Mobiltelefoni er farligt

Kategori: Forbrugernyt

Mobiltelefoni er farligt

Mobiltelefoni er farligt 

Undersøgelser viser, at elektromagnetiske stråler kan påvirke biologiske systemer og ny undersøgelse viser at 3G-mobiltelefoni påvirker hjernens funktion....

Der har de sidste par år, med jævne mellemrum, været skrevet om strålingsfare ved mobiltelefoni. Mobiltelefoner udsender pulsering og stråling, men hvorvidt disse er skadelige for mennesker, hersker der en del uenighed omkring.


Informationscenteret Miljø og Sundhed mangler beviser
Skriverierne har i hvert fald aldrig ført til nogen egentlig advarsel og miljøkonsulent Hanne Svenningsen fra Miljø og Sundhed forklarer at det skyldes at det indtil videre, ikke har være muligt at påvise strålernes og pulseringens skadelige virkning.

”Det er er umuligt at opstille og gennemføre et afgrænset forsøg i et laboratorium og det kan derfor blive meget svært at bevise at eventuelle skader er opstået som følge af brug af en mobiltelefon. Skaderne kan jo være opstået af andre elementer i miljøet,” siger Hanne Svenningsen.

Men rapporten "Mobile Phones and Health 2004", som er en opfølgning på en ekspertudredning fra det såkaldte Steward-udvalg, viser at elektromagnetiske stråler kan påvirke biologiske systemer og en nylig rapport viser effekter af 3G-mobiltelefoni på hjernens funktion.

"Informationscenterets anbefalinger er i tråd med rapportens konklusioner: Før der er mere detaljeret viden om, hvordan mobilstråler påvirker sundheden, er det fornuftigt at agere med forsigtighed," siger Hanne Svenningsen. "Som forbruger kan man for eksempel vælge mobiltelefoner med lavest mulige SAR-værdi, bruge headset samt sende SMS fremfor at føre lange samtaler." Men er det tilstrækkeligt?...

14 undersøgelser om mobiltelefoni og hjernekræft
Lektor, cand.scient. Sianette Kwee fra Institut for Medicinsk Biokemi fra Århus Universitet har forsket i mobilstrålers påvirkning og har skrevet en FAQ (frequently asked questions) omkring mobiltelefoni.

Hun skriver blandt andet at man har forsket i mobiltelefoniens sundhedsmæssige effekter i over 20 år, og der foreligger et omfattende materiale som beviser at brug af mobiltelefon påvirker menneskets biologiske balance. Hun henviser blandt andet til 14 undersøgelser om mobiltelefoni og hjernekræft. Men hver gang der kommer en undersøgelse som bevis en sammenhæng mellem mobiltelefoners stråling og helbredet, skriver hun, så kommer der kort efter en ny undersøgelse som viser det modsatte. Modbeviset kommer som regel i form af industri-sponsoreret forskning, skriver hun - og minder os om, at teleindustrien og regeringen har økonomiske interesser i mobiltelefonindustrien.

Sianette Kwee fraråder at børn under 16 bruger mobiltelefoner. Børns hjerne er ikke fuldt udviklet før 16 års alderen og er derfor mere følsomme overfor påvirkninger, skriver hun og påpeger at:

● Børns vigtigste hjernebølge ligger ved samme pulseringsfrekvens som mobiltelefonens

● Børns reaktioner påvirkes kraftigt af mobiltelefonstråling

● Børns immunsystem er ikke fuldtudviklet

Fra FAQ´en henvises til en svensk undersøgelse som viser at flest hjernekræfttilfælde er fundet blandt dem som i 10-20 års alderen startede at bruge mobiltelefonen.

Sianette Kwee skriver, at hun på baggrund af de undersøgelser der er foretaget fraråder gravide at bruge mobiltelefon og anbefaler at voksnes mobiltelefonsamtaler generelt bør begrænses til max 3 min, med minimum 15 minutters pause mellem samtalerne. Hun anbefaler brug af hovedtelefoner og håndfri set og at man benytter fastnetelefon til længere samtaler og altid når der er mulighed for det.

