Fire ud af ti køleskabe dumper i kontrol

Fire ud af ti køleskabe dumper i kontrol 

Fire ud af ti køleskabe dumper i Elsparefondens stikprøvekontrol. Forbrugerne vildledes, skriver Elsparefonden ...

Både forbrugerne og forhandlerne vildledes, og forbrugerne kommer til at hænge på en øget elregning. Derudover bliver de øvrige producenter udsat for unfair konkurrence. Stærkt kritisabelt og undergravende for forbrugernes tillid til energimærkningen, mener Elsparefonden.

Fire producenter af køle- og fryseprodukter har sendt produkter i energiklasse A+ på markedet, som enten bruger for meget energi eller har forkert volumenangivelse. Det viser en ny stikprøvekontrol, Elsparefonden har gennemført. Dermed lever produkterne hverken op til EU’s energimærkningsordning eller Elsparefondens Elsparemærke.
”Det er stærkt kritisabelt, at 40 procent af de produkter, vi har testet, dumper, fordi de bruger mere energi eller har mindre volumen, end producenterne fortæller,” siger Mads Lindevall Kristiansen, projektleder i Elsparefonden.
”Det betyder, forbrugerne bliver vildledt og ikke kan regne med at få et energieffektivt køle-/fryseskab, selvom de vælger et produkt mærket A+. Men det betyder også, at der bliver sået tvivl om energimærkningen, og at forbrugerne i længden kan miste tilliden til, at ordningen fungerer.”

Kan man stole på Elsparemærket?
Det er køle-/fryseprodukter fra AEG, Candy, Electrolux og Gram, der er dumpet i Elsparefondens stikprøvekontrol. Ud over at være mærket i energiklasse A+ har produkterne fået Elsparemærket. Derfor er de blevet udtaget af Elsparefonden til stikprøvekontrol.
Elsparemærket bygger på frivillige aftaler mellem Elsparefonden og de enkelte producenter, hvorimod EU’s energimærkning er lovpligtig. Elsparemærket baseres derfor på tillid til, at energimærkningen overholdes.
”Hvis vi oplever uregelmæssigheder, går vi offensivt ud og fortæller om det. Kun på den måde kan vi sikre Elsparemærkets troværdighed. Det er vigtigt for os, at forbrugerne får besked om, hvilke produkter der ikke lever op til kravene. Når producenterne ikke overholder energimærkningen, udsættes de øvrige producenter for unfair konkurrence, og både forbrugerne og forhandlerne vildledes,” siger Mads Lindevall Kristiansen.

Rammer også forhandlerne
Det er markedsdirektør Claus Christiansen fra Skousen enig i.
”Det er meget uheldigt for vores troværdighed som forhandler, når producenterne sender produkter på markedet, der ikke lever op til kravene. Hvis forbrugerne vil klage over et produkt, kommer de jo til os som forhandler og ikke til producenten. Det er derfor vigtigt, at vi kan stole på energimærkningen for at kunne give forbrugerne en tilfredsstillende rådgivning,” siger Claus Christiansen og fortsætter:
”Vi ved, at forbrugerne har stor tillid til Elsparemærket og efterspørger det i meget høj grad. Derfor er det godt, at Elsparefonden laver stikprøver for at kontrollere de oplysninger om blandt andet energiforbrug, som producenterne oplyser. Jeg vil gerne opfordre alle producenter til at sørge for, at de ikke misbruger hverken energimærkningsordningen eller Elsparemærket. Ellers har hverken vi som forhandlere eller forbrugerne nogen som helst chance for at finde frem til de energirigtige alternativer,” siger markedsdirektør Claus Christensen.

