Kategori: Forbrugernyt

Vidste du at de største strømslugere i husstanden er TV, computere og spillekonsoller, vaskemaskine og tørretumbler, og køle- og fryseapparater?

Inflation: 20 tips der får pengene til at række længere

Nu da priserne på elektricitet er mere end fordoblet, kan inflationen for alvor kan mærkes på pengepungen, og med prisernes fortsatte himmelflugt,så gælder det om at huske alle de gode spareråd. Med tips og kloge bidrag fra læserne, får du her 20 råd, der kan få pengene til at række lidt længere.

Brug elektricitet når den er billigst

Overordnet er det vigtigt at huske, at prisen på el bliver fastsat af udbud og efterspørgsel og varierer time for time døgnet rundt. I spidsbelastningstimerne er der mindre grøn energi i elnettet, da fx vindmøllestrømmen her suppleres af andre og dyrere energikilder for at dække det høje forbrug.

Derfor kan mange husstande spare penge ved at blive bedre til at bruge strøm, når den er billigst og i øvrigt samtidig mest grøn. Det kan man gøre ved at prøve at undgå højt strømforbrug i spidsbelastningsperioden fra kl. 17-20 ved f.eks. at udskyde starten på tøjvasken eller opvaskemaskinen til andre tidspunkter.

Tøjvask

Tøjvask står for 20% af husstandens strømforbrug, så her er det vigtigt at huske:

 • at prisen for en vask halveres, når du halverer temperaturen. Derfor bør bukser, t-shirts, bluser og skjorter vaskes ved 15 til 20 °C., snavset tøj ved 30°C, men kun sengetøj, håndklæder, undertøj og karklude bør vaskes på 60°C.
 • at vente med at vaske tøj til man kan fylde vaskemaskinen helt op.
 • at det kan svare sig at vaske tøj, når strømmen er billigst, dvs. uden for spidsbelastningsperioden fra kl. 17-20.
 • at der er gode penge at spare ved at tørre tøjet på tørresnoren i stedet for i tørretumbleren.

TV, computere og spillekonsoller

Underholdningsmaskiner; TV, spillekonsoller og computere står tilsammen for hele 35% af den gennemsnitlige danskers årlige strømforbrug, så her skal man huske, at de elektriske apparater sluger strøm selv når de er i standby-mode, derfor bør de slukkes på kontakten.

Køkkenapparater

Køleskab, fryser, ovn, elkedel og opvaskemaskine. Der er elektricitet og penge at spare ved at bruge køkkenmaskinerne fornuftigt. Husk:

 • at du ikke behøver koge en hel kedel vand, hvis du blot skal have til en kop te
 • at du kan mindske ovenens strømforbrug ved at optø frostvarer i køleskabet inden de sættes i ovnen.
 • at du ofte kan slukke ovnen eller kogeplade tidligere, og bruge eftervarmen til at varme retten færdig.
 • at tjekke temperaturen i køleskab og fryser. Der kan være penge at spare ved at få indstillet temperaturen på køleskab og fryser korrekt. Køleskabets temperatur bør ligge på 5 °C, og temperaturen i fryseren på 18 °C. Er For hver grad, temperaturen sænkes under henholdsvis 5 og -18 grader, stiger dit elforbrug med 2-5 procent – mest i køleskabet.
 • at sørge for at køleskab og fryser står placeret, så der er luft omkring dem. Hvis de ikke kan komme af med den varme, som den indbyggede kompressor afgiver, skal de arbejde hårdere for at afkøle, og det påvirker dit elforbruget.
 • at du kan bruge ovnens eftervarme på en kold dag ved at lade ovnlågen stå åben efter brug.
 • at fylde opvaskemaskinen helt og vaske på lavere temperaturer.

Varme
Det er billigere at opvarme boligen med fjernvarme end med varmepumpe, oliefyr og gasfyr, men overordnet kan der spares på varmeregning, hvis man husker:

 • at skrue ned for varmen, når man forlader huset, og inden man går i seng.
 • at i bad uden for spidsbelastningsperioden fra kl. 17-20,m hvor elprisen er højst.
 • at lade være med lade vandet løbe, når du ikke bruger det, fx mens du børster tænder.
Forbrugernyt
Nu kan de lasede cowboybukser, blusen med hul i og det gamle tæppe få nyt liv

De lasede cowboybukser, blusen med hul i eller det gamle tæppe ender i dag ofte i skraldespanden, hvorfra det køres til et forbrændingsanlæg sammen med det øvrige restaffald. Det udleder unødigt meget CO2, når det går op i røg i stedet for at få et nyt liv som for eksempel nyt tøj, klude eller…

Læs mere
Forbrugernyt
Skovbegravelsesplads: Et bæredygtigt hvilested

Biodiversitet og bæredygtighed er ikke kun rykket ind i vores dagligdagsbevidsthed - flere er også begyndt at tænke over det i forbindelse med, hvad der skal ske efter døden. Undersøgelsen ’Danskerne og døden 2022’ viser, at 60 procent af danskerne mener, at miljøhensyn har en vis vigtighed ved…

Læs mere
Sommer
Tips: Undgå indbrud mens du holder ferie

Sommerferien er desværre ikke kun lig med lange, lyse nætter og store is, det er også højsæson for indbrud. Politiet har udarbejdet en stribe gode råd, der forebygger indbrud. Her fremhæves nabohjælp, som et af de bedste værn mod indbrud.

