Ny markedsføringslov skal beskytte bedre mod spam, skjult reklame og priser uden moms

Kategori: Forbrugernyt

Ny markedsføringslov skal beskytte bedre mod spam, skjult reklame og priser uden moms 

I april vedtog Folketinget en ny markedsføringslov, der blandt andet skal skabe klarhed omkring forbrugers rettigheder og virksomheders forpligtelser, når markedsføringen sker på internettet og de sociale medier, som fx Facebook, Twitter og via bloggere. Den nye lov trådte i kraft 1. juli 2017, og i den forbindelse har Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen udgivet nye forbrugervejledninger, der forklarer hvordan den nye lov skal være med til at sikre dig som forbruger mod spam, skjult reklame og priser uden moms.

Skjult reklame på blogs og sociale medier
På blogs og sociale medier kan man ofte læse skribenters anbefalinger af et produkt eller en ydelse. Oftest drejer det sig om en uafhængig skribents objektive mening, men ind i mellem kan anbefalinger være farvet af, at virksomheden bag produktet har betalt for at få en positiv omtale. Med den nye markedsføringslov skal virksomheder sørge for, at forbrugerne ikke er i tvivl, når de har betalt for god omtale, så man som forbruger kan have de samme forbehold overfor anbefalingen, som man har overfor andre reklamer. Læs mere på Forbrug.dk  

Priser skal altid oplyses inklusive moms
Ifølge Forbrugerombudsmanden, så overholder alt for mange virksomheder ikke loven om at angive priser inklusiv moms over for forbrugere. Men ifølge lovgivningen skal priser til forbrugere altid være inklusive moms. Det gælder også priser oplyst i annoncer. Får du oplyst en pris uden moms, er det en overtrædelse af markedsføringsloven og dermed strafbart. Læs mere på Forbrug.dk

Nedbring mængden af spam i din mailboks og reklamer i postkassen
Spam er en pestilens, som er svær at få bugt med. Mens spam fra udenlandske virksomheder som regel kun kan bremses med spamfiltre, så er danske virksomheder underlagt den danske markedsføringslov, som gør det ulovligt for virksomheder at sende reklamer til dig via mail, SMS eller MMS, medmindre du selv har bedt om det. I Danmark kan du tilmed slippe for reklamer i brevkassen ved at meddele CPR-registret i din bopælskommune, at du vil være fri for reklamer.

Med den ny markedsføringslov er danske virksomheder tvunget til at samarbejde og overholde regler, som skal beskytte forbrugerne mod spam, skjult reklame og priser uden moms. Men selvom reglerne er strammet, så henstiller Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen til, at man som altid er opmærksom, når man færdes på nettet. Forbrugerrådet har udarbejdet et række gode råd til, hvad du skal gøre, hvis du vil nedbringe mængden af reklamer i mailboks og postkasse:

  • Vær opmærksom, når du oplyser din elektroniske adresse. Måske accepterer du at modtage reklamer på mail eller mobiltelefon
  • Meld dig til Reklamer - Nej tak - så slipper du for at modtage reklamer og gratisaviser
  • Meld dig til Robinsonlisten hos din kommune – så kan du slippe for reklamer, der er stilet personligt til dig, og telefonsælgere. Husk, at hele husstanden skal være tilmeldt Robinsonlisten, hvis I vil være helt fri for telefonsælgere
  • Kontakt virksomheden, hvis det kun er enkelte virksomheder, du ikke ønsker reklamer fra
Forbrugernyt
Spisesvampe og bærs giftige dobbeltgængere 

I den danske natur gror mange gode spisesvampe, men da flere af dem har giftige dobbeltgængere, er det vigtigt altid at sikre sig, at det er en spisesvamp, du har fundet.

Læs mere
Forbrugernyt
Inflation: 20 tips der får pengene til at række længere  

Nu da priserne på elektricitet er mere end fordoblet, kan inflationen for alvor kan mærkes på pengepungen, og med prisernes fortsatte himmelflugt,så gælder det om at huske alle de gode spareråd. Med tips og kloge bidrag fra læserne, får du her 20 råd, der kan få pengene til at række lidt længere.

Læs mere
Forbrugernyt
Tjek bagagen for væggelus inden hjemrejsen 

Når du pakker kufferten til hjemrejsen, så husk lige at tjekke din bagage for væggelus. De små, blodsugende tæger er nemlig rigtige kedelige at få med hjem, for når de først er flyttet ind, er de nærmest umulige at komme af med. Ifølge Miljøstyrelsen skyldes det blandt andet, at væggelus i stigende…

Læs mere
Forbrugernyt
Erstatning ved mistet bagage 

Sommerferien står for døren, og mange danskere vælger at flyve til udlandet for at holde ferie. Men feriestarten kan blive en blandet fornøjelse, hvis bagagen ikke er kommet med flyet. Luftfartsselskabet er erstatningspligtig, men mange forbrugere finder det besværligt at anmelde den manglende…

Læs mere
Forbrugernyt
Er der virkelig adgang forbudt? 

"Har du mødt et skilt, en bom eller en anden barriere i naturen, som du er i tvivl om er lovlig? Send det til Friluftsrådet og få hjælp til at vurdere sagen." Sådan står der på kampagnesiden gaanyeveje.dk, og den opfordring har hundredvis af danskere fulgt.

Læs mere
Forbrugernyt
Flystrejke: Hvad har jeg ret til? 

Med SAS-piloternes strejke, står rigtig mange danskere tilbage uden transport til sommerens feriedestination, og så melder spørgsmålene sig: 'Kommer jeg afsted med et andet luftfartselskab?', 'Kan jeg udskyde rejsen til strejken er ovre?', 'Kan jeg få refunderet min billet?'

For at komme alle de…

Læs mere
Forbrugernyt
Sådan får du en brandsikker Sankt Hans aften 

Mange danskere ventes at holde Sankt Hans aften i baghaven, hvor man selv tænder op i bål og synger midsommervisen. Her er det vigtigt at tage de rette forholdsregler, så det hyggelige bål ikke udvikler sig til en uønsket brand.

Læs mere
Forbrugernyt
Send ikke dyrene til Bloksbjerg 

Torsdag tændes Sankt Hans bålet, og heksen sendes til Bloksbjerg med Midsommervisen. Desværre fanges mange dyr i bålets flammer, fordi de ser brændebunken som det perfekte skjulested. Bålet bør derfor flyttes og ombygges, inden det tændes.

Læs mere
Forbrugernyt
Test dig selv: Kender du miljømærkerne? 

Miljømærker er en fantastisk hjælp, når der købes ind i hverdagen. Ved at kigge efter dem, finder man hurtigt vej til de produkter, der udmærker sig ved at være fremstillet i overensstemmelse med fastsatte miljøkrav.

Læs mere
Forbrugernyt
20 tips til en mere bæredygtig hverdag 

I en verden med begrænsede ressourcer, er vi nødt til at tænke på, hvordan vores forbrug og livsstil påvirker fremtiden. Vi er forpligtet til at tænke på vores børn og børnebørn, og sørge for at de i fremtiden vil have samme niveau af ressourcer og muligheder til rådighed, som vi har haft. Derfor…

Læs mere
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
^