Fattigdom blandt børn: hvad det betyder for fremtidens Danmark

Fattigdom blandt børn handler om mere end penge – det handler om afsavn og ulighed. Mange børn har ikke råd til en hverdag, der ligner deres kammeraters. Det kan føre til sociale og psykologiske konsekvenser i fremtiden.

Flere børn vokser op i fattigdom 

For første gang i fem år ser Danmark en stigning i børnefattigdom. Nye tal viser, at 2.300 flere børn i 2023 voksede op i familier under fattigdomsgrænsen sammenlignet med året før. Det er en udvikling, der påvirker hele landet og sætter fokus på de udfordringer, mange børnefamilier står overfor.

Når hverdagen er præget af afsavn

At vokse op i relativ fattigdom betyder mere end bare økonomiske begrænsninger. Det handler om ikke at kunne deltage i det liv, der for de fleste anses som almindeligt. For børn kan det betyde store afsavn, som kan sætte spor langt ind i voksenlivet.

Ifølge chefanalytiker Sune Caspersen fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd er det en bekymrende tendens:
"Når man er ramt af relativ fattigdom, har man ikke råd til at leve på en måde, der bare tilnærmelsesvis ligner det, der er normalt i Danmark. Det er et liv med store afsavn."

Geografisk spredning af fattigdom

Stigningen i børnefattigdom er et landsdækkende fænomen, men visse områder er hårdere ramt end andre. Fire ud af fem kommuner har oplevet en stigning i andelen af relativt fattige børn. I Brøndby Kommune er 1 ud af 12 børn nu ramt af relativ fattigdom, hvilket gør kommunen til den hårdest ramte i landet. Omvendt ser vi i Dragør Kommune, at blot 1 ud af 59 børn vokser op under de samme vilkår.

Ændringer i støtteordninger rammer de svageste

En af årsagerne til stigningen er ophøret af det midlertidige børnetilskud, der tidligere hjalp de fattigste familier. Tilskuddet blev erstattet af en midlertidig inflationshjælp, som dog var mindre målrettet de mest udsatte familier. Samtidig har mindreregulering af sociale ydelser i forhold til lønudviklingen gjort, at inflationen rammer dem på offentlig forsørgelse ekstra hårdt.

Hvad kan vi gøre?

Udviklingen kræver politisk handling, men også en fælles indsats i lokalsamfundene. Organisationer og hjælpeinitiativer kan spille en vigtig rolle i at sikre, at de mest sårbare børn og familier får støtte. Hvis ikke der handles, kan de økonomiske udfordringer få langvarige konsekvenser for de børn, der vokser op med fattigdom tæt inde på livet.

I en tid, hvor beskæftigelsen er stigende, er det paradoksalt og tankevækkende, at flere børn alligevel lever i fattigdom. Som samfund må vi spørge os selv, hvordan vi bedst sikrer, at alle børn får lige muligheder – både i barndommen og i fremtiden.

Fra økologi til varmepumper: Sådan prioriterer du dit klimaaftryk
Forbrugernyt
Hvordan træffer du de bedste klimavalg? 

Mange danskere ønsker at gøre en indsats for klimaet, men det kan være svært at gennemskue, hvilke tiltag der faktisk gør en forskel. En ny analyse fra Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen viser, at vi ofte undervurderer de store potentialer, som for eksempel at ændre vores kostvaner.

Læs mere
Stop Spild Af Mad: Stigende behov for værdig madhjælp
Forbrugernyt
Stop Spild Af Mad: Gratis madhjælp er ikke blevet aftabuiseret 

Julen nærmer sig, men for mange danskere er det mere kilde til bekymring end glæde. En ny undersøgelse fra YouGov for Nordea og Stop Spild Af Mad afslører, at hver femte dansker er bekymret for, om deres husstand har råd til den nødvendige mængde mad. For nogle bliver løsningen gratis madhjælp – men…

Læs mere
Forbrugere bør være opmærksomme på phishing-forsøg, der udgiver sig for at være sundhedstjenester.
Forbrugernyt
Falske sundhedstjek på sociale medier: Pas på Sundhedsassessor.com og Sundhedstjek.com 

Har du set annoncer på sociale medier, der tilbyder et gratis sundhedstjek? Det lyder måske tillokkende, men bag facaden gemmer sig skjulte omkostninger, der kan ende med at koste dig flere hundrede kroner.

Flere danskere er blevet snydt af hjemmesider som Sundhedsassessor.com og Sundhedstjek.com,…

Læs mere
Black Friday: Guide til årets bedste tilbud
Forbrugernyt
Black Friday 2024 

Du behøver ikke storme rundt på nettet efter Black Friday-tilbud, for her har vi samlet et udvalg af de allerbedste med op til 50% rabat ...

