Kategori: Forbrugernyt

Mobiltelefoni er farligt

Mobiltelefoni er farligt 

Undersøgelser viser, at elektromagnetiske stråler kan påvirke biologiske systemer og ny undersøgelse viser at 3G-mobiltelefoni påvirker hjernens funktion....

Der har de sidste par år, med jævne mellemrum, været skrevet om strålingsfare ved mobiltelefoni. Mobiltelefoner udsender pulsering og stråling, men hvorvidt disse er skadelige for mennesker, hersker der en del uenighed omkring.


Informationscenteret Miljø og Sundhed mangler beviser
Skriverierne har i hvert fald aldrig ført til nogen egentlig advarsel og miljøkonsulent Hanne Svenningsen fra Miljø og Sundhed forklarer at det skyldes at det indtil videre, ikke har være muligt at påvise strålernes og pulseringens skadelige virkning.

”Det er er umuligt at opstille og gennemføre et afgrænset forsøg i et laboratorium og det kan derfor blive meget svært at bevise at eventuelle skader er opstået som følge af brug af en mobiltelefon. Skaderne kan jo være opstået af andre elementer i miljøet,” siger Hanne Svenningsen.

Men rapporten "Mobile Phones and Health 2004", som er en opfølgning på en ekspertudredning fra det såkaldte Steward-udvalg, viser at elektromagnetiske stråler kan påvirke biologiske systemer og en nylig rapport viser effekter af 3G-mobiltelefoni på hjernens funktion.

"Informationscenterets anbefalinger er i tråd med rapportens konklusioner: Før der er mere detaljeret viden om, hvordan mobilstråler påvirker sundheden, er det fornuftigt at agere med forsigtighed," siger Hanne Svenningsen. "Som forbruger kan man for eksempel vælge mobiltelefoner med lavest mulige SAR-værdi, bruge headset samt sende SMS fremfor at føre lange samtaler." Men er det tilstrækkeligt?...

14 undersøgelser om mobiltelefoni og hjernekræft
Lektor, cand.scient. Sianette Kwee fra Institut for Medicinsk Biokemi fra Århus Universitet har forsket i mobilstrålers påvirkning og har skrevet en FAQ (frequently asked questions) omkring mobiltelefoni.

Hun skriver blandt andet at man har forsket i mobiltelefoniens sundhedsmæssige effekter i over 20 år, og der foreligger et omfattende materiale som beviser at brug af mobiltelefon påvirker menneskets biologiske balance. Hun henviser blandt andet til 14 undersøgelser om mobiltelefoni og hjernekræft. Men hver gang der kommer en undersøgelse som bevis en sammenhæng mellem mobiltelefoners stråling og helbredet, skriver hun, så kommer der kort efter en ny undersøgelse som viser det modsatte. Modbeviset kommer som regel i form af industri-sponsoreret forskning, skriver hun - og minder os om, at teleindustrien og regeringen har økonomiske interesser i mobiltelefonindustrien.

Sianette Kwee fraråder at børn under 16 bruger mobiltelefoner. Børns hjerne er ikke fuldt udviklet før 16 års alderen og er derfor mere følsomme overfor påvirkninger, skriver hun og påpeger at:

● Børns vigtigste hjernebølge ligger ved samme pulseringsfrekvens som mobiltelefonens

● Børns reaktioner påvirkes kraftigt af mobiltelefonstråling

● Børns immunsystem er ikke fuldtudviklet

Fra FAQ´en henvises til en svensk undersøgelse som viser at flest hjernekræfttilfælde er fundet blandt dem som i 10-20 års alderen startede at bruge mobiltelefonen.

Sianette Kwee skriver, at hun på baggrund af de undersøgelser der er foretaget fraråder gravide at bruge mobiltelefon og anbefaler at voksnes mobiltelefonsamtaler generelt bør begrænses til max 3 min, med minimum 15 minutters pause mellem samtalerne. Hun anbefaler brug af hovedtelefoner og håndfri set og at man benytter fastnetelefon til længere samtaler og altid når der er mulighed for det.

Når man erhverver sig en ny mobiltelefon bør man tjekke at fabrikanten og forhandleren oplyser ovenstående råd omkring brug af mobiltelefon, samt resultater af biologiske og epidemiologiske undersøgelser, skriver Sianette Kwee. Få samtidig information om strålingen fra mobiltelefonen og husk at få oplyst hvem har stået for målingen.

Forbrugernyt
Drop sølvpapiret 

Sølvpapir belaster miljøet, og det er derfor en god idé at bruge så lidt som muligt. Samtidig fraråder Forbrugerrådet, at man pakker sure fødevarer, som for eksempel citroner, ind i sølvpapir, da sølvpapir kan afgive aluminium til maden.

Læs mere
Forbrugernyt
Advokatens råd: Husk at få styr på dine fradrag inden årets udgang 

Få styr på privatøkonomien inden årets udgang, opfordrer advokat Elin L. Andersen, Ret&Råd Djursland. Der kan nemlig være meget at vinde, hvis du kender reglerne for fradrag, pension og afgiftsfrie gaver.

