arts help homework language write on a paper
Sofapude i okkergul uld
Berber gulvtæppe
Fototapeter
Toilettaske fra Derrière la Porte
Kategori: Forbrugernyt

Vidste du at de største strømslugere i husstanden er TV, computere og spillekonsoller, vaskemaskine og tørretumbler, og køle- og fryseapparater?

Inflation: 20 tips der får pengene til at række længere
Redaktionen

Nu da priserne på elektricitet er mere end fordoblet, kan inflationen for alvor kan mærkes på pengepungen, og med prisernes fortsatte himmelflugt,så gælder det om at huske alle de gode spareråd. Med tips og kloge bidrag fra læserne, får du her 20 råd, der kan få pengene til at række lidt længere.

Brug elektricitet når den er billigst

Overordnet er det vigtigt at huske, at prisen på el bliver fastsat af udbud og efterspørgsel og varierer time for time døgnet rundt. I spidsbelastningstimerne er der mindre grøn energi i elnettet, da fx vindmøllestrømmen her suppleres af andre og dyrere energikilder for at dække det høje forbrug.

Derfor kan mange husstande spare penge ved at blive bedre til at bruge strøm, når den er billigst og i øvrigt samtidig mest grøn. Det kan man gøre ved at prøve at undgå højt strømforbrug i spidsbelastningsperioden fra kl. 17-20 ved f.eks. at udskyde starten på tøjvasken eller opvaskemaskinen til andre tidspunkter.

Tøjvask

Tøjvask står for 20% af husstandens strømforbrug, så her er det vigtigt at huske:

 • at prisen for en vask halveres, når du halverer temperaturen. Derfor bør bukser, t-shirts, bluser og skjorter vaskes ved 15 til 20 °C., snavset tøj ved 30°C, men kun sengetøj, håndklæder, undertøj og karklude bør vaskes på 60°C.
 • at vente med at vaske tøj til man kan fylde vaskemaskinen helt op.
 • at det kan svare sig at vaske tøj, når strømmen er billigst, dvs. uden for spidsbelastningsperioden fra kl. 17-20.
 • at der er gode penge at spare ved at tørre tøjet på tørresnoren i stedet for i tørretumbleren.

TV, computere og spillekonsoller

Underholdningsmaskiner; TV, spillekonsoller og computere står tilsammen for hele 35% af den gennemsnitlige danskers årlige strømforbrug, så her skal man huske, at de elektriske apparater sluger strøm selv når de er i standby-mode, derfor bør de slukkes på kontakten.

Køkkenapparater

Køleskab, fryser, ovn, elkedel og opvaskemaskine. Der er elektricitet og penge at spare ved at bruge køkkenmaskinerne fornuftigt. Husk:

 • at du ikke behøver koge en hel kedel vand, hvis du blot skal have til en kop te
 • at du kan mindske ovenens strømforbrug ved at optø frostvarer i køleskabet inden de sættes i ovnen.
 • at du ofte kan slukke ovnen eller kogeplade tidligere, og bruge eftervarmen til at varme retten færdig.
 • at tjekke temperaturen i køleskab og fryser. Der kan være penge at spare ved at få indstillet temperaturen på køleskab og fryser korrekt. Køleskabets temperatur bør ligge på 5 °C, og temperaturen i fryseren på 18 °C. Er For hver grad, temperaturen sænkes under henholdsvis 5 og -18 grader, stiger dit elforbrug med 2-5 procent – mest i køleskabet.
 • at sørge for at køleskab og fryser står placeret, så der er luft omkring dem. Hvis de ikke kan komme af med den varme, som den indbyggede kompressor afgiver, skal de arbejde hårdere for at afkøle, og det påvirker dit elforbruget.
 • at du kan bruge ovnens eftervarme på en kold dag ved at lade ovnlågen stå åben efter brug.
 • at fylde opvaskemaskinen helt og vaske på lavere temperaturer.

Varme
Det er billigere at opvarme boligen med fjernvarme end med varmepumpe, oliefyr og gasfyr, men overordnet kan der spares på varmeregning, hvis man husker:

 • at skrue ned for varmen, når man forlader huset, og inden man går i seng.
 • at i bad uden for spidsbelastningsperioden fra kl. 17-20,m hvor elprisen er højst.
 • at lade være med lade vandet løbe, når du ikke bruger det, fx mens du børster tænder.
Forbrugernyt
Sikkerhedsstyrelsen: Oplad aldrig telefonen i sengen!

Hvert år rykker danske brandvæsener ud til omkring 3.500 brande i boliger. Mindst 10 procent af de brande er relateret til elprodukter- eller installationer. Nu advarer Sikkerhedsstyrelsen, Beredskabsstyrelsen samt Dansk Brand- og sikringsteknisk Institut og opfodrer til sikker opladning, så...

Læs mere
Sensommer
Fødevarestyrelsen: Spis ikke hyldebær rå

Opkast, diarré og kvalme. Det er blot nogle af de ubehageligheder man risikerer, hvis man spiser sensommerens saftspændte hyldebær rå. Til gengæld er det lille bær en delikatesse, hvis man tager de nødvendige forholdsregler.

