Psykologens fem råd: Sådan undgår du stress i trafikken

Kategori: Forbrugernyt

Psykologens fem råd: Sådan undgår du stress i trafikken  

Mange bilister oplever dagligt stress og frustration i trafikken, ligesom jagten på en ledig p-plads ofte er anledning til sved på panden. Ifølge en ny undersøgelse, stresses især kvinder i trafikken ofte fordi de i forvejen har travlt og er under tidspres. Ifølge psykolog og stressekspert Mette Kroier, kan man gennem blandt andet prioritering og planlægning undgå at stresse i trafikken.

Hvert minut tæller i hverdagen

Ifølge undersøgelsen, som er foretaget af YouGov for parkeringsappen EasyPark, oplever hele 72% af danske bilister stress eller frustration, når bilen skal parkeres, og 32% svarer, at de bliver stressede af parkeringsjagten allerede inden der er gået fem minutter. Ifølge Mette Kroier hænger det, især for kvinders vedkommende, sammen med, at kvinder ofte er under stort tidspres i hverdagen.

”Vi er generelt pressede – især os kvinder med de ambitioner, vi har, om både at matche mændene på jobmarkedet og samtidig være perfekte mødre, perfekte veninder, perfekte døtre og perfekte elskerinder. På den måde har vi flere typer af ’jobs’, og når vi så skal finde en parkeringsplads – i en hverdag, der i forvejen er presset – skal der ikke meget til, før vi er oppe på kogepunktet. Det handler ikke om, at vi bliver gale over ikke at finde en parkeringsplads, men om at vi skal forholde os til endnu et problem i en hverdag, der ikke hænger sammen,” forklarer psykolog Mette Kroier, stifter af Psykologhuset Kroier, hvor hun bl.a. hjælper danskere med at håndtere stress. 

”Vi er så pressede på tid, at det ofte handler om minutter, når vi skal have dagen til at hænge sammen – især for kvinder med børn mellem 0 og 14 år. Hvis man er sent på den, allerede inden man kommer på arbejde, fordi et af børnene nægtede at tage sko på, så har man et højt adrenalinniveau, og så skal der ikke meget til, før man oplever stress. Det fører til, at man får problemer med at huske og at koncentrere sig, og på længere sigt kan det medføre nedsat humør og stressrelateret depression,” uddyber Mette Kroier. 

Kvinder bedst til at holde hovedet koldt 

Selvom både mænd og kvinder oplever stress, når bilen skal parkeres, er det altså de travle og tidspressede kvinder, der hurtigst bliver pressede og nærmer sig kogepunktet. Alligevel er kvinder bedst til ikke at koge over, til at slå koldt vand i blodet og til at overholde reglerne i trafikken – på trods af stress og jag. Ifølge EasyParks undersøgelse er det nemlig tydeligt, at kvindelige bilister er mere lovlydige end mandlige. Kun 14 % af kvinderne bag rattet vil bevidst bryde parkeringsreglerne, mens hele 27 % af mændene i førersædet tilstår, at de indimellem reglerne ud fra den betragtning, at de nok ikke bliver opdaget. 

Reptilhjernen slår til

For at finde forklaringen på dette skal vi helt tilbage til kønsrollerne i jæger- og samlersamfundet.
”Vi mennesker har jo bare en reptilhjerne. I tidernes morgen sørgede mænd for, at arten overlevede, mens kvinder sørgede for, at arten blev holdt i live. Fordi mænd var jægere, er de typisk mere risikovillige, mens kvinder dyrker forudseenhed, fordi deres opgave var at passe på, at børnene ikke faldt i søen eller bålet. Når mænd kører i bil, har de en lille kamp mod andre, fordi de godt kan lide spænding,” fortæller Mette Kroier og tilføjer om de 14% af kvinderne, som alligevel bevidst bryder reglerne:
”Nogle kvinder er mere risikovillige end andre, og nogle har simpelthen et for stramt skema til at nå det hele, og det påvirker så helt praktisk vores adfærd i trafikken.” 

Gode råd til at undgå stress i trafikken 

Heldigvis er der flere gode råd og hjælpemidler, som gør det mindre stressende at finde den ledige p-plads. Mette Kroier giver her fem gode og enkle råd: 

