Allergi overfor parfume og konserveringsmidler varer resten af livet, hvis du først har fået det
Rigtig mange danskere udvikler eksem og allergi efter at have været i kontakt med rengøringsmidler. Allergireaktionen viser sig som kløende allergisk kontakteksem dér, hvor huden er blevet udsat for produktet, og er man først blevet allergisk over for stofferne, vil man efterfølgende ofte reagere på stoffet - selv i lave koncentrationer.
Når flere og flere mennesker udvikler eksem og allergi overfor rengøringsmidler, så skyldes det blandt andet, at der tilføjes nye parfume- og konserveringsstoffer i rigtig mange af de produkter, vi omgiver os med i hverdagen. Samtidig dukker indberetninger om allergireaktioner i forbindelse med nye produkter ofte først op efter de har været på markedet i en periode, skriver Forbrugerrådet TÆNK Kemi. Det skyldes, at risikoen for at få allergi over for et stof afhænger af, hvor ofte man er i kontakt med stoffet.
Sådan undgår du allergifremkaldende stoffer
Ved at tjekke produkternes varedeklarationer for parfume og konserveringsmidler, og evt. gå efter produkter med allergimærker samt anvende handsker, mindsker du risikoen for at komme i kontakt med allergifremkaldende stoffer i hverdagen.
På varedeklarationen kan parfumestoffer være angivet med begreber som:
- Parfume
- Fragrance
- Aroma
- Duft
Nogle rengøringsmidler indeholder det allergifremkaldende konserveringsmiddel MI (methylisothiazolinone) eller beslægtede stoffer (benzisothiazolinone og methylchloroisothiazolinone). Stofferne er stærkt allergifremkaldende og er, ifølge Videncenter for Allergi, kilde til betydelige allergiproblemer. Allergien viser sig for eksempel som udslæt og kløe i ansigt og på hænder.
På varedeklarationen angives indhold af konserveringsmidler med begreber som:
- Methyldibromo
- methyldibromo glutaronitrile
- Methylisothiazolinone (MI)
- Methylchloroisothiazolinone (MCI)
- Benzylhemiformal
- 2-bromo-2-nitropropane-1,3-diol
- 5-bromo-5-nitro-1,3-dioxane
- Diazolidinyl urea
- DMDM hydantoin
- Formaldehyd
- Midiazolidinyl urea
- Methenamine
- Paraformaldehyd
- odium hydroxymethylglycinate
- Quaternium-15
Formaldehyd og formaldehydfrigørere kan have andre navne. Dem kan du finde på Videncenter for Allergis hjemmeside.
Kilde: Videncenter for Allergi, Astma-Allergi Danmark, Forbrugerrådet TÆNK Kemi 2020