Kategorier: Forbrugernyt  -  Miljø

20 tips til en mere bæredygtig hverdag 

I en verden med begrænsede ressourcer, er vi nødt til at tænke på, hvordan vores forbrug og livsstil påvirker fremtiden. Vi er forpligtet til at tænke på vores børn og børnebørn, og sørge for at de i fremtiden vil have samme niveau af ressourcer og muligheder til rådighed, som vi har haft. Derfor skal der være fokus på bæredygtighed i hverdagen og overvejelser omkring vores forbrug, vores livsstil og det ansvar, vi hver især har for at værne om miljøet.

Det handler om at få øjnene op for de mange bæredygtige alternativer og muligheder der findes og sørge for, at det bæredygtige valg bliver det naturlige valg i hverdagen. Listen over, hvor vi kan sætte ind, er lang og inspirerende og bygger på tips, idéer og gode råd fra miljøorganisationer, -forskning, -mærkeordninger og -myndigheder.

Sidder du med et tip til en mere bæredygtig hverdag, så hører vi meget gerne fra dig. Indsend din idé til redaktionen.

 

  1. Overvej dine indkøb
    Det mest bæredygtige forbrug er det forbrug, der slet ikke finder sted. Derfor må den første anbefaling være, at man husker at overveje, om man vitterligt har brug for de varer, man har fundet, inden man afslutter et køb.

  2. Køb og sælg brugt
    Danskerne køber og sælger brugte ting som aldrig før. De seneste seks måneder har 2,3 millioner danskere købt brugte ting af hinanden – og næsten lige så mange har solgt deres brugte ting på nettet, på et loppemarked eller i en butik. Det viser en måling, som YouGov har gennemført for Nordea, som vurderer, at det er en øget grøn bevidsthed, der især motiverer danskerne til genbrug.

  3. Brug miljømærkerne
    Et bæredygtigt forbrug handler om at være bevidst om, hvilke varer vi køber – og om at være kritisk i forhold til, hvordan de er produceret og hvor god kvaliteten er. Her kan miljømærkerne være med til at vise vejen.
    Tjek din viden om miljømærkerne

  4. Plastposen er bedst for miljøet - især når den genbruges
    Glem stofposen og den 'nedbrydelige' bioplast. Helt almindelige plastposer er det bedste valg for miljøet. Det viser en omfattende undersøgelse, som DTU Miljø har udført for Miljøstyrelsen.
    Blandt indkøbsposer er den i plastik det mest miljøvenlige valg

  5. Brug miljømærkede rengøringsmidler
    Brug så lidt rengøringsmiddel som muligt og gør dig umage med at vælge de mindst miljøbelastende produkter og undgå klorholdige og antibakterielle midler.
    Få vores bedste tips til miljøvenlig rengøring

  6. Drop stanniolen
    Hvad enten det er madpakken, der skal pakkes ind, eller resterne for aftensmaden, som skal dækkes over, er det en god ide at overveje, hvilken type materiale du bruger. Sølvpapir, også kaldet stanniol eller aluminiumsfolie, er fremstillet af aluminium, hvilket er energikrævende at udvinde og dermed belastende for miljøet.
    Skal mad pakkes i stanniol, husholdningsfilm, glas- eller plastikbeholdere?

  7. Brug opvaskemaskine
    Vasker du op i hånden under rindende vand, bruger du helt op til 720 liter vand, hvis tager en opvask svarende til 12 kuverter, skriver Forbrugerrådet. Nye, energivenlige opvaskemaskiner bruger derimod helt ned til 10 liter vand per opvask.

  8. Vask bilen i vaskehal
    Vask bilen i en automatisk bilvask på en tankstation bruger mindre vand, end du selv gør
    Miljøvenlig bilvask

  9. Reducér madspild
    Ved at mindske dit madspild sparer du på Jordens ressourcer og bidrager til at begrænse CO2-udslippet, drivshuseffekten og den globale opvarmning.
    Sådan får du din mad til at række længere

  10. Vælg økologiske fødevarer
    Vælger du økologiske fødevarer, slipper du som udgangspunkt for rester af sprøjtemidler i maden. Det er ikke kun økologisk frugt og grønt, der bliver produceret uden sprøjtemidler – det samme gælder de planter, der bruges til foder til økologisk opdrættede dyr.
    Vidste du, at danskerne er verdensmestre i økologi?