  1. Vær i god tid: ”Et godt råd er at prioritere at køre 10 minutter før tid. I bilen sidder vi jo alligevel ned, så der kan man faktisk slappe af.” Måske kan man endda sætte sin egen musik på og nyde tiden lidt.
  2. Træk vejret ordentligt: ”Det er vigtigt at trække vejret ordentligt. I det her samfund trækker vi mennesker vejret overfladisk. Jeg har fx øvet mig i at tage tre dybe indåndinger og puste langsomt ud, når jeg holder for rødt. Den lille pause er faktisk en god mulighed for at trække vejret ordentligt, og det kan give noget ro til systemet – som et lille quickfix. Det kan man også gøre, når man står i kø i et supermarked.” 
  3. Tænk ikke på negative ting: ”Det er en god idé at forsøge at holde bekymringer ude, som man alligevel ikke kan gøre noget ved, når man er i bilen.” 
  4. Husk at motionere: ”Sørg for at få motion hver dag efter arbejde. Adrenalin skal nemlig gås eller løbes ud af benene, og det sker jo ikke i bilen, hvor man sidder stille.” 
  5. Brug hjælpemidler: ”Der findes flere hjælpemidler, der kan give én følelsen af, at man får noget støtte i en given situation – fx i parkeringssituationen. Det nytter at få en hjælpende hånd.” EasyPark har fx en funktion i appen, der viser bilister den bedste vej gennem byen – det vil sige den rute, hvor der er størst sandsynlighed for en ledig p-plads tæt på deres destination.
Forbrugernyt
Mere end 3 ud af 4 danskere vil bekæmpe klimaforandringer 

Madspild er en kæmpe klimasynder. I Danmark smider vi i gennemsnit 60 måltider i skraldespanden om året, fordi vi er for dårlige til at udnytte maden i vores køkkener. Alligevel er 76 pct. af danskerne villige til at gøre en indsats for at bekæmpe klimaforandringer, skriver Electrolux, der har…

Læs mere
Forbrugernyt
Gratis balletoplevelser - Sommerballet i det fri 2023 

Kongelig sommerballet er blevet en fast tradition for publikummer i hele Danmark. Og da den er ganske gratis, så er det den perfekte anledning til at få en fantastisk balletoplevelse og samtidig nyde de smukke omgivelser.

Læs mere
Forbrugernyt
Her er produkterne, du IKKE må tage med hjem fra udlandsrejsen 

De fleste ved, at der er strenge regler for at tage levende dyr med hjem fra ferie, men ikke alle ved, at der også er strikse regler for at tage souvenirs fremstillet af fx horn, skind, elfenben, koraler, levende planter og fødevarer med hjem fra ferierejsen.

Læs mere
Forbrugernyt
Den nye læringsportal ’Mit liv med statistik’ skal lære at navigere i fakta og fake news 

Statistik er en grundpille i det moderne videnssamfund, som gør os i stand til at forholde os kritisk til alt fra ligestilling og grøn omstilling til folketingsvalg. Med en ny, interaktiv læringsportal målrettet udskolingselever og lærere vil Danmarks Statistik bidrage til både dannelse og…

Læs mere
Forbrugernyt
22 tips til mere luft i husholdningsbudgettet 

Er privatøkonomien lidt stram? Så får du her 22 nemme tricks, der giver dig meget mere luft i husholdningsbudgettet. Listen rummer blandt andet smarte fif til, hvordan du kan spare penge på indkøb af dagligvarer UDEN at skulle udarbejde madplaner og indkøbslister. Tag i stedet et billede af…

Læs mere
Forbrugernyt
Forbrugerstyrelsen: Sådan gør du hvis regningerne hober sig op 

Stigende renter og højere priser på el, benzin, gas og dagligvarer; økonomien strammer, og leveomkostninger og renteudgifter er steget.

Hvis regningerne bliver svære at betale, er det vigtigt at kende sine rettigheder og tage aktive valg om sit forbrug og sin økonomi, skriver Forbrugerstyrelsen.

Læs mere
Forbrugernyt
11 kendte danskere vil lukke pelsindustrien: "Jeg har ondt helt ind i hjertet efter at have set disse optagelser" 

Hvordan ville du reagere på at se dyr i små beskidte bure, med sår og afbidte ben?

Anima har vist 11 kendte danskere dyrenes forhold på Europæiske pelsfarme, og hos vinderen af Bagedysten, jægersoldaten og OL-atleten fremkaldte det stærke følelser, udbrud og gråd. Reaktionerne er samlet i en ny…

Læs mere
Forbrugernyt
Sådan fjerner du effektivt vejsalt fra sko og støvler  

Med det danske vintervejr følger irritationen over at vejsalt, sjap og søle sætter sig i fede hvide og temmelig genstridige rander langs sålkanten. Men fortvivl ikke - her får du opskriften på, hvordan du nemt fjerner spor af vejsalt på støvlerne.

Læs mere
Forbrugernyt
Sikkerhedsstyrelsen: Oplad aldrig telefonen i sengen! 

Hvert år rykker danske brandvæsener ud til omkring 3.500 brande i boliger. Mindst 10 procent af de brande er relateret til elprodukter- eller installationer. Nu advarer Sikkerhedsstyrelsen, Beredskabsstyrelsen samt Dansk Brand- og sikringsteknisk Institut og opfodrer til sikker opladning, så…

Læs mere
Sensommer
Fødevarestyrelsen: Spis ikke hyldebær rå 

Opkast, diarré og kvalme. Det er blot nogle af de ubehageligheder man risikerer, hvis man spiser sensommerens saftspændte hyldebær rå. Til gengæld er det lille bær en delikatesse, hvis man tager de nødvendige forholdsregler.

Læs mere
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
^