a poem about a dog eating my homework hpl homework help how to write a film analysis paper mcgraw hill critical thinking
Morgenkåbe i bambus
Pyjamas - hvid fra byNORD
Justerbare hylder fra Yamazaki
Øreringe Mette Scherning
Kategori: Forbrugernyt
Her er produkterne, du IKKE må tage med hjem fra udlandsrejsen
Redaktionen

De fleste ved, at der er strenge regler for at tage levende dyr med hjem fra ferie, men ikke alle ved, at der også er strikse regler for at tage souvenirs fremstillet af fx horn, skind, elfenben, koraler, levende planter og fødevarer med hjem fra ferierejsen.

Er du i tvivl - så lad være

Står du i lufthavnen og kommer i tvivl om, hvorvidt du har købt varer, der er ulovlige at indføre, så henvend dig til toldmyndighederne i lufthavnen eller ved grænsen, som kan oplyse dig om reglerne. Er du ved henvendelsen i besiddelse af ulovlige produkter, så vil de kræves udleveret, hvorefter toldmyndighederne sørger for at de destrueres.

Hvis du har ulovlige produkter med hjem i bagagen og IKKE selv henvender dig til toldmyndighederne, så vil det tolkes som værende en bevidst eller uagtsom handling og blive politianmeldt.

Souvenirs fremstillet af horn, skind, elfenben, koraler mv, der ikke må tages med hjem fra ferien

For at forhindre kraftige bestandsnedgange hos en lang række dyr og i sidste ende risikere arters udryddelse, står souvenirs fremstillet af materialer fra truede dyrearter på den internationale liste CITES - Convention on International Trade in Endangered Species of Wild Fauna and Flora.

Der er imidlertid produkter fremstillet af truede arter, som du i meget begrænsede mængder må tage med hjem fra lande uden for EU – uden CITES tilladelse. Eksempelvis må du, ifølge Miljøstyrelsen, tage følgende med hjem fra rejsen til dit eget brug: 3 skaller fra kæmpemuslinger, fire krokodille-produkter (fx bælter, tasker, et par sko og 125 gram kaviar.

Oversigt over nogle af de produkter, af materialer fra truede dyrearter, der er omfattet restriktioner og forbud:

Pattedyr

 • Aber: kranier, skind.
 • Bjørne: trofæer, skind, orientalsk medicin.
 • Elefanter: elfenben, smykker, udskårne genstande, skindprodukter.
 • Flodhest: tænder, udskårne genstande.
 • Hvaler: udskårne og hele tænder, barder, kød, spæk.
 • Hvalros: tænder og hele kranier.
 • Kattedyr: skind, trofæer, pelsjakker, orientalsk medicin.
 • Næsehorn: horn, orientalsk medicin.

Fugle

 • Fasaner: (visse arter) fjer.
 • Papegøjer: fjer
 • Paradisfugle: fjer.
 • Rovfugle og ugler: udstoppede, fjer

Krybdyr

 • Havskildpadder: hele skjold, udskårne genstande af skjold: kamme, smykker, brillestel.
 • Kobraslanger: udstoppede, skindprodukter, i flasker med alkohol.
 • Krokodiller: skindprodukter: tasker, bælter, punge, urremme, sko, støvler, udstoppede (mindre individer).
 • Kvælerslanger (pytoner og boaer): skindprodukter (samme typer som krokodille).
 • Landskildpadder: skjold.
 • Sumpskildpadder: (visse arter), skjold.
 • Varaner: skindprodukter (samme typer som krokodille), udstoppede.
 • Andre dyr
 • Fugleedderkopper: (visse arter) udstoppede.
 • Koraller: dekorationer, stykker af koral
 • Kæmpekonkylie: hele sneglehuse
 • Kæmpemuslinger: hele skaller.
 • Sommerfugle (svalehaler og fuglevinger): døde opsat i glaskasser.

Kilde: Miljøstyrelsen: Handel med truede arter (2023)


Planter der ikke må tages med hjem fra ferien

Det kan være fristende at tage eksotiske planter med hjem fra ferien - men det kan være både skadeligt for naturen og forbudt at bringe planterne til Danmark.