Læs mere
Forbrugernyt
Spisesvampe og bærs giftige dobbeltgængere

I den danske natur gror mange gode spisesvampe, men da flere af dem har giftige dobbeltgængere, er det vigtigt altid at sikre sig, at det er en spisesvamp, du har fundet.

Læs mere
Forbrugernyt
Tjek bagagen for væggelus inden hjemrejsen

Når du pakker kufferten til hjemrejsen, så husk lige at tjekke din bagage for væggelus. De små, blodsugende tæger er nemlig rigtige kedelige at få med hjem, for når de først er flyttet ind, er de nærmest umulige at komme af med. Ifølge Miljøstyrelsen skyldes det blandt andet, at væggelus i stigende...

Læs mere
Forbrugernyt
Erstatning ved mistet bagage

Sommerferien står for døren, og mange danskere vælger at flyve til udlandet for at holde ferie. Men feriestarten kan blive en blandet fornøjelse, hvis bagagen ikke er kommet med flyet. Luftfartsselskabet er erstatningspligtig, men mange forbrugere finder det besværligt at anmelde den manglende...

Læs mere
Forbrugernyt
Er der virkelig adgang forbudt?

"Har du mødt et skilt, en bom eller en anden barriere i naturen, som du er i tvivl om er lovlig? Send det til Friluftsrådet og få hjælp til at vurdere sagen." Sådan står der på kampagnesiden gaanyeveje.dk, og den opfordring har hundredvis af danskere fulgt.

Læs mere
Forbrugernyt
Flystrejke: Hvad har jeg ret til?

Med SAS-piloternes strejke, står rigtig mange danskere tilbage uden transport til sommerens feriedestination, og så melder spørgsmålene sig: 'Kommer jeg afsted med et andet luftfartselskab?', 'Kan jeg udskyde rejsen til strejken er ovre?', 'Kan jeg få refunderet min billet?'

For at komme alle de...

Læs mere
Forbrugernyt
Sådan får du en brandsikker Sankt Hans aften

Mange danskere ventes at holde Sankt Hans aften i baghaven, hvor man selv tænder op i bål og synger midsommervisen. Her er det vigtigt at tage de rette forholdsregler, så det hyggelige bål ikke udvikler sig til en uønsket brand.

Læs mere
Forbrugernyt
Send ikke dyrene til Bloksbjerg

Torsdag tændes Sankt Hans bålet, og heksen sendes til Bloksbjerg med Midsommervisen. Desværre fanges mange dyr i bålets flammer, fordi de ser brændebunken som det perfekte skjulested. Bålet bør derfor flyttes og ombygges, inden det tændes.

Læs mere
Forbrugernyt
Gratis balletoplevelser - Sommerballet i det fri

Kongelig sommerballet er blevet en fast sommertradition for publikummer i hele Danmark. Og da den er ganske gratis, så er det den perfekte anledning til at få en fantastisk balletoplevelse og samtidig nyde de smukke omgivelser.

Læs mere
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram
Nyhedsbrev
Shopping Nyheder
Økologisk vægmaling i smukke nuancer

Økologisk vægmaling i smukke nuancer

Derfor er nederdelen din bedste ven!

Derfor er nederdelen din bedste ven!

Pas godt på din hud gennem hele livet

Pas godt på din hud gennem hele livet

Gulvløber og kludetæppe fra Bongusta

Gulvløber og kludetæppe fra Bongusta

Nye Bøger
Gemma Petherbridge 'Krystalapotekeren'

Nogen mennesker mener at ædelsten og krystaller har særlige spirituelle egenskaber, som kan påvirke mennesker og blandt andet lindre stress, søvnløshed, ængstelighed og ensomhed.

I Gemma Petherbridges smukke bog ’Krystalapotekeren’, beskriver hun i detaljer 75 krystallers healende energier, deres...

Læs mere
Anne Hjernøe - 'Stærk Overgang'

”Overgangsalderen skal ikke være et helvede af svede- og hedeture, søvnløshed, blødningsforstyrrelser, koncentrationsbesvær, ondt i leddene og smerter ved sex. Det er ganske enkelt ikke det, du skal bruge din tid på, hvis du kan undgå det", skriver Anne Hjernøe i sin nye bog 'Stærk Overgang', hvor...

Læs mere
Carolyne Kaddu Rasmussen 'Hovedet i himlen og fødderne på jorden'

Mange danskere kender Carolyne som komikeren Melvin Kakoozas dejlige mor. I denne bog fortæller hun sin egen historie om at flygte til Danmark som 21-årig med to små børn og bygge et nyt liv op. Det er en barsk og humoristisk fortælling om at begynde forfra og kæmpe indædt for at lære sproget og de...

Læs mere
Spis dig stærk, let og mæt - Anne Hjernøe

Fra den inspirerende kost- og livsstils ekspert, journalist Anne Hjernøe, kommer bogen 'Spis dig stærk, let og mæt' om forfatteres succes-koncept 'Stærk, let og mæt'.

Læs mere
Shopping
JULEMARKEDER 2022
^