"Langt det meste nethandel går godt, og mange danskere føler sig trygge ved at handle på nettet. Trygheden må bare ikke blive en sovepude, så man ikke får tjekket, hvem de handler med” siger Mette Rose Skaksen. ”Hvis netbutikken viser sig at ligge i et land uden for EU, kan det nemlig have betydning for både den samlede pris og forbrugerens rettigheder og klagemuligheder"
Kend toldreglerne og undgå ekstraregning
Sidste år lancerede 13 danske myndigheder i samarbejde informationsindsatsen ”Nethandel #heltsikkert”. Initiativet sætter fokus på de forbrugerrettigheder og klagemuligheder danskerne har, når de køber varer i udlandet. Ifølge Toldstyrelsen er der blandt andet brug for øget opmærksomhed omkring toldregler.
”Mange danskere er ikke opmærksomme på toldreglerne og beløbsgrænserne for told og moms, når de handler på nettet. Det kan betyde en ekstraregning, og det er jo ikke nogen sjov overraskelse at få, hvis man tror, man har gjort en god handel” siger Maren Holm Johansen, Toldstyrelsens handelsdirektør, som opfordrer danskerne til at få styr på reglerne ved at besøge tjektolden.dk, inden man sætter sig til tasterne og køber julegaverne.
Forbrugerrettigheder kan have trange kår udenfor EU
EU-reglerne om forbrugerrettigheder gælder normalt også køb hos netbutikker uden for EU, som sælger til forbrugere i EU. Men det er ikke altid nemt at gøre sine rettigheder gældende over for forhandlere, der befinder sig uden for EU.
”Vi hører fra forbrugere, som bliver overraskede, fordi de tror, at de har handlet i Danmark eller EU, men hvor varen så sendes fra et land uden for EU. Det kan gøre det svært at komme efter sælgeren, hvis der er noget galt med varen. I hele EU har du gratis eller billig klageadgang, fx gennem Forbruger Europa – det har du ikke i lande uden for EU” forklarer Lars Arent, leder af Forbruger Europa. Han opfordrer til, at man altid undersøger, i hvilket land sælgeren er registreret. En internetadresse, der slutter på ".eu", ".dk" eller ".co.uk" osv., garanterer IKKE, at sælgeren er etableret – og registreret – i EU. Oplysninger om sælgeren finder man ved at søge på Google eller Who.is.
Test: Meget legetøj købt udenfor EU indeholder farlig kemi
Ud over at det kan have betydning for forbrugernes rettigheder og klagemuligheder, hvor netbutikken hører hjemme, vil varer fra uden for EU måske ikke leve op til samme standard, som de varer der sælges inden for EU, som skal leve op til EU’s regler for kemi og produktsikkerhed. Miljøstyrelsen har ved flere kontroller fundet farlig kemi i legetøj købt i webshops uden for EU.
”Hvis du sidder på nettet midt i juleindkøbene til børnene, så tænk dig om en ekstra gang, inden du bestiller gaverne med levering til døren fra webshops uden for EU. Disse webshops skal som udgangspunkt ikke overholde EU’s regler, og derfor kan for eksempel legetøj indeholde skadelig kemi. Miljøstyrelsen har ved flere kontroller fundet farlig kemi i legetøj netop købt i webshops uden for EU” siger Kim Boesen, funktionsleder i Miljøstyrelsen.
Gode råd – hvis du køber julegaven på nettet
- Brug Forbrugerstyrelsens vejledning for nethandel i udlandet: Nethandel #heltsikkert
- Overvej, om tilbuddet er for godt til at være sandt. Er prisen fx mistænkeligt lav, eller er der sprogfejl og skæve priser?
- Tjek, hvem der står bag netbutikken, og hvor netbutikken hører hjemme. Netbutikker i EU skal oplyse telefonnummer, mail, adresse og navn. Du kan også bruge CVR-registret, Dk-hostmaster.dk og Who.is til at tjekke, hvem der står bag netbutikken
- Vær opmærksom på, om netbutikken ligger i et land inden for eller uden for EU. Hvis netbutikken ligger i et land uden for EU, kan du ikke være sikker på at have de samme rettigheder og klagemuligheder som inden for EU
- Undersøg, hvilket land varen bliver sendt fra. Hvis varen sendes fra et land uden for EU, vil du ikke være beskyttet af EU’s produktsikkerhedsregler og kemiregler. Samtidig kan der også komme told og moms oven i prisen på varen
- Sørg for at betale med betalingskort