Ved at tage levende planter eller planteprodukter med hjem fra ferien, risikerer du at indføre alvorlige planteskadegørere til Danmark, f.eks. svampesygdomme, virus, bakterier og insekter. Det kan have store konsekvenser for den danske produktion af planter og være skadeligt for vores natur. Hvis der først er en alvorlig planteskadegører som har slået sig ned i Danmark, kan det nemlig være næsten umuligt at bekæmpe den effektivt. 

Samtidig er en række plantearter i dag er så truede af udryddelse, at de er omfattet af Washingtonkonventionen. Dette gælder fx de fleste kaktusplanter og orkideer. Disse er helt forbudte at importere eller kræver en særlig tilladelse. Andre er det lovligt at importere, men disse kan alligevel bære på sygdomme eller insekter, der kan gøre skade i den danske natur.

Restriktionerne afhænger af, hvorvidt planterne importeres fra et land inden for eller udenfor EU. Inden for EU er der åbne grænser, dvs. at hvis du rejser til Danmark fra et andet EU land, kan du generelt frit medbringe alle typer af planter og planteprodukter til privat brug.

Oversigt over nogle af de planter og planteprodukter, der er omfattet restriktioner og forbud:

 • Alle Cyclamen
 • Alle Kaktus
 • Alle Koglepalmer (Cycadeer)
 • Visse arter af kødædende planter
 • Alle Orkideer

Kilde: Landbrugsstyrelsen: Pas på med at tage planter med hjem fra ferien (2023)

Fødevarer der ikke må tages med hjem fra ferien

Når en række animalske fødevarer er ulovlige at importere til Danmark, så skyldes det, at de kan være inficerede med nye virus, fx mund- og klovesyge eller svinepest, der kan smitte f.eks. et dansk landbrug og dyr.

Rammer en af de alvorlige husdyrsygdomme en dansk besætning, vil et udbrud betyde alvorlige lidelser for dyrene, som så skal aflives af myndighederne. Et udbrud med en fremmed virus vil koste Danmark milliarder i bekæmpelse, eksporten af dansk kød vil lukke, hvilket vil resultere i tabte eksportindtægter og erstatninger til landmændene.

Kilde: Fødevarestyrelsen: Privat ind- og udførsel af fødevarer (2023)

Forbrugernyt
Den nye læringsportal ’Mit liv med statistik’ skal lære at navigere i fakta og fake news

Statistik er en grundpille i det moderne videnssamfund, som gør os i stand til at forholde os kritisk til alt fra ligestilling og grøn omstilling til folketingsvalg. Med en ny, interaktiv læringsportal målrettet udskolingselever og lærere vil Danmarks Statistik bidrage til både dannelse og...

Læs mere
Forbrugernyt
22 tips til mere luft i husholdningsbudgettet

Er privatøkonomien lidt stram? Så får du her 22 nemme tricks, der giver dig meget mere luft i husholdningsbudgettet. Listen rummer blandt andet smarte fif til, hvordan du kan spare penge på indkøb af dagligvarer UDEN at skulle udarbejde madplaner og indkøbslister. Tag i stedet et billede af...

Læs mere
Forbrugernyt
Forbrugerstyrelsen: Sådan gør du hvis regningerne hober sig op

Stigende renter og højere priser på el, benzin, gas og dagligvarer; økonomien strammer, og leveomkostninger og renteudgifter er steget.

Hvis regningerne bliver svære at betale, er det vigtigt at kende sine rettigheder og tage aktive valg om sit forbrug og sin økonomi, skriver Forbrugerstyrelsen.

Læs mere
Forbrugernyt
11 kendte danskere vil lukke pelsindustrien: "Jeg har ondt helt ind i hjertet efter at have set disse optagelser"

Hvordan ville du reagere på at se dyr i små beskidte bure, med sår og afbidte ben?

Anima har vist 11 kendte danskere dyrenes forhold på Europæiske pelsfarme, og hos vinderen af Bagedysten, jægersoldaten og OL-atleten fremkaldte det stærke følelser, udbrud og gråd. Reaktionerne er samlet i en ny...

Læs mere
Forbrugernyt
Sådan fjerner du effektivt vejsalt fra sko og støvler

Med det danske vintervejr følger irritationen over at vejsalt, sjap og søle sætter sig i fede hvide og temmelig genstridige rander langs sålkanten. Men fortvivl ikke - her får du opskriften på, hvordan du nemt fjerner spor af vejsalt på støvlerne.

