialer. Det er derfor vigtigt, at du har dette i mente ved købet af en bærbar computer. Skal den bruges i et hjem med små børn, kan det ofte betale sig at købe en maskine af mere holdbare materialer, eller at tilkøbe en elektronik forsikring i tilfælde af uheldet er ude.

8: Tilslutningsmuligheder
Inden du køber en bærbar computer, skal du desuden huske at tjekke hvilke tilslutningsmuligheder den har. Mange bruger i dag deres bærbar til at streame over på et fjernsyn, og det er derfor vigtigt, at du ved hvilke tilslutningsmuligheder den skal have. De fleste bærbare i dag har enten HDMI eller Displayport, der oftest bruges til ovennævnte tilslutning til fjernsyn. Det er dog ikke altid tilfældet, så sørg for at undersøge dette.

Generelt vil det vigtigste ved købet af en bærbar computer være, at man accepterer sine egne begrænsninger og ikke er bange for at bruge lidt ekstra tid på at finde den helt rigtige maskine. Du bruger sikkert din maskine hver eneste dag, og selvom det let kan virke som en uoverskuelig opgave, vil det være en god investering at bruge lidt ekstra tid til at få styr på dine behov.

Læs mere på Refurb.dk >>

Forbrugernyt
Spisesvampe og bærs giftige dobbeltgængere 

I den danske natur gror mange gode spisesvampe, men da flere af dem har giftige dobbeltgængere, er det vigtigt altid at sikre sig, at det er en spisesvamp, du har fundet.

Læs mere
Forbrugernyt
Inflation: 20 tips der får pengene til at række længere  

Nu da priserne på elektricitet er mere end fordoblet, kan inflationen for alvor kan mærkes på pengepungen, og med prisernes fortsatte himmelflugt,så gælder det om at huske alle de gode spareråd. Med tips og kloge bidrag fra læserne, får du her 20 råd, der kan få pengene til at række lidt længere.

Læs mere
Forbrugernyt
Tjek bagagen for væggelus inden hjemrejsen 

Når du pakker kufferten til hjemrejsen, så husk lige at tjekke din bagage for væggelus. De små, blodsugende tæger er nemlig rigtige kedelige at få med hjem, for når de først er flyttet ind, er de nærmest umulige at komme af med. Ifølge Miljøstyrelsen skyldes det blandt andet, at væggelus i stigende…

Læs mere
Forbrugernyt
Erstatning ved mistet bagage 

Sommerferien står for døren, og mange danskere vælger at flyve til udlandet for at holde ferie. Men feriestarten kan blive en blandet fornøjelse, hvis bagagen ikke er kommet med flyet. Luftfartsselskabet er erstatningspligtig, men mange forbrugere finder det besværligt at anmelde den manglende…

Læs mere
Forbrugernyt
Er der virkelig adgang forbudt? 

"Har du mødt et skilt, en bom eller en anden barriere i naturen, som du er i tvivl om er lovlig? Send det til Friluftsrådet og få hjælp til at vurdere sagen." Sådan står der på kampagnesiden gaanyeveje.dk, og den opfordring har hundredvis af danskere fulgt.

Læs mere
Forbrugernyt
Flystrejke: Hvad har jeg ret til? 

Med SAS-piloternes strejke, står rigtig mange danskere tilbage uden transport til sommerens feriedestination, og så melder spørgsmålene sig: 'Kommer jeg afsted med et andet luftfartselskab?', 'Kan jeg udskyde rejsen til strejken er ovre?', 'Kan jeg få refunderet min billet?'

For at komme alle de…

Læs mere
Forbrugernyt
Sådan får du en brandsikker Sankt Hans aften 

Mange danskere ventes at holde Sankt Hans aften i baghaven, hvor man selv tænder op i bål og synger midsommervisen. Her er det vigtigt at tage de rette forholdsregler, så det hyggelige bål ikke udvikler sig til en uønsket brand.

Læs mere
Forbrugernyt
Send ikke dyrene til Bloksbjerg 

Torsdag tændes Sankt Hans bålet, og heksen sendes til Bloksbjerg med Midsommervisen. Desværre fanges mange dyr i bålets flammer, fordi de ser brændebunken som det perfekte skjulested. Bålet bør derfor flyttes og ombygges, inden det tændes.

Læs mere
Forbrugernyt
Test dig selv: Kender du miljømærkerne? 

Miljømærker er en fantastisk hjælp, når der købes ind i hverdagen. Ved at kigge efter dem, finder man hurtigt vej til de produkter, der udmærker sig ved at være fremstillet i overensstemmelse med fastsatte miljøkrav.

Læs mere
Forbrugernyt
20 tips til en mere bæredygtig hverdag 

I en verden med begrænsede ressourcer, er vi nødt til at tænke på, hvordan vores forbrug og livsstil påvirker fremtiden. Vi er forpligtet til at tænke på vores børn og børnebørn, og sørge for at de i fremtiden vil have samme niveau af ressourcer og muligheder til rådighed, som vi har haft. Derfor…

Læs mere
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
^