Ifølge undersøgelsen mener 16% af danskerne, at det er pinligt at søge gratis madhjælp. Blandt dem, der allerede har taget imod hjælp og forventer at gøre det igen, synes hele 59%, at det er ydmygende. Skammen og tabuet omkring gratis madhjælp forværrer en i forvejen sårbar situation for mange mennesker.
Flere unge overvejer hjælp
Madfattigdom rammer bredere end nogensinde før. Undersøgelsen viser, at 14% af de 18-29-årige overvejer at søge gratis madhjælp, mens 15% af de 18-25-årige allerede har benyttet sig af den. Det understreger, at også yngre generationer mærker konsekvenserne af stigende fødevarepriser.
"Det er nye tider, og det er ret alarmerende at se, at hver femte dansker er bekymret over at have råd til at købe den nødvendige mængde mad – og flere unge overvejer at søge gratis madhjælp. Det harmonerer ikke med, at vi stadig årligt smider over 873.000 tons spiselig mad ud i Danmark. Madfattigdom er noget, som vi skal tage alvorligt – både i juletiden og til hverdag," siger Selina Juul, stifter af Stop Spild Af Mad, om undersøgelsen.
En værdig løsning på madfattigdom
Portalen GratisMad.dk, drevet af Stop Spild Af Mad, tilbyder en løsning, hvor overskudsmad doneres og fordeles til socialt udsatte på en nem og værdig måde. Her kan fødevareproducenter, supermarkeder og grossister hjælpe med at mindske madspild, mens madfattige danskere får adgang til mad i deres lokalområde.
Men trods de gode intentioner viser undersøgelsen, at det stadig er svært for mange at række ud efter hjælp.
En opfordring til refleksion
Mens 42% af danskerne er blevet mere prisbevidste, og 36% har reduceret deres madspild, viser undersøgelsen, at behovet for hjælp kun vokser. Julen kan være en anledning til at reflektere over, hvordan vi som samfund kan støtte dem, der kæmper – ikke bare med økonomien, men også med skammen, der følger med at søge hjælp.
Ved at bryde tabuet og støtte initiativer som GratisMad.dk kan vi sikre, at ingen står alene i kampen for at brødføde deres familie – heller ikke i julen.