Læs mere
Effektive tips til at undgå skimmelsvamp
Forbrugernyt
Sådan undgår du skimmelsvamp: Tips til et sundt indeklima 

Hovedpine, koncentrationsbesvær eller problemer med at trække vejret? Symptomer i forbindelse med skimmelsvampeangreb kan være både ubehagelige og sundhedsskadelige, især hvis skimmelsvampen får lov til at udvikle sig.

Skimmelsvamp opstår ofte, når der opstår fugt i hjemmet. Derfor er det særligt…

Læs mere
Klimaforandringer i fokus: 2024 kan sætte ny varmerekord
Forbrugernyt
2024 på vej til at blive det varmeste år nogensinde. Hvad betyder det for dig? 

Verdens Meteorologiske Organisation (WMO) advarer om, at 2024 ser ud til at blive det varmeste år nogensinde målt. Ifølge FN’s generalsekretær António Guterres betyder det, at "menneskeheden er i fuld gang med at opvarme planeten – og betaler prisen for det." Så hvad betyder varmerekorden egentlig…

Læs mere
Kend dine rettigheder og få hjælp til at håndtere reklamationer
Forbrugernyt
Dine rettigheder ved nethandel: Gode råd til et trygt indkøb 

Når du handler på nettet, er det vigtigt at være opmærksom på dine rettigheder, da de kan variere afhængigt af, om du handler med en virksomhed eller en privatperson. Forbrugerrådet Tænk giver dig her nogle gode råd og forklarer dine rettigheder i forskellige situationer, så du kan handle trygt og…

Læs mere
Forbrugerrådet Tænk: Børn udsættes dagligt for skjult markedsføring via influencere
Forbrugernyt
Forbrugerrådet Tænk: Producenter omgår reglerne og bombarderer børn med skjulte reklamer  

I dag er børn mere udsatte end nogensinde før, når det gælder reklamer for usunde fødevarer – særligt gennem influencermarketing. Børn færdes frit på nettet, hvor de bombarderes med reklamer, og det er næsten umuligt for forældre at holde øje med, hvad deres børn bliver eksponeret for.

Winni…

Læs mere
Hyldebærsaft: Kog bærrene for at undgå kvalme og diarré
Forbrugernyt
Fødevarestyrelsen: Spis ikke hyldebær rå 

Opkast, diarré og kvalme er nogle af de symptomer, man risikerer at opleve, hvis man spiser de saftige hyldebær rå. Selvom hyldebær er en delikatesse, når de er korrekt tilberedt, kan de være sundhedsskadelige i rå tilstand.

Læs mere
Spiselige svampe og bær – undgå deres farlige dobbeltgængere
Forbrugernyt
Spisesvampe og bærs giftige dobbeltgængere 

I den danske natur gror mange gode spisesvampe, men da flere af dem har giftige dobbeltgængere, er det vigtigt altid at sikre sig, at det er en spisesvamp, du har fundet.

Læs mere
PinterestFacebookTwitterRSSInstagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Den dovne vegetar, Camilla Skov

Camilla Skovs kogebog 'Den dovne vegetar' bringer et frisk pust til vegetarkogebogslitteraturen. Med en halvtravl hverdag har jeg fundet stor glæde i de enkle og hurtige opskrifter, der ikke kræver et væld af ingredienser. 

Læs mere
Bælgfrugt - Louisa Lorang

Vi ved, at det både er sundt for os og godt for planeten at spise flere plantebaserede proteiner og mindre kød. Den populære kogebogsforfatter, Louisa Lorang, gør det sjovt og spændende at inkorporere bælgfrugter i kosten med sin bog 'Bælgfrugt'. Hun viser, at det ikke behøver at være kedeligt at…

Læs mere
Skamfuld, af Christian Hjortkær

Med bogen ’Skamfuld’ lægger teolog Christian Hjortkjær op til en vigtig debat og samtale med vores børn og unge om den ydmygende, ubehagelige og oftest ufrugtbare følelse, vi får, når vi ikke lever op til vores egne eller andres forventninger.

Læs mere
I min tid – Erindringer, af Ulla Terkelsen

Ulla Terkelsen er en sand legende i dansk journalistik. Siden 1960'erne har hun som udenrigskorrespondent rejst verden rundt og dækket alt fra krige til royale bryllupper. Hendes unikke evne til at være til stede, hvor historien udfolder sig, og til at finde det særlige og vedkommende i de…

Læs mere
Shopping
^