- Undgå træk, som får lyset til at blafre, sode og dryppe. Hvis flammen blafrer, spreder lyset flere partikler.
- Klip vægen ned til cirka 1 centimeter, inden du tænder lyset første gang. Men klip også vægen efter lyset har været tændt. Lange væger får lyset til at sode mere. Fjern også eventuelle væge- og tændstikstumper, så brænder lyset mere stabilt.
- Placér lysene i en stabil stage eller på et stabilt underlag i tilpas afstand fra gardiner og uden for børns og kæledyrs rækkevidde. Pas især på fyrfadslys, som kan blive meget varme i bunden.
- Pust lyset ud, inden du flytter det.
- Lys bør placeres med god afstand i mellem hinanden. Det øger brændetiden, og får lyset til at brænde mere stabilt.
- Vælg lys med den rigtige form. Fyrfadslys forurener lidt mindre end andre typer. De brænder langsommere på grund af deres form og spreder derfor færre partikler over tid end både bloklys og stagelys. Men det gælder kun, hvis du ikke tænder mange fyrfadslys i stedet for eksempelvis 1 stagelys. Antallet af lys har betydning for antallet af sodpartikler.Beskær kanterne på bloklyset, så flammen ikke brænder langt nede i et hul. Mindre ilt til flammen betyder mere sod.
- Sluk lyset med en lyseslukker eller mellem to fingre i stedet for at puste det ud.
- Luft godt ud efter at du har slukket lyset. Rådet gælder også, selv om du bor ud til en trafikeret gade – der er stadig langt færre partikler ude end inde efter en omgang stearinlyshygge.
Brug aldrig lukkede stager og lygter indendørs. Lukkede stager og lygter til lys er gode, hvis du gerne vil have levende lys udendørs, men de kan være problematiske at tænde op for inde.
Nogle former for lyslygter kan ikke tilføre nok luft til lysene, og så soder de mere. Andre lygter kan afgive giftige stoffer fra metaloverflade eller maling, når lysene varmer dem op. - LED-lys er bedst for dit helbred. LED-lys er løsningen, hvis du helt vil undgå de skadelige sodpartikler fra levende lys. Bloklys, juletræskæder og fyrfadslys kan du finde i LED-udgave. Mange af disse LED-lys lyser op på en måde, der minder fint om rigtige stearinlys, selvom de er elektriske.
Kilde: Varafakta/DTU's Institut for Byggeri og Anlæg/Forbrugerrådet TÆNK