  11. Køb overskudsmad
    Brug apps som 'Too good to go' og 'Mad skal spises’, til at finde vej til billig overskudsmad fra restauranter og dagligvarebutikker.

  12. Drop flaskevand
    Der bliver købt vand på flaske som aldrig før, og det til trods for at flaskevand er både dyrt for forbrugerne og en stor belastning for miljøet. Problemet med flaskevand er, at produktionen af plastikflasken, distributionen og fragten samt bortskaffelse af emballagen, alt sammen kræver energi, og samtidig bidrager flaskevand til større vandspild end postevand.
    Derfor skal du vælge vand fra hanen frem for vand på flaske

  13. Skær ned for slikforbruget
    Slik og snacks er ikke kun et problem for sundheden, men også for miljøet. Et studie udgivet af Nordisk Ministerråd viser blandt andet, at et kilo chips udleder 20 gange så meget CO2 som et kilo rå, uforarbejdede kartofler. Og slik har en endnu større skadevirkning på miljøet.
    Slik og snacks er også et problem for miljøet

  14. Få styr på madens holdbarhed
    Madvarer med mærket med 'sidste anvendelsesdato' bør ikke spises efter udløbsdatoen, til gengæld kan madvarer mærket med 'mindst holdbar til' eller 'Bedst før' sagtens spises efter udløbsdatoen.
    Guide: Så længe holder maden

  15. Mindsk slukkede apparaters elforbrug
    Mange apparater bruger el, så længe stikket sidder i en tændt stikkontakt, uanset om der er slukket på apparatet, eller det står på standby. Det giver et unødigt energiforbrug, når apparaterne ikke bliver brugt. Overvej at installere elspareskinner, så du kan slukke alle apparater helt på en gang.

  16. Skift til elsparepærer
    Der er meget at spare ved at skifte til energieffektive pærer. De varer længere og de bruger mindre strøm, hvilket skåner miljøet.

  17. Udskift gamle energislugende hårde hvidvarer
    Hvis du har gamle energislugende hårde hvidvarer, så overvej at skifte dem ud med nye modeller mærket med A+

  18. Skift privatbilen ud med delebil
    Delebilbrugere er tilbøjelige til kun at bruge bil lejlighedsvist og i højere grad snuppe cyklen eller tage bus eller tog. Undersøgelser viser, ifølge organisationen danskedelebiler.dk, at bilejere, der udskrifter privatbilen med en delebil, reducerer deres bilkørsel med min 30%.

  19. Brug cyklen
    Ifølge Cyklistforbundet er det oplagt at have fokus på at fremme cykling, når det kommer til at finde løsninger på alvorlige og presserende samfundsudfordringer som forurening og udledning af CO2.
    Cykelforbundet: Cykelpolitik er klimapolitik

  20. Reklamer - Nej tak
    Selvom mængden af reklamer vi modtager med posten er faldet de senere år, så udgør reklameaviser stadig en byrde for miljøet. Ønsker du ikke at modtage reklamer med posten fremover, så opfordrer Forbrugerrådet til at man tilmelder sig 'Reklamer Nej Tak'-ordningen.
    Tilmeld dig ordningen
Forbrugernyt
Drop sølvpapiret 

Sølvpapir belaster miljøet, og det er derfor en god idé at bruge så lidt som muligt. Samtidig fraråder Forbrugerrådet, at man pakker sure fødevarer, som for eksempel citroner, ind i sølvpapir, da sølvpapir kan afgive aluminium til maden.

Læs mere
Forbrugernyt
Advokatens råd: Husk at få styr på dine fradrag inden årets udgang 

Få styr på privatøkonomien inden årets udgang, opfordrer advokat Elin L. Andersen, Ret&Råd Djursland. Der kan nemlig være meget at vinde, hvis du kender reglerne for fradrag, pension og afgiftsfrie gaver.

Læs mere
Forbrugernyt
Forbrugerrådet fraråder køb af strøm hos Modstrøm, b.energy, Edison EL, Dansk Strøm 

En række elselskaber får kritik af Forsyningstilsynet, fordi de i strid med lovgivningen ikke har tilbagebetalt tilgodehavende til kunder, der skiftede selskab. Det drejer sig om Modstrøm, b.energy (tidligere Blue Energy), Edison EL (tidligere Den Glade Eltavle) og Dansk Strøm (tidligere Power4U),…

Læs mere
Forbrugernyt
Advokaten: 5 trin til at undgå en arvestrid 

En arvesag handler ikke kun om penge og paragraffer. Det handler tit også om følelser, og det kan få gamle familiestridigheder til at blusse op, når arven skal fordeles. Mange søger professionel hjælp hos en konfliktmægler, før fordelingen af indbo, smykker og fotos går galt.

