Forbruger: Om Light, Kalorielet og Sukkerfri....

Kategori: Forbrugernyt

 Forbruger: Om Light, Kalorielet og Sukkerfri....

Forbruger: Om Light, Kalorielet og Sukkerfri.... 

Der findes retningslinjer for, hvornår en vare må kaldes f.eks "light". Kalorieindholdet i et lightprodukt skal være mindst 30% lavere end i et tilsvarende ikke-light produkt...

Forbrugerne skal kunne stole på, at madvarerne i butikkerne er, hvad de giver sig ud for at være, skriver Fødevaredirektoratet. Derfor er der nu igangsat en kampagne mod vildledende markedsføring.

Kontrollører fra de 10 regionale fødevareregioner vil de næste måneder besøge i alt 1500 virksomheder, butikker, restauranter mv. for at se, om der er varer, som markedsføres på en vildledende måde.

Blikket er især rettet mod ernæringsanprisninger, skinke, GMO og fjerkrækød

"Forbrugerne skal have ærlig og reel information om de varer, de køber. De skal ikke snydes af lidt for smarte eller direkte forkerte oplysninger på madvarerne. En skinkepizza skal være lavet med rigtig skinke og et light produkt skal være light", siger minister for familie- og forbrugeranliggender Henriette Kjær.

Om ernæringsanprisninger som f.eks. "light", "kalorielet" og "sukkerfri" gør Fødevaredirektoratet opmærksom på at der findes retningslinjer for, hvornår en vare f.eks. må kaldes "light". Kalorieindholdet i et lightprodukt skal være mindst 30% lavere end i et tilsvarende ikke-light produkt. Fedt- eller sukkerindholdet skal også være lavere og det skal være korrekt. Således er det vildledende at kalde en kage for "Sukkerfri", hvis den i stedet for sukker er bagt med marcipan eller marmelade.

Skinkepizza vil de fleste forbrugere forvente er en pizza med skinke. Men det er udbredt at bruge f.eks pizzatopping, der består af svinekød af en helt anden kvalitet end skinke, som fyld på skinkepizzaer. Samme problem findes i nogle slagterdiske, hvor skinkesalaten er lavet af f.eks bov-kød.

Med hensyn til mærkning for GMO, så skal madvarer, der indeholder eller er fremstillet af GMO, mærkes med oplysningen. Men ifølge fødevarebranchen markedsføres der stort set ikke produkter med GMO i Danmark. Derfor vil kontrollen koncentrere sig om varer mærket f.eks. "Fri for GMO". Producenter og forhandlere af de varer skal kunne dokumentere, at det er rigtigt.

I forhold til fjerkrækød går kontrollen på, om der sælges optøet fjerkrækød i de danske butikker, fordi fersk fjerkræ kun må sælges som enten fersk, frossen eller dybfrossen. Samtidig kontrolleres, om butikkerne overholder reglen om at mærke fjerkrækød importeret fra lande uden for EU med oplysninger om, hvor det kommer fra.


Forbrugernyt
Spisesvampe og bærs giftige dobbeltgængere 

I den danske natur gror mange gode spisesvampe, men da flere af dem har giftige dobbeltgængere, er det vigtigt altid at sikre sig, at det er en spisesvamp, du har fundet.

Læs mere
Forbrugernyt
Inflation: 20 tips der får pengene til at række længere  

Nu da priserne på elektricitet er mere end fordoblet, kan inflationen for alvor kan mærkes på pengepungen, og med prisernes fortsatte himmelflugt,så gælder det om at huske alle de gode spareråd. Med tips og kloge bidrag fra læserne, får du her 20 råd, der kan få pengene til at række lidt længere.

Læs mere
Forbrugernyt
Tjek bagagen for væggelus inden hjemrejsen 

Når du pakker kufferten til hjemrejsen, så husk lige at tjekke din bagage for væggelus. De små, blodsugende tæger er nemlig rigtige kedelige at få med hjem, for når de først er flyttet ind, er de nærmest umulige at komme af med. Ifølge Miljøstyrelsen skyldes det blandt andet, at væggelus i stigende…

Læs mere
Forbrugernyt
Erstatning ved mistet bagage 

Sommerferien står for døren, og mange danskere vælger at flyve til udlandet for at holde ferie. Men feriestarten kan blive en blandet fornøjelse, hvis bagagen ikke er kommet med flyet. Luftfartsselskabet er erstatningspligtig, men mange forbrugere finder det besværligt at anmelde den manglende…

Læs mere
Forbrugernyt
Er der virkelig adgang forbudt? 

"Har du mødt et skilt, en bom eller en anden barriere i naturen, som du er i tvivl om er lovlig? Send det til Friluftsrådet og få hjælp til at vurdere sagen." Sådan står der på kampagnesiden gaanyeveje.dk, og den opfordring har hundredvis af danskere fulgt.

Læs mere
Forbrugernyt
Flystrejke: Hvad har jeg ret til? 

Med SAS-piloternes strejke, står rigtig mange danskere tilbage uden transport til sommerens feriedestination, og så melder spørgsmålene sig: 'Kommer jeg afsted med et andet luftfartselskab?', 'Kan jeg udskyde rejsen til strejken er ovre?', 'Kan jeg få refunderet min billet?'

For at komme alle de…

Læs mere
Forbrugernyt
Sådan får du en brandsikker Sankt Hans aften 

Mange danskere ventes at holde Sankt Hans aften i baghaven, hvor man selv tænder op i bål og synger midsommervisen. Her er det vigtigt at tage de rette forholdsregler, så det hyggelige bål ikke udvikler sig til en uønsket brand.

Læs mere
Forbrugernyt
Send ikke dyrene til Bloksbjerg 

Torsdag tændes Sankt Hans bålet, og heksen sendes til Bloksbjerg med Midsommervisen. Desværre fanges mange dyr i bålets flammer, fordi de ser brændebunken som det perfekte skjulested. Bålet bør derfor flyttes og ombygges, inden det tændes.

Læs mere
Forbrugernyt
Test dig selv: Kender du miljømærkerne? 

Miljømærker er en fantastisk hjælp, når der købes ind i hverdagen. Ved at kigge efter dem, finder man hurtigt vej til de produkter, der udmærker sig ved at være fremstillet i overensstemmelse med fastsatte miljøkrav.

Læs mere
Forbrugernyt
20 tips til en mere bæredygtig hverdag 

I en verden med begrænsede ressourcer, er vi nødt til at tænke på, hvordan vores forbrug og livsstil påvirker fremtiden. Vi er forpligtet til at tænke på vores børn og børnebørn, og sørge for at de i fremtiden vil have samme niveau af ressourcer og muligheder til rådighed, som vi har haft. Derfor…

Læs mere
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
^