Læs mere
Forbrugernyt
Forbrugerrådet fraråder køb af strøm hos Modstrøm, b.energy, Edison EL, Dansk Strøm 

En række elselskaber får kritik af Forsyningstilsynet, fordi de i strid med lovgivningen ikke har tilbagebetalt tilgodehavende til kunder, der skiftede selskab. Det drejer sig om Modstrøm, b.energy (tidligere Blue Energy), Edison EL (tidligere Den Glade Eltavle) og Dansk Strøm (tidligere Power4U),…

Læs mere
Forbrugernyt
Advokaten: 5 trin til at undgå en arvestrid 

En arvesag handler ikke kun om penge og paragraffer. Det handler tit også om følelser, og det kan få gamle familiestridigheder til at blusse op, når arven skal fordeles. Mange søger professionel hjælp hos en konfliktmægler, før fordelingen af indbo, smykker og fotos går galt.

Læs mere
Forbrugernyt
Nu kan de lasede cowboybukser, blusen med hul i og det gamle tæppe få nyt liv 

De lasede cowboybukser, blusen med hul i eller det gamle tæppe ender i dag ofte i skraldespanden, hvorfra det køres til et forbrændingsanlæg sammen med det øvrige restaffald. Det udleder unødigt meget CO2, når det går op i røg i stedet for at få et nyt liv som for eksempel nyt tøj, klude eller…

Læs mere
Forbrugernyt
Skovbegravelsesplads: Et bæredygtigt hvilested 

Biodiversitet og bæredygtighed er ikke kun rykket ind i vores dagligdagsbevidsthed - flere er også begyndt at tænke over det i forbindelse med, hvad der skal ske efter døden. Undersøgelsen ’Danskerne og døden 2022’ viser, at 60 procent af danskerne mener, at miljøhensyn har en vis vigtighed ved…

Læs mere
Sommer
Tips: Undgå indbrud mens du holder ferie 

Sommerferien er desværre ikke kun lig med lange, lyse nætter og store is, det er også højsæson for indbrud. Politiet har udarbejdet en stribe gode råd, der forebygger indbrud. Her fremhæves nabohjælp, som et af de bedste værn mod indbrud.

Læs mere
Sommer
Mindsk risikoen for salmonella og campylobacter infektioner 

I sommervarmen er det ekstra vigtigt, at være opmærksom på, hvordan man håndterer og opbevarer sine madvarer. De sygdomsfremkaldende bakterier; salmonella og campylobacter, florerer i varmen, men følger man Sundhedsstyrelsens enkle anbefalinger, så mindskes risikoen for bakterieinfektioner…

Læs mere
Forbrugernyt
Mere end 3 ud af 4 danskere vil bekæmpe klimaforandringer 

Madspild er en kæmpe klimasynder. I Danmark smider vi i gennemsnit 60 måltider i skraldespanden om året, fordi vi er for dårlige til at udnytte maden i vores køkkener. Alligevel er 76 pct. af danskerne villige til at gøre en indsats for at bekæmpe klimaforandringer, skriver Electrolux, der har…

Læs mere
Forbrugernyt
Gratis balletoplevelser - Sommerballet i det fri 2023 

Kongelig sommerballet er blevet en fast tradition for publikummer i hele Danmark. Og da den er ganske gratis, så er det den perfekte anledning til at få en fantastisk balletoplevelse og samtidig nyde de smukke omgivelser.

Læs mere
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Havebog: Skærehave med planteliv, af Liv Nørgaard Meinert

Har du en drøm om en blomstrende have, hvor du kan plukke dine egne smukke buketter? Med bogen 'Skærehave med planteliv - Dyrk dine egne blomster til buketter' guider forfatter Liv Nørgaard Meinert dig fra det allerførste frøsæt til den færdige buket, og giver dig værdifuld viden om at skabe din…

Læs mere
Apela Colorado, Kvinde mellem verdenerne

’Kvinde mellem verdenerne’ er en bog, der giver indsigt i den spirituelle verden og det oprindelige folks kultur. Bogen er skrevet af forfatteren Apela Colorado, der gennem mange år har studeret sammenhængen og forsøgt at bygge bro mellem den traditionelle og moderne kultur.

Læs mere
Gemma Petherbridge 'Krystalapotekeren'

Nogen mennesker mener at ædelsten og krystaller har særlige spirituelle egenskaber, som kan påvirke mennesker og blandt andet lindre stress, søvnløshed, ængstelighed og ensomhed.

I Gemma Petherbridges smukke bog ’Krystalapotekeren’, beskriver hun i detaljer 75 krystallers healende energier, deres…

Læs mere
Anne Hjernøe - 'Stærk Overgang'

”Overgangsalderen skal ikke være et helvede af svede- og hedeture, søvnløshed, blødningsforstyrrelser, koncentrationsbesvær, ondt i leddene og smerter ved sex. Det er ganske enkelt ikke det, du skal bruge din tid på, hvis du kan undgå det", skriver Anne Hjernøe i sin nye bog 'Stærk Overgang', hvor…

Læs mere
^