Læs mere
Forbrugernyt
Nu kan de lasede cowboybukser, blusen med hul i og det gamle tæppe få nyt liv 

De lasede cowboybukser, blusen med hul i eller det gamle tæppe ender i dag ofte i skraldespanden, hvorfra det køres til et forbrændingsanlæg sammen med det øvrige restaffald. Det udleder unødigt meget CO2, når det går op i røg i stedet for at få et nyt liv som for eksempel nyt tøj, klude eller…

Læs mere
Forbrugernyt
Skovbegravelsesplads: Et bæredygtigt hvilested 

Biodiversitet og bæredygtighed er ikke kun rykket ind i vores dagligdagsbevidsthed - flere er også begyndt at tænke over det i forbindelse med, hvad der skal ske efter døden. Undersøgelsen ’Danskerne og døden 2022’ viser, at 60 procent af danskerne mener, at miljøhensyn har en vis vigtighed ved…

Læs mere
Sommer
Tips: Undgå indbrud mens du holder ferie 

Sommerferien er desværre ikke kun lig med lange, lyse nætter og store is, det er også højsæson for indbrud. Politiet har udarbejdet en stribe gode råd, der forebygger indbrud. Her fremhæves nabohjælp, som et af de bedste værn mod indbrud.

Læs mere
Sommer
Mindsk risikoen for salmonella og campylobacter infektioner 

I sommervarmen er det ekstra vigtigt, at være opmærksom på, hvordan man håndterer og opbevarer sine madvarer. De sygdomsfremkaldende bakterier; salmonella og campylobacter, florerer i varmen, men følger man Sundhedsstyrelsens enkle anbefalinger, så mindskes risikoen for bakterieinfektioner…

Læs mere
Forbrugernyt
Mere end 3 ud af 4 danskere vil bekæmpe klimaforandringer 

Madspild er en kæmpe klimasynder. I Danmark smider vi i gennemsnit 60 måltider i skraldespanden om året, fordi vi er for dårlige til at udnytte maden i vores køkkener. Alligevel er 76 pct. af danskerne villige til at gøre en indsats for at bekæmpe klimaforandringer, skriver Electrolux, der har…

Læs mere
Forbrugernyt
Gratis balletoplevelser - Sommerballet i det fri 2023 

Kongelig sommerballet er blevet en fast tradition for publikummer i hele Danmark. Og da den er ganske gratis, så er det den perfekte anledning til at få en fantastisk balletoplevelse og samtidig nyde de smukke omgivelser.

Læs mere
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Havebog: Skærehave med planteliv, af Liv Nørgaard Meinert

Har du en drøm om en blomstrende have, hvor du kan plukke dine egne smukke buketter? Med bogen 'Skærehave med planteliv - Dyrk dine egne blomster til buketter' guider forfatter Liv Nørgaard Meinert dig fra det allerførste frøsæt til den færdige buket, og giver dig værdifuld viden om at skabe din…

Læs mere
Apela Colorado, Kvinde mellem verdenerne

’Kvinde mellem verdenerne’ er en bog, der giver indsigt i den spirituelle verden og det oprindelige folks kultur. Bogen er skrevet af forfatteren Apela Colorado, der gennem mange år har studeret sammenhængen og forsøgt at bygge bro mellem den traditionelle og moderne kultur.

Læs mere
Gemma Petherbridge 'Krystalapotekeren'

Nogen mennesker mener at ædelsten og krystaller har særlige spirituelle egenskaber, som kan påvirke mennesker og blandt andet lindre stress, søvnløshed, ængstelighed og ensomhed.

I Gemma Petherbridges smukke bog ’Krystalapotekeren’, beskriver hun i detaljer 75 krystallers healende energier, deres…

Læs mere
Anne Hjernøe - 'Stærk Overgang'

”Overgangsalderen skal ikke være et helvede af svede- og hedeture, søvnløshed, blødningsforstyrrelser, koncentrationsbesvær, ondt i leddene og smerter ved sex. Det er ganske enkelt ikke det, du skal bruge din tid på, hvis du kan undgå det", skriver Anne Hjernøe i sin nye bog 'Stærk Overgang', hvor…

Læs mere
^