Nogle producenter vil kompensere forbrugerne
Elsparefonden har kontaktet producenterne bag de dumpede produkter for at høre, hvad de vil gøre for de forbrugere, der har købt produkterne på et forkert grundlag.
Gram, der er én af de producenter, der dumpede i Elsparefondens test, beklager, at deres produkter ikke gik igennem kontrollen.
”Vi står selvfølgelig ved det faktum, at de aktuelle produkter ikke bestod testen og har det nøjagtig lige som Elsparefonden og detailhandlen: Vi ønsker at bevare troværdigheden om vores navn. Vi vil derfor tilbyde alle kunder, der er berørt af sagen, at de kan få byttet deres køle-/fryseskab eller få en passende kompensation,” siger Jacob Ingerslev, der er produktchef hos Gram.
Han understreger, at det pågældende produkt er trukket ud af markedet og således kun har været solgt i en begrænset periode.
Også Candy har trukket deres dumpede produkt ud af markedet. De lover, at deres kunder kan få en ny model med et energiforbrug, der svarer til det, den dumpede model burde have haft.
AEG-Electrolux oplyser, at de pågældende produkter ikke længere sælges. De ønsker dog ikke at svare på, hvad de forbrugere skal gøre, der har købt et køle-/fryseskab fra AEG eller Electrolux, der ikke lever op til energimærkningen.

Større elregning til forbrugerne
Merforbruget på de dumpede produkter betyder, at forbrugerne kommer til at hænge på en øget elregning gennem hele produktets levetid.
”De afvigelser i energiforbruget, vi har kunnet konstatere i vores stikprøvekontrol, gør, at forbrugerne får et merforbrug på godt 100 kroner om året eller over 1.000 kroner i produktets levetid. Det er en ekstraregning, som forbrugerne intet har fået at vide om og ikke har kunnet gardere sig imod,” siger Mads Lindevall Kristiansen fra Elsparefonden.
Han understreger, at det er positivt, at EU har en fælles energimærkning med internationale normer og standarder. Men at hverken energimærkningen, Elsparemærket eller forbrugerne kan være tjent med, at så stor en procentdel af produkterne ikke lever op til mærkningen.
”Hvis de fælles, internationale skalaer skal fungere, skal de fælles spilleregler jo overholdes. Og det er åbenlyst ikke tilfældet, når 40 procent af produkterne i én kategori dumper i Elsparefondens test,” siger Mads Lindevall Kristiansen.

Fordærvet kød symptomer
Forbrugernyt
Mindsk risikoen for salmonella og campylobacter infektioner 

I sommervarmen er det ekstra vigtigt, at være opmærksom på, hvordan man håndterer og opbevarer sine madvarer. De sygdomsfremkaldende bakterier; salmonella og campylobacter, florerer i varmen, men følger man Sundhedsstyrelsens enkle anbefalinger, så mindskes risikoen for bakterieinfektioner…

Læs mere
Forbrugernyt
Kvinder har færre penge til alderdommen end mænd 

Ifølge Danmarks Statistik har kvinder en pensionsformue, der er 25% mindre end mænds, tjener i gennemsnit 12% mindre end mænd og har en pensionsformue, der er 25% lavere.

Årsagerne til den ulige fordeling er blandt andet:

Læs mere
Grillsikkerhed: Gode råd til sikker brug af grillen.
Forbrugernyt
Grillsikkerhed: Vigtige råd om brug af grill 

Med det omend noget ustadige sommervejr er der nok mange, der har gang i grillen. For det er jo bare så nemt og hyggeligt at tilberede lækkerier over de varme gløder.

Her får du en stribe skønne opskrifter - og gode råd og forholdsregler, der giver dig de bedste forudsætninger for en god…

Læs mere
Forbrugernyt
Guide: Få styr på madvarernes holdbarhed 

Du man mindske dit madspild og spare penge ved at have styr på dine madvarers holdbarhed. Her bringer vi en yderst nyttig og overskuelig guide over, hvilke fødevarer der kan - og ikke kan - spises efter udløbsdatoen, og hvor længe maden holder sig i køleskab og fryser.

Læs mere
Sammenlign priser på forsikringer
Forbrugernyt
Betaler du for meget for din forsikring? 

