Tips til køb af bærbar computer

Kategori: Forbrugernyt

Tips til køb af bærbar computer

Tips til køb af bærbar computer 

Når man står og skal investere i en ny bærbar computer, er det nemt at blive forvirret. I den overvældende mængde af tekniske specifikationer, kan man nemt miste overblikket og glemme, hvad det er man skal kigge efter. Her får du 8 gode råd.

Af Rasmus fra Refurb

Når man står og skal investere i en ny bærbar computer, er det nemt at blive forvirret. Med den overvældende mængde af tekniske begreber og specifikationer, der følger med hver enkelt maskine, kan man nemt miste overblikket og glemme, hvad det er man skal kigge efter.

Her bringer vi 8 gode tips, som kan sikre dig det optimale køb.1: Få styr på dit behov - inden du leder!
Inden køb af computer, er det altid vigtigt at indkredse sine behov. IT verdenen kan være lidt af en jungle for de uerfarne, men du er godt hjulpet, hvis du har overvejet og gennemtænkt, hvilke behov din computer skal opfylde. Skal du have en computer, der blot skal bruges til Facebook og streaming? Eller skal du kunne redigere i billeder, og måske spille nogle spil?
Så snart du kender dit behov, vil du være meget bedre rustet til at kigge efter din nye computer. Og med specifikke krav er det nemt at få gode råd og anbefalinger af eksperterne, når du ringer ind eller går ned i den lokale IT forretning.

2: Tænk over skærmstørrelse
Bærbare computere kan i dag fås i mange størrelser. Der er de helt små 11-13 tommer mikro bærbare, der er lette at have med på farten, og så er der de store 17 tommer bærbare, som man sjældent tager uden for huset.

De mest normale størrelser er 14 og 15 tommer. Bliver den større end dette, bruges den oftest til grafisk arbejde, og mindre til den meget mobile bruger. Har du den ofte med opå farven (fx sælger eller den studerende) vil jeg anbefale en mindre skærm.

3: Hvor hurtig skal den være?
Når du kigger på computere, får du kastet en masse navne og tal i hovedet, der oftest blot ender med at forvirre mere end de gavner. Jeg har her fremsat nogle nemme små huskeregler, som du kan bruge til at navigere igennem dette.

1. Intel Core 2 Duo
Hvis dette er angivet omkring maskinens processor, vil det vigtigste være for dig at den har minimum 2.0 GHz i hastighed. Hvis den har dette, vil du få en maskine der klarer normale opgaver som internettet og streaming i et normalt tempo.

2. Intel Core i3
Hvis dette står angivet omkring maskinens processor enhed, behøver du ikke tænke yderligere over hvor mange GHz processoren har. Her vil du få en maskine, der kan klare alle normale hverdagsopgaver i et tjept tempo.

3. Intel Core i5/i7
Hvis dette står angivet omkring maskinens processor enhed, får du en maskine med meget kraft, der let og hurtigt klarer hverdagens udfordringer, og kan klare selv hårdere opgaver.

4. RAM
Når du kigger efter en ny computer, skal du også tage stilling til, hvor meget RAM maskinen skal have. Her er en god huskeregel, at hvis du skal have en hurtig maskine, så skal du have min. 4GB RAM. Til normalt brug vil mere ikke være nødvendigt, og hvis du blot skal køre internettet ol. kan du klare dig med 3GB.

4: Pas på ikke at blive ”lokket op”
Hvis du ikke har ekspertisen inden for IT, vil du desværre sagtens kunne løbe ind i sælgere, der vil prøve at sælge dig op til en større maskine. Dette er også en god grund til at være velforberedt, og vide præcist hvad dine behov er, da du så lettere kan sige præcist hvad du gerne vil have. Til langt de flestes normale behov, vil en computer til over 3.000 kroner have langt mere kraft, end de får brug får.

5: Hvis budgettet tillader, køb SSD.
SSD er et ord der ofte nævnes, men mange mennesker ved ikke hvad det indebær. En 'Solid State Drive' (SSD) harddisk, er en harddisk uden bevægelige dele. Dette betyder for dig som forbruger, at du får en harddisk der er op til 7x så hurtigt som en normal harddisk. Dette mærker du allerede fra maskinens opstart, som med en SSD kun tager mellem 20-30 sekunder. Herefter vil du også opleve ved brug af maskinen, at alt hvad du gør går hurtigere.
Det er vigtigt at huske, at SSD harddiske er noget dyrere end normale harddiske, altså vil det oftest kunne betale sig, at have en SSD harddisk inde i maskinen. Og hvis du så har brug for opbevaring af fx en stor mængde billeder, vil tilkøbet af en ekstern harddisk være den bedste løsning.

6: Vær ikke bange for at stille dumme spørgsmål
Vi kan ikke alle være IT eksperter, og da netop IT verdenen kan være svær at navigere rundt i, er det vigtigt at tillade sig selv at stille dumme spørgsmål. Selv de mindste ting kan være relevante for dig som køber, og du skal derfor ikke være bange for at bruge de ressourcer du har til rådighed. Fx at ringe ind og spørge en sælger, eller at lokke en IT kyndig ven til at hjælpe.

7: Tænk over hvor maskinen skal bruges
Der findes computere i mange forskellige klasser, som er lavet med mange forskellige materialer. Det er derfor vigtigt, at du har dette i mente ved købet af en bærbar computer. Skal den bruges i et hjem med små børn, kan det ofte betale sig at købe en maskine af mere holdbare materialer, eller at tilkøbe en elektronik forsikring i tilfælde af uheldet er ude.