Når man erhverver sig en ny mobiltelefon bør man tjekke at fabrikanten og forhandleren oplyser ovenstående råd omkring brug af mobiltelefon, samt resultater af biologiske og epidemiologiske undersøgelser, skriver Sianette Kwee. Få samtidig information om strålingen fra mobiltelefonen og husk at få oplyst hvem har stået for målingen.

Forbrugernyt
Inflation: 20 tips der får pengene til at række længere  

Nu da priserne på elektricitet er mere end fordoblet, kan inflationen for alvor kan mærkes på pengepungen, og med prisernes fortsatte himmelflugt,så gælder det om at huske alle de gode spareråd. Med tips og kloge bidrag fra læserne, får du her 20 råd, der kan få pengene til at række lidt længere.

Læs mere
Forbrugernyt
Tjek bagagen for væggelus inden hjemrejsen 

Når du pakker kufferten til hjemrejsen, så husk lige at tjekke din bagage for væggelus. De små, blodsugende tæger er nemlig rigtige kedelige at få med hjem, for når de først er flyttet ind, er de nærmest umulige at komme af med. Ifølge Miljøstyrelsen skyldes det blandt andet, at væggelus i stigende…

Læs mere
Forbrugernyt
Erstatning ved mistet bagage 

Sommerferien står for døren, og mange danskere vælger at flyve til udlandet for at holde ferie. Men feriestarten kan blive en blandet fornøjelse, hvis bagagen ikke er kommet med flyet. Luftfartsselskabet er erstatningspligtig, men mange forbrugere finder det besværligt at anmelde den manglende…

Læs mere
Forbrugernyt
Er der virkelig adgang forbudt? 

"Har du mødt et skilt, en bom eller en anden barriere i naturen, som du er i tvivl om er lovlig? Send det til Friluftsrådet og få hjælp til at vurdere sagen." Sådan står der på kampagnesiden gaanyeveje.dk, og den opfordring har hundredvis af danskere fulgt.

Læs mere
Forbrugernyt
Flystrejke: Hvad har jeg ret til? 

Med SAS-piloternes strejke, står rigtig mange danskere tilbage uden transport til sommerens feriedestination, og så melder spørgsmålene sig: 'Kommer jeg afsted med et andet luftfartselskab?', 'Kan jeg udskyde rejsen til strejken er ovre?', 'Kan jeg få refunderet min billet?'

For at komme alle de…

Læs mere
Forbrugernyt
Sådan får du en brandsikker Sankt Hans aften 

Mange danskere ventes at holde Sankt Hans aften i baghaven, hvor man selv tænder op i bål og synger midsommervisen. Her er det vigtigt at tage de rette forholdsregler, så det hyggelige bål ikke udvikler sig til en uønsket brand.

Læs mere
Forbrugernyt
Send ikke dyrene til Bloksbjerg 

Torsdag tændes Sankt Hans bålet, og heksen sendes til Bloksbjerg med Midsommervisen. Desværre fanges mange dyr i bålets flammer, fordi de ser brændebunken som det perfekte skjulested. Bålet bør derfor flyttes og ombygges, inden det tændes.

Læs mere
Forbrugernyt
Test dig selv: Kender du miljømærkerne? 

Miljømærker er en fantastisk hjælp, når der købes ind i hverdagen. Ved at kigge efter dem, finder man hurtigt vej til de produkter, der udmærker sig ved at være fremstillet i overensstemmelse med fastsatte miljøkrav.

Læs mere
Forbrugernyt
20 tips til en mere bæredygtig hverdag 

I en verden med begrænsede ressourcer, er vi nødt til at tænke på, hvordan vores forbrug og livsstil påvirker fremtiden. Vi er forpligtet til at tænke på vores børn og børnebørn, og sørge for at de i fremtiden vil have samme niveau af ressourcer og muligheder til rådighed, som vi har haft. Derfor…

Læs mere
Forbrugernyt
Efterlysning: Hjælp ukrainerne med genbrugstøj 

Med mere end 30.000 ukrainske flygtninge ankommet til Danmark på kort tid, og formentlig mange flere på vej, melder Røde Kors nu om, at der mangel på tøj i genbrugsbutikkerne.

Læs mere
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
^