Læs mere
Forbrugernyt
Lakridsfestival 2023

Tag med og få nogle helt unikke gourmetoplevelser, når årets Lakridsfestival slår dørene op til den skønneste lakridsmesse. Der er lagt op til en sansefuld rejse, hvor lakridseksperter præsenterer et overdådigt lakridsunivers, og hvor lakrids kan smages og opleves på allernærmeste hold.

Læs mere
Forbrugernyt
Sikkerhedsstyrelsen: Oplad aldrig telefonen i sengen!

Hvert år rykker danske brandvæsener ud til omkring 3.500 brande i boliger. Mindst 10 procent af de brande er relateret til elprodukter- eller installationer. Nu advarer Sikkerhedsstyrelsen, Beredskabsstyrelsen samt Dansk Brand- og sikringsteknisk Institut og opfodrer til sikker opladning, så...

Læs mere
Sensommer
Fødevarestyrelsen: Spis ikke hyldebær rå

Opkast, diarré og kvalme. Det er blot nogle af de ubehageligheder man risikerer, hvis man spiser sensommerens saftspændte hyldebær rå. Til gengæld er det lille bær en delikatesse, hvis man tager de nødvendige forholdsregler.

Læs mere
Forbrugernyt
Spisesvampe og bærs giftige dobbeltgængere

I den danske natur gror mange gode spisesvampe, men da flere af dem har giftige dobbeltgængere, er det vigtigt altid at sikre sig, at det er en spisesvamp, du har fundet.

Læs mere
Forbrugernyt
Inflation: 20 tips der får pengene til at række længere

Nu da priserne på elektricitet er mere end fordoblet, kan inflationen for alvor kan mærkes på pengepungen, og med prisernes fortsatte himmelflugt,så gælder det om at huske alle de gode spareråd. Med tips og kloge bidrag fra læserne, får du her 20 råd, der kan få pengene til at række lidt længere.

Læs mere
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram
Nyhedsbrev
Shopping Nyheder
Spring Copenhagen -Matilda & Joey

Spring Copenhagen -Matilda & Joey

Lykketrold Blomsterpige

Lykketrold Blomsterpige

Sådan kan du cykle <BR>hele året rundt i Danmark

Sådan kan du cykle
hele året rundt i Danmark

SPRING COPENHAGEN -HAPPY, COCO & WOODY

SPRING COPENHAGEN -HAPPY, COCO & WOODY

Nye Bøger
Apela Colorado, Kvinde mellem verdenerne

’Kvinde mellem verdenerne’ er en bog, der giver indsigt i den spirituelle verden og det oprindelige folks kultur. Bogen er skrevet af forfatteren Apela Colorado, der gennem mange år har studeret sammenhængen og forsøgt at bygge bro mellem den traditionelle og moderne kultur.

Læs mere
Gemma Petherbridge 'Krystalapotekeren'

Nogen mennesker mener at ædelsten og krystaller har særlige spirituelle egenskaber, som kan påvirke mennesker og blandt andet lindre stress, søvnløshed, ængstelighed og ensomhed.

I Gemma Petherbridges smukke bog ’Krystalapotekeren’, beskriver hun i detaljer 75 krystallers healende energier, deres...

Læs mere
Anne Hjernøe - 'Stærk Overgang'

”Overgangsalderen skal ikke være et helvede af svede- og hedeture, søvnløshed, blødningsforstyrrelser, koncentrationsbesvær, ondt i leddene og smerter ved sex. Det er ganske enkelt ikke det, du skal bruge din tid på, hvis du kan undgå det", skriver Anne Hjernøe i sin nye bog 'Stærk Overgang', hvor...

Læs mere
Carolyne Kaddu Rasmussen 'Hovedet i himlen og fødderne på jorden'

Mange danskere kender Carolyne som komikeren Melvin Kakoozas dejlige mor. I denne bog fortæller hun sin egen historie om at flygte til Danmark som 21-årig med to små børn og bygge et nyt liv op. Det er en barsk og humoristisk fortælling om at begynde forfra og kæmpe indædt for at lære sproget og de...

Læs mere
Shopping
Loppemarkeder 2023
^