Kend din kost

Kend din kost  

Hvor meget kostfiber er der i mørkt rugbrød i forhold til grahamsbrød? Kan du få lige så meget kalk ved at spise 250 gram broccoli som ved at drikke en kvart liter skummetmælk? Og hvor meget c-vitamin er der i et æble?

Hvor meget kostfiber er der i mørkt rugbrød i forhold til grahamsbrød? Kan du få lige så meget kalk ved at spise 250 gram broccoli som ved at drikke en kvart liter skummetmælk? Og hvor meget c-vitamin er der i et æble? Det og meget andet kan du få svar på i Den lille Levnedsmiddeltabel, som DTU Fødevareinstituttet netop har udgivet i en revideret udgave.

Den lille Levnedsmiddeltabel kan du bruge som opslagsværk eller til planlægning af din kost, og både professionelle og private forbrugere kan have glæde af tabellen. Den indeholder oplysninger om indholdet af næringsstoffer i næsten 600 fødevarer. For hver fødevare er der 23 oplysninger – eksempelvis om indholdet af energi, protein, fedt og kulhydrater.

Fødevarer forandrer sig over tid
"Vores fødevarer undergår hele tiden forandringer for eksempel ved, at leverpostejens indhold af råvarer ændrer sig. Derfor er der løbende brug for undersøgelser af vores fødevarer og opdatering af levnedsmiddeltabeller," siger biokemiker Erling Saxholt fra DTU Fødevareinstituttet.

Fødevarerne er udvalgt, så tabellen indeholder oplysninger om de mest almindelige danske fødevarer. Et betydeligt omfang af oplysningerne om næringsindholdet i fødevarer kommer fra laboratorieanalyser af fødevarer, som DTU Fødevareinstituttet har udført sammen med Fødevarestyrelsens laboratorier. Resten er hentet fra andre danske og udenlandske kilder.

Kombiner sund kost og fysisk aktivitet
Den lille Levnedsmiddeltabel beskriver, hvordan tallene i tabellen kan bruges og inddrager de nyeste Nordiske Næringsstofanbefalinger. For første gang indeholder tabellen også et afsnit om fysisk aktivitet – kosten gør det ikke alene, hvis du vil leve sundt.
"Vi har også et afsnit med om fysisk aktivitet i tabellen, fordi både kost og motion er vigtige faktorer, der påvirker vores sundhed og helbred. Kombinerer du sund kost og fysisk aktivitet, er sandsynligheden for at forebygge visse livsstilssygdomme større, end hvis du kun spiser sundt eller kun dyrker motion," fortæller Erling Saxholt.

Både for diætister og forbrugere
Den lille Levnedsmiddeltabel henvender sig blandt andet til skoleelever, studerende, diætister og ernæringsbevidste forbrugere.

Den lille Levnedsmiddeltabel koster 90 kroner - og kan købes gennem

Vejvrede er en stigende udfordring på vejene
Forbrugernyt
Stadig flere udsættes for vejvrede 

De fleste trafikanter har oplevet det: en vred bilist eller cyklist, der reagerer voldsomt på en fejl eller en misforståelse i trafikken. Vejvrede, der dækker over alt fra sure tilråb og fagter til mere alvorlige trusler eller vold, er blevet et stigende problem. En dansk undersøgelse viser, at…

Læs mere
Fødevarers holdbarhed: Så længe kan dine fødevarer holde sig
Forbrugernyt
Guide: Få styr på madvarernes holdbarhed 

Du man mindske dit madspild og spare penge ved at have styr på dine madvarers holdbarhed. Her bringer vi en yderst nyttig og overskuelig guide over, hvilke fødevarer der kan - og ikke kan - spises efter udløbsdatoen, og hvor længe maden holder sig i køleskab og fryser.

Læs mere
Bæredygtigt forbrug: De bedste råd til en grønnere livsstil
Forbrugernyt
20 tips til en mere bæredygtig hverdag 

I en verden med begrænsede ressourcer, er vi nødt til at tænke på, hvordan vores forbrug og livsstil påvirker fremtiden. Vi er forpligtet til at tænke på vores børn og børnebørn, og sørge for at de i fremtiden vil have samme niveau af ressourcer og muligheder til rådighed, som vi har haft. Derfor…

Læs mere
Forbrugernyt
Faldgruber og gode råd ved huskøb 

At købe hus er for mange den største økonomiske investering i livet. Det kan være en spændende proces, men også fyldt med potentielle faldgruber, hvis man ikke er opmærksom. Her er en opdateret guide til, hvad du skal være særligt opmærksom på som huskøber.

Læs mere
Robotter forbedrer produktiviteten og arbejdsmiljøet i danske virksomheder.
Forbrugernyt
Robotter hjælper os med at løse manglen på arbejdskraft – og Danmark er tilbage i verdenseliten 

Mangel på arbejdskraft mærkes i hele Danmark. Lange ventetider, overbelastede medarbejdere og virksomheder, der kæmper for at følge med, er blevet en del af hverdagen. Men der er godt nyt. Robotter viser sig at være en del af løsningen, og Danmark er nu tilbage blandt verdens førende lande inden for…

Læs mere
Forbrugernyt
Forsikring: Sådan beskytter du dit hus mod skader efter snestorme 

Snestorme og fygesne kan forårsage store skader på huse, hvis der ikke tages de rette forholdsregler. Når sneen smelter, kan det medføre alvorlige vandskader, især hvis fygesne har fundet vej ind i husets konstruktioner. Det er derfor vigtigt at være opmærksom og handle hurtigt for at forebygge…

Læs mere
Forbrugernyt
Test dig selv: Kender du miljømærkerne? 

Miljømærker er en fantastisk hjælp, når der købes ind i hverdagen. Ved at kigge efter dem, finder man hurtigt vej til de produkter, der udmærker sig ved at være fremstillet i overensstemmelse med fastsatte miljøkrav.

Læs mere
Fra økologi til varmepumper: Sådan prioriterer du dit klimaaftryk
Forbrugernyt
Hvordan træffer du de bedste klimavalg? 

Mange danskere ønsker at gøre en indsats for klimaet, men det kan være svært at gennemskue, hvilke tiltag der faktisk gør en forskel. En ny analyse fra Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen viser, at vi ofte undervurderer de store potentialer, som for eksempel at ændre vores kostvaner.

Læs mere
Stop Spild Af Mad: Stigende behov for værdig madhjælp
Forbrugernyt
Stop Spild Af Mad: Gratis madhjælp er ikke blevet aftabuiseret 

Julen nærmer sig, men for mange danskere er det mere kilde til bekymring end glæde. En ny undersøgelse fra YouGov for Nordea og Stop Spild Af Mad afslører, at hver femte dansker er bekymret for, om deres husstand har råd til den nødvendige mængde mad. For nogle bliver løsningen gratis madhjælp – men…

Læs mere
Fattigdom blandt børn: hvad det betyder for fremtidens Danmark
Forbrugernyt
Flere børn vokser op i fattigdom 

For første gang i fem år ser Danmark en stigning i børnefattigdom. Nye tal viser, at 2.300 flere børn i 2023 voksede op i familier under fattigdomsgrænsen sammenlignet med året før. Det er en udvikling, der påvirker hele landet og sætter fokus på de udfordringer, mange børnefamilier står overfor.

Læs mere
PinterestFacebookTwitterRSSInstagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Shopping
^