Læs mere
Sommer
Mindsk risikoen for salmonella og campylobacter infektioner

I sommervarmen er det ekstra vigtigt, at være opmærksom på, hvordan man håndterer og opbevarer sine madvarer. De sygdomsfremkaldende bakterier; salmonella og campylobacter, florerer i varmen, men følger man Sundhedsstyrelsens enkle anbefalinger, så mindskes risikoen for bakterieinfektioner…

Læs mere
Forbrugernyt
Mere end 3 ud af 4 danskere vil bekæmpe klimaforandringer

Madspild er en kæmpe klimasynder. I Danmark smider vi i gennemsnit 60 måltider i skraldespanden om året, fordi vi er for dårlige til at udnytte maden i vores køkkener. Alligevel er 76 pct. af danskerne villige til at gøre en indsats for at bekæmpe klimaforandringer, skriver Electrolux, der har…

Læs mere
Forbrugernyt
Gratis balletoplevelser - Sommerballet i det fri 2023

Kongelig sommerballet er blevet en fast tradition for publikummer i hele Danmark. Og da den er ganske gratis, så er det den perfekte anledning til at få en fantastisk balletoplevelse og samtidig nyde de smukke omgivelser.

Læs mere
Forbrugernyt
Her er produkterne, du IKKE må tage med hjem fra udlandsrejsen

De fleste ved, at der er strenge regler for at tage levende dyr med hjem fra ferie, men ikke alle ved, at der også er strikse regler for at tage souvenirs fremstillet af fx horn, skind, elfenben, koraler, levende planter og fødevarer med hjem fra ferierejsen.

Læs mere
Forbrugernyt
Den nye læringsportal ’Mit liv med statistik’ skal lære at navigere i fakta og fake news

Statistik er en grundpille i det moderne videnssamfund, som gør os i stand til at forholde os kritisk til alt fra ligestilling og grøn omstilling til folketingsvalg. Med en ny, interaktiv læringsportal målrettet udskolingselever og lærere vil Danmarks Statistik bidrage til både dannelse og…

Læs mere
Forbrugernyt
22 tips til mere luft i husholdningsbudgettet

Er privatøkonomien lidt stram? Så får du her 22 nemme tricks, der giver dig meget mere luft i husholdningsbudgettet. Listen rummer blandt andet smarte fif til, hvordan du kan spare penge på indkøb af dagligvarer UDEN at skulle udarbejde madplaner og indkøbslister. Tag i stedet et billede af…

Læs mere
Forbrugernyt
Forbrugerstyrelsen: Sådan gør du hvis regningerne hober sig op

Stigende renter og højere priser på el, benzin, gas og dagligvarer; økonomien strammer, og leveomkostninger og renteudgifter er steget.

Hvis regningerne bliver svære at betale, er det vigtigt at kende sine rettigheder og tage aktive valg om sit forbrug og sin økonomi, skriver Forbrugerstyrelsen.

Læs mere
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram
Nyhedsbrev
Nye Bøger
Apela Colorado, Kvinde mellem verdenerne

’Kvinde mellem verdenerne’ er en bog, der giver indsigt i den spirituelle verden og det oprindelige folks kultur. Bogen er skrevet af forfatteren Apela Colorado, der gennem mange år har studeret sammenhængen og forsøgt at bygge bro mellem den traditionelle og moderne kultur.

Læs mere
Gemma Petherbridge 'Krystalapotekeren'

Nogen mennesker mener at ædelsten og krystaller har særlige spirituelle egenskaber, som kan påvirke mennesker og blandt andet lindre stress, søvnløshed, ængstelighed og ensomhed.

I Gemma Petherbridges smukke bog ’Krystalapotekeren’, beskriver hun i detaljer 75 krystallers healende energier, deres…

Læs mere
Anne Hjernøe - 'Stærk Overgang'

”Overgangsalderen skal ikke være et helvede af svede- og hedeture, søvnløshed, blødningsforstyrrelser, koncentrationsbesvær, ondt i leddene og smerter ved sex. Det er ganske enkelt ikke det, du skal bruge din tid på, hvis du kan undgå det", skriver Anne Hjernøe i sin nye bog 'Stærk Overgang', hvor…

Læs mere
Carolyne Kaddu Rasmussen 'Hovedet i himlen og fødderne på jorden'

Mange danskere kender Carolyne som komikeren Melvin Kakoozas dejlige mor. I denne bog fortæller hun sin egen historie om at flygte til Danmark som 21-årig med to små børn og bygge et nyt liv op. Det er en barsk og humoristisk fortælling om at begynde forfra og kæmpe indædt for at lære sproget og de…

Læs mere
^