8: Tilslutningsmuligheder
Inden du køber en bærbar computer, skal du desuden huske at tjekke hvilke tilslutningsmuligheder den har. Mange bruger i dag deres bærbar til at streame over på et fjernsyn, og det er derfor vigtigt, at du ved hvilke tilslutningsmuligheder den skal have. De fleste bærbare i dag har enten HDMI eller Displayport, der oftest bruges til ovennævnte tilslutning til fjernsyn. Det er dog ikke altid tilfældet, så sørg for at undersøge dette.

Generelt vil det vigtigste ved købet af en bærbar computer være, at man accepterer sine egne begrænsninger og ikke er bange for at bruge lidt ekstra tid på at finde den helt rigtige maskine. Du bruger sikkert din maskine hver eneste dag, og selvom det let kan virke som en uoverskuelig opgave, vil det være en god investering at bruge lidt ekstra tid til at få styr på dine behov.

Læs mere på Refurb.dk >>

Forbrugernyt
Mere end 3 ud af 4 danskere vil bekæmpe klimaforandringer 

Madspild er en kæmpe klimasynder. I Danmark smider vi i gennemsnit 60 måltider i skraldespanden om året, fordi vi er for dårlige til at udnytte maden i vores køkkener. Alligevel er 76 pct. af danskerne villige til at gøre en indsats for at bekæmpe klimaforandringer, skriver Electrolux, der har…

Læs mere
Forbrugernyt
Gratis balletoplevelser - Sommerballet i det fri 2023 

Kongelig sommerballet er blevet en fast tradition for publikummer i hele Danmark. Og da den er ganske gratis, så er det den perfekte anledning til at få en fantastisk balletoplevelse og samtidig nyde de smukke omgivelser.

Læs mere
Forbrugernyt
Her er produkterne, du IKKE må tage med hjem fra udlandsrejsen 

De fleste ved, at der er strenge regler for at tage levende dyr med hjem fra ferie, men ikke alle ved, at der også er strikse regler for at tage souvenirs fremstillet af fx horn, skind, elfenben, koraler, levende planter og fødevarer med hjem fra ferierejsen.

Læs mere
Forbrugernyt
Den nye læringsportal ’Mit liv med statistik’ skal lære at navigere i fakta og fake news 

Statistik er en grundpille i det moderne videnssamfund, som gør os i stand til at forholde os kritisk til alt fra ligestilling og grøn omstilling til folketingsvalg. Med en ny, interaktiv læringsportal målrettet udskolingselever og lærere vil Danmarks Statistik bidrage til både dannelse og…

Læs mere
Forbrugernyt
22 tips til mere luft i husholdningsbudgettet 

Er privatøkonomien lidt stram? Så får du her 22 nemme tricks, der giver dig meget mere luft i husholdningsbudgettet. Listen rummer blandt andet smarte fif til, hvordan du kan spare penge på indkøb af dagligvarer UDEN at skulle udarbejde madplaner og indkøbslister. Tag i stedet et billede af…

Læs mere
Forbrugernyt
Forbrugerstyrelsen: Sådan gør du hvis regningerne hober sig op 

Stigende renter og højere priser på el, benzin, gas og dagligvarer; økonomien strammer, og leveomkostninger og renteudgifter er steget.

Hvis regningerne bliver svære at betale, er det vigtigt at kende sine rettigheder og tage aktive valg om sit forbrug og sin økonomi, skriver Forbrugerstyrelsen.

Læs mere
Forbrugernyt
11 kendte danskere vil lukke pelsindustrien: "Jeg har ondt helt ind i hjertet efter at have set disse optagelser" 

Hvordan ville du reagere på at se dyr i små beskidte bure, med sår og afbidte ben?

Anima har vist 11 kendte danskere dyrenes forhold på Europæiske pelsfarme, og hos vinderen af Bagedysten, jægersoldaten og OL-atleten fremkaldte det stærke følelser, udbrud og gråd. Reaktionerne er samlet i en ny…

Læs mere
Forbrugernyt
Sådan fjerner du effektivt vejsalt fra sko og støvler  

Med det danske vintervejr følger irritationen over at vejsalt, sjap og søle sætter sig i fede hvide og temmelig genstridige rander langs sålkanten. Men fortvivl ikke - her får du opskriften på, hvordan du nemt fjerner spor af vejsalt på støvlerne.

Læs mere
Forbrugernyt
Sikkerhedsstyrelsen: Oplad aldrig telefonen i sengen! 

Hvert år rykker danske brandvæsener ud til omkring 3.500 brande i boliger. Mindst 10 procent af de brande er relateret til elprodukter- eller installationer. Nu advarer Sikkerhedsstyrelsen, Beredskabsstyrelsen samt Dansk Brand- og sikringsteknisk Institut og opfodrer til sikker opladning, så…

Læs mere
Sensommer
Fødevarestyrelsen: Spis ikke hyldebær rå 

Opkast, diarré og kvalme. Det er blot nogle af de ubehageligheder man risikerer, hvis man spiser sensommerens saftspændte hyldebær rå. Til gengæld er det lille bær en delikatesse, hvis man tager de nødvendige forholdsregler.

Læs mere
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
^