Krisehåndtering: Sådan passer du allerbedst på din mad
I krisetider er det vigtigt at have et godt og stærkt immunforsvar, spise sundt og derudover passe på godt sine madvarer. Det er fx en god idé at lave madplaner, så man får ro og overblik. At udnytte sine madvarer optimalt og få sin mad til at vare længere vil også skabe en lettere hverdag.
Sådan genbruger du dine madrester
Når du mangler akut inspiration til genbrug af madrester, har Fødevarestyrelsen lavet en nem guide, som er lige til at gå til:
Rester af brød
- Rugbrød nedfryses og gemmes til øllebrød
- Rugbrød kan rives til ymerdrys
- Rugbrød kan ristes i ovnen smurt med lidt olie, som stave eller tern og bruges som tilbehør
- Hvedebrød i tern kan ristes og bruges som tilbehør, fx croutoner
- Hvedebrød kan tørres til rasp
- Hvedebrød kan også bruges til æblekage-rasp, genbrugt I ny brøddej, tyndt skåret, ristet til chips, til arme riddere
- En rest rugbrød rives og blandes med havregryn mm. og tørristes på en pande i 2-3 minutter, så får man sin egen hjemmelavet mysli
Rester af kogte ris, bulgur, couscous m.m.
- Kan tilsættes fx farsretter som frikadeller, farsbrød m.m.
- Hurtig salat med optøede ærter, majs og peberfrugt i små tern
- Kan bruges som fyld i grønsagssuppe
Rester af kogte kartofler
- Mosede i brøddej
- Som pålæg på rugbrød
- Skåret i tern eller skiver og braset på panden eller i ovnen
- Til kartoffelsalat
- Skåret i tern som topping på suppe eller blendet med som fyld
- Most kartoffel til kartoffelklatkager, kan suppleres med rodfrugter
- Til biksemad med masser grøntsager i ovnen
- Som fyld i omelet/æggekage
Rester af kogte pasta
- Som fyld i suppe
- Hurtig salat med optøede ærter, majs og peberfrugt i små tern
- Som fyld i pålægssalater, fx karrysalat
Rester af grød
- Kan tilsættes brøddej
- Risengrød kan anvendes til klatkager
- En rest havregrød fra morgenmaden kan gemmes og bruges i fx havregrødspandekager eller klatkager
Rester af tilberedt kød
- Rest af kødsovs kan kommes på boller til pizzaboller, snegle m.m.
- Kødsovs kan anvendes til lasagne
- Steg, farsmad m.m. kan anvendes som pålæg
- Kan anvendes som fyld i gratin, biksemad eller æggekage, fx skinke
- Pålæg bruges som topping til pizza eller fryses
Rester af tilberedt fisk
- Fiskefrikadeller og fileter kan bruges til pålæg
- Til salater eller mousse
- Til lasagne
- Som fyld i pastasalat fx tun eller laks
Rester af mejeriprodukter
- Rester af skæreost kan rives og nedfryses
- Rester af skæreost kan kommes på boller sammen med tomat til pizzaboller
- Rester af ost kan også bruges til, ostecroutoner, ostechips, i supper, i pesto, til gratinering, i brød og bagværk
- Surmælksprodukter kan anvendes i brøddej
- Surmælksprodukter i en hjemmelavet koldskål, smoothie – husk at anvende pasteuriseret æg og varmebehandlede frosne bær
- Rester af mejeriprodukter og fløde kan også bruges til, dej, grøntsagsmos, i proteindrik, til dressing, i supper, i saucer, til ostecroutoner, i pesto, til gratinering, i brød og bagværk
Rester af grøntsager
- Kan hakkes og kommes i fars eller sovs
- Stokke fra broccoli eller blomkål kan dampes, blendes og bruges blandet sammen med et magert mejeriprodukt og anvendes som pålæg, sovs eller dressing
- Blendes og kommes i farsmad, fx frikadeller, farsbrød, kødboller m.m.
- Bruges som supplement til pålæg, let kogte grøntsager gnaves ved siden af brød
- Rå grøntsager rives og kommes i brøddejen
- Grønsagsmos kommes i brøddej
- I grønsagssuppe
- Pesto kan anvendes i madbrød
- Lav pesto af grøntsagsrester fx krydderurter
- Kan anvendes i en lasagne, tomatsovs eller kødsovs
- Kan anvendes i gratin eller æggekage
- Grønsagssovs fx tomatsovs kan kommes på pizzaboller, snegle m.m.
Rester af frugt
- Revet frisk frugt kommes i brøddej
- Frugtgrød som topping til grød
- Frisk frugt skåret i skiver som pålæg