Mange går stadig glip af en billigere forsikring, lyder det fra pensionskassers erhvervsorganisation Forsikring & Pension. Flere forbrugere er bevidste om, at de muligvis kan få en billigere eller bedre forsikring, men mange får alligevel ikke undersøgt mulighederne.

Læs mere
Forbrugernyt
Biodiversitetsdag: Sådan kan du bidrage til biodiversiteten 

Hvert år den 22. maj fejres FN's Internationale Biodiversitetsdag, en dag dedikeret til at øge bevidstheden om betydningen af biodiversitet og de trusler, den står over for.

Biodiversitet omfatter alle former for liv på Jorden – fra de mindste mikroorganismer til de største pattedyr samt planter,…

Læs mere
Forbrugernyt
Biernes Dag 2024: Den vigtigste plantebestøver på Jorden 

Den 20. maj fejres bierne med den internationale ’Biernes dag’. Her vil der være fokus på de udfordringer, som bierne står overfor, og den vigtige rolle de, som de vigtigste plantebestøvere, spiller for biodiversiteten og livet på Jorden.

Læs mere
Forbrugernyt
Forbrugere falder for fælder på sociale medier: Sådan undgår du dem  

Sociale medier gør det nemt at klikke og købe på sekunder, men mange forbrugere undlader at tjekke, hvem de faktisk handler med, advarer Forbruger Europa.

Læs mere
Kobo Clara Colour og Kobo Libra Colour e-readere på et bord med åbne bøger i baggrunden, der viser deres farverige skærme og slanke design
Forbrugernyt
To nye e-readere gengiver bøgernes illustrationer med originale farver 

Flere danskere skifter den tunge indbundne bog ud med e-bog. Det er nemt og bekvemt og en fornøjelse, så længe bogen er gengivet perfekt i e-readeren.

En e-reader skal være brugervenlig og nem at indstille og justere, så teksten fremstår klart og tydeligt, og illustrationerne knivskarpe. Og så…

Læs mere
Forbrugernyt
Sådan får du et sundere indeklima 

Et dårligt indeklima kan være skyld i træthed, hovedpine og allergiske symptomer, og når vi samtidig tilbringer 80 til 90 procent af vores tid indenfor, er det derfor særlig vigtigt, at der er et indeklima i hjemmet, som både er rart og sundt at være i, skriver Astma-Allergi Danmark. De fleste…

Læs mere
PinterestFacebookTwitterRSSInstagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Den dovne vegetar, Camilla Skov

Camilla Skovs kogebog 'Den dovne vegetar' bringer et frisk pust til vegetarkogebogslitteraturen. Med en halvtravl hverdag har jeg fundet stor glæde i de enkle og hurtige opskrifter, der ikke kræver et væld af ingredienser. 

Læs mere
Bælgfrugt - Louisa Lorang

Vi ved, at det både er sundt for os og godt for planeten at spise flere plantebaserede proteiner og mindre kød. Den populære kogebogsforfatter, Louisa Lorang, gør det sjovt og spændende at inkorporere bælgfrugter i kosten med sin bog 'Bælgfrugt'. Hun viser, at det ikke behøver at være kedeligt at…

Læs mere
Skamfuld, af Christian Hjortkær

Med bogen ’Skamfuld’ lægger teolog Christian Hjortkjær op til en vigtig debat og samtale med vores børn og unge om den ydmygende, ubehagelige og oftest ufrugtbare følelse, vi får, når vi ikke lever op til vores egne eller andres forventninger.

Læs mere
I min tid – Erindringer, af Ulla Terkelsen

Ulla Terkelsen er en sand legende i dansk journalistik. Siden 1960'erne har hun som udenrigskorrespondent rejst verden rundt og dækket alt fra krige til royale bryllupper. Hendes unikke evne til at være til stede, hvor historien udfolder sig, og til at finde det særlige og vedkommende i de…

Læs mere
Shopping
^