Indeholder garnet til dit strikkeprojekt farlige kemikalier?

Kategorier: Forbrugernyt  -  Miljø

I Miljøstyrelsens rapport viste flere af de 45 garnnøgler at indeholde potentielt problematiske stoffer, herunder stoffer som kan være allergifremkaldende og hudirriterende.

Indeholder garnet til dit strikkeprojekt farlige kemikalier? 

Flere og flere danskere har fået gang i strikkepindene, og der er med garanti produceret masser af hjemmestrikkede sokker og trøjer under corona-krisen. Miljøstyrelsen har derfor undersøgt, om strikkegarn er belastet med kemikalier i samme grad, som færdige tekstiler kan være, og om garnet overholder den lovgivning, som gælder for tekstiler.

Undersøgte garnprøver udgør ikke en risiko

Rapporten peger på, at det undersøgte strikkegarn ikke udgør en risiko, hverken når man strikker eller bruger sit hjemmestrikkede tøj, dog  blev der fundet sundhedsmæssigt betænkelige kemikalier i de nogle af de undersøgte garnnøgler. Vurderingen tager udgangspunkt i analyserne af de undersøgte garnprøver i to scenarier: en strikkende voksen person og et spædbarn med en hjemmestrikket uvasket sweater. Her fandt man ingen uacceptabel forøget risiko for sundhedsmæssige effekter ved anvendelse af strikkegarnet, hverken for den strikkende person eller spædbarnet.

Undersøgelsen koncentrerer sig om populære garntyper til hjemmestrik

I rapporten undersøgte Miljøstyrelsen i alt 45 garnnøgler af bomuld, uld og superwash garn, hvor sidstnævnte er en behandlet uldtype, der tåler maskinvask. Garnet blev udvalgt med så stor variation som muligt mht. kvalitet, farver og prisniveau.

Garnprøverne blev analyseret for indhold af problematiske stoffer bl.a. via kemisk indholdsanalyse og en migrationsanalyse i kunstigt sved. En migrationsanalyse kan undersøge, om de forskellige garnprøver afgiver stoffer ved hudkontakt. 

Fund af kemikalier

Flere af de 45 garnnøgler viste indhold af potentielt problematiske stoffer, herunder stoffer som kan være allergifremkaldende og hudirriterende. I alt seks sundhedsmæssigt betænkelige stoffer blev fundet i migrationsanalyserne og udvalgt til efterfølgende sikkerhedsvurdering. Det drejer sig om stofferne formaldehyd, kobolt, nikkel og krom, som kan fremkalde hudallergi samt kobber og zink, som kan virke lokalirriterende på huden.

Som nævnt, fandt sikkerhedsvurderingen ingen sundhedsmæssige risici forbundet med at anvende garnet. Man skal dog tage højde for, at de undersøgte garnprøver kun repræsenterer et begrænset udsnit af det garn, der forekommer på markedet, hvorfor konklusionen ikke kan anvendes generelt på alt garn.

Vask din hjemmestrikkede sweater før brug

Det er klogt at vaske sit tøj inden brug – også hvis der er tale om hjemmestrik. Selvom rapporten ikke fandt en sundhedsmæssig risiko for spædbarnet med en hjemmestrikket uvasket sweater, viser undersøgelsen, at garn indeholder forskellige kemikalier.

Nogle kemikalier kan være sundhedsmæssigt betænkelige. Miljøstyrelsen anbefaler derfor, at man vasker nyt tøj før brug. På den måde kan man udvaske de fleste kemikalier, inden det kommer i kontakt med huden. Særligt børn og personer med hudallergi kan være følsomme over for f.eks. farvestoffer i tekstilmaterialet eller garnet.

Forbrugernyt
Spisesvampe og bærs giftige dobbeltgængere 

I den danske natur gror mange gode spisesvampe, men da flere af dem har giftige dobbeltgængere, er det vigtigt altid at sikre sig, at det er en spisesvamp, du har fundet.

Læs mere
Forbrugernyt
Inflation: 20 tips der får pengene til at række længere  

Nu da priserne på elektricitet er mere end fordoblet, kan inflationen for alvor kan mærkes på pengepungen, og med prisernes fortsatte himmelflugt,så gælder det om at huske alle de gode spareråd. Med tips og kloge bidrag fra læserne, får du her 20 råd, der kan få pengene til at række lidt længere.

Læs mere
Forbrugernyt
Tjek bagagen for væggelus inden hjemrejsen 

Når du pakker kufferten til hjemrejsen, så husk lige at tjekke din bagage for væggelus. De små, blodsugende tæger er nemlig rigtige kedelige at få med hjem, for når de først er flyttet ind, er de nærmest umulige at komme af med. Ifølge Miljøstyrelsen skyldes det blandt andet, at væggelus i stigende…

Læs mere
Forbrugernyt
Erstatning ved mistet bagage 

Sommerferien står for døren, og mange danskere vælger at flyve til udlandet for at holde ferie. Men feriestarten kan blive en blandet fornøjelse, hvis bagagen ikke er kommet med flyet. Luftfartsselskabet er erstatningspligtig, men mange forbrugere finder det besværligt at anmelde den manglende…

Læs mere
Forbrugernyt
Er der virkelig adgang forbudt? 

"Har du mødt et skilt, en bom eller en anden barriere i naturen, som du er i tvivl om er lovlig? Send det til Friluftsrådet og få hjælp til at vurdere sagen." Sådan står der på kampagnesiden gaanyeveje.dk, og den opfordring har hundredvis af danskere fulgt.

Læs mere
Forbrugernyt
Flystrejke: Hvad har jeg ret til? 

Med SAS-piloternes strejke, står rigtig mange danskere tilbage uden transport til sommerens feriedestination, og så melder spørgsmålene sig: 'Kommer jeg afsted med et andet luftfartselskab?', 'Kan jeg udskyde rejsen til strejken er ovre?', 'Kan jeg få refunderet min billet?'

For at komme alle de…

Læs mere
Forbrugernyt
Sådan får du en brandsikker Sankt Hans aften 

Mange danskere ventes at holde Sankt Hans aften i baghaven, hvor man selv tænder op i bål og synger midsommervisen. Her er det vigtigt at tage de rette forholdsregler, så det hyggelige bål ikke udvikler sig til en uønsket brand.

Læs mere
Forbrugernyt
Send ikke dyrene til Bloksbjerg 

Torsdag tændes Sankt Hans bålet, og heksen sendes til Bloksbjerg med Midsommervisen. Desværre fanges mange dyr i bålets flammer, fordi de ser brændebunken som det perfekte skjulested. Bålet bør derfor flyttes og ombygges, inden det tændes.

Læs mere
Forbrugernyt
Test dig selv: Kender du miljømærkerne? 

Miljømærker er en fantastisk hjælp, når der købes ind i hverdagen. Ved at kigge efter dem, finder man hurtigt vej til de produkter, der udmærker sig ved at være fremstillet i overensstemmelse med fastsatte miljøkrav.

Læs mere
Forbrugernyt
20 tips til en mere bæredygtig hverdag 

I en verden med begrænsede ressourcer, er vi nødt til at tænke på, hvordan vores forbrug og livsstil påvirker fremtiden. Vi er forpligtet til at tænke på vores børn og børnebørn, og sørge for at de i fremtiden vil have samme niveau af ressourcer og muligheder til rådighed, som vi har haft. Derfor…

Læs mere
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
^