Små valg versus store forandringer
Undersøgelsen peger på, at det er let at tro, vi gør en stor forskel ved at tage små skridt som at købe genbrugstøj. Men ifølge Rambølls beregninger kan en gennemsnitlig dansker spare 1,5-2,3 tons CO2 om året ved at blive vegetar, mens genbrug af tøj og sko kun sparer 0,05 tons CO2 om året. Denne fejlopfattelse gør, at mange vælger de tiltag, der føles nemme og synlige, men som faktisk har en relativt lille effekt.
Vi ser os selv som mere klimavenlige end andre
En anden udfordring er, at de fleste danskere tror, at deres naboer udleder mere CO2 end dem selv. Det kan føre til en holdning om, at 'de andre' burde gøre mere for klimaet, hvilket mindsker motivationen for selv at handle. Denne form for selvopfattelse er ikke ny – vi har en tendens til at vurdere vores egne handlinger som bedre end gennemsnittets, også når det gælder klimaadfærd.
Hvordan kan vi bruge vores grønne kræfter bedst?
Der er en klar sammenhæng mellem, hvor meget CO2 vi tror, vi kan spare, og hvor villige vi er til at ændre adfærd. Det betyder, at forbrugerne risikerer at fravælge de mest effektive tiltag, fordi de undervurderer deres betydning. For eksempel er det at blive vegetar et af de mest effektive tiltag for at reducere CO2-udledningen, men det vælges ofte fra til fordel for mindre betydningsfulde handlinger.
En guide til bedre klimavalg
Vil du gerne bruge dine grønne kræfter rigtigt? Konkurrence- og Forbrugerstyrelsens forbrugerportal, forbrug.dk, har udarbejdet en guide, der kan hjælpe dig med at træffe valg, der gør en reel forskel. Det handler om at prioritere de tiltag, der har størst effekt, og samtidig blive mere opmærksom på vores egne vaner. Små handlinger tæller også, men ved at fokusere på de store besparelser kan vi sammen skabe en større forskel.
Forbrugstyrelsens guide: Sådan kan du blive en grønnere forbruger
Foto: Økologisk Landsforening