Kurvestol Chic Antique
Havebord Kryss
Eichholtz havestol 'Delta'
Planteskjulere i barokstil
Kategorier: Forbrugernyt  -  Miljø

Håndeksem, kaldet allergisk kontakteksem, kan opstå som følge af at huden har været i kontakt med allergifremkaldende stoffer. Håndeksem viser sig gradvist iform af tør, skællende og evt, fortykket hud samt betydelig kløe og evt. smerter som følge af revner i huden.

Rengøringsmidler kan give kronisk eksem
Redaktionen

Luftfriskere, duftpinde, duftkugler til støvsugeren og rengøringsmidler kan, på grund af indholdet af parfume og konserveringsstoffer, give eksem og allergi, skriver Forbrugerrådet TÆNK Kemi, der har undersøgt 27 populære rengøringsmider for indholdet af problematiske stoffer.

Allergi overfor parfume og konserveringsmidler varer resten af livet, hvis du først har fået det

Rigtig mange danskere udvikler eksem og allergi efter at have været i kontakt med rengøringsmidler. Allergireaktionen viser sig som kløende allergisk kontakteksem dér, hvor huden er blevet udsat for produktet, og er man først blevet allergisk over for stofferne, vil man efterfølgende ofte reagere på stoffet - selv i lave koncentrationer.

Når flere og flere mennesker udvikler eksem og allergi overfor rengøringsmidler, så skyldes det blandt andet, at der tilføjes nye parfume- og konserveringsstoffer i rigtig mange af de produkter, vi omgiver os med i hverdagen. Samtidig dukker indberetninger om allergireaktioner i forbindelse med nye produkter ofte først op efter de har været på markedet i en periode, skriver Forbrugerrådet TÆNK Kemi. Det skyldes, at risikoen for at få allergi over for et stof afhænger af, hvor ofte man er i kontakt med stoffet.

Sådan undgår du allergifremkaldende stoffer

Ved at tjekke produkternes varedeklarationer for parfume og konserveringsmidler, og evt. gå efter produkter med allergimærker samt anvende handsker, mindsker du risikoen for at komme i kontakt med allergifremkaldende stoffer i hverdagen.

På varedeklarationen kan parfumestoffer være angivet med begreber som:

 • Parfume
 • Fragrance
 • Aroma
 • Duft

Nogle rengøringsmidler indeholder det allergifremkaldende konserveringsmiddel MI (methylisothiazolinone) eller beslægtede stoffer (benzisothiazolinone og methylchloroisothiazolinone). Stofferne er stærkt allergifremkaldende og er, ifølge Videncenter for Allergi, kilde til betydelige allergiproblemer. Allergien viser sig for eksempel som udslæt og kløe i ansigt og på hænder.

På varedeklarationen angives indhold af konserveringsmidler med begreber som:

 • Methyldibromo
 • methyldibromo glutaronitrile
 • Methylisothiazolinone (MI)
 • Methylchloroisothiazolinone (MCI)
 • Benzylhemiformal
 • 2-bromo-2-nitropropane-1,3-diol
 • 5-bromo-5-nitro-1,3-dioxane
 • Diazolidinyl urea
 • DMDM hydantoin
 • Formaldehyd
 • Midiazolidinyl urea
 • Methenamine
 • Paraformaldehyd
 • odium hydroxymethylglycinate
 • Quaternium-15

Formaldehyd og formaldehydfrigørere kan have andre navne. Dem kan du finde på Videncenter for Allergis hjemmeside.

Kilde: Videncenter for Allergi, Astma-Allergi Danmark, Forbrugerrådet TÆNK Kemi 2020

Forbrugernyt
Sådan får du en brandsikker Sankt Hans aften

Mange danskere ventes at holde Sankt Hans aften i baghaven, hvor man selv tænder op i bål og synger midsommervisen. Her er det vigtigt at tage de rette forholdsregler, så det hyggelige bål ikke udvikler sig til en uønsket brand.

Læs mere
Forbrugernyt
Send ikke dyrene til Bloksbjerg

Torsdag tændes Sankt Hans bålet, og heksen sendes til Bloksbjerg med Midsommervisen. Desværre fanges mange dyr i bålets flammer, fordi de ser brændebunken som det perfekte skjulested. Bålet bør derfor flyttes og ombygges, inden det tændes.

Læs mere
Forbrugernyt
Gratis balletoplevelser - Sommerballet i det fri

Kongelig sommerballet er blevet en fast sommertradition for publikummer i hele Danmark. Og da den er ganske gratis, så er det den perfekte anledning til at få en fantastisk balletoplevelse og samtidig nyde de smukke omgivelser.

Læs mere
Forbrugernyt
Test dig selv: Kender du miljømærkerne?

Miljømærker er en fantastisk hjælp, når der købes ind i hverdagen. Ved at kigge efter dem, finder man hurtigt vej til de produkter, der udmærker sig ved at være fremstillet i overensstemmelse med fastsatte miljøkrav.

Læs mere
Forbrugernyt
20 tips til en mere bæredygtig hverdag

I en verden med begrænsede ressourcer, er vi nødt til at tænke på, hvordan vores forbrug og livsstil påvirker fremtiden. Vi er forpligtet til at tænke på vores børn og børnebørn, og sørge for at de i fremtiden vil have samme niveau af ressourcer og muligheder til rådighed, som vi har haft. Derfor...

Læs mere
Forbrugernyt
Efterlysning: Hjælp ukrainerne med genbrugstøj

Med mere end 30.000 ukrainske flygtninge ankommet til Danmark på kort tid, og formentlig mange flere på vej, melder Røde Kors nu om, at der mangel på tøj i genbrugsbutikkerne.

Læs mere
Forbrugernyt
Bilpleje med omtanke

Miljømæssigt er det ikke ligegyldigt, hvordan du vasker og vedligeholder din bil. Nogle bilplejemidler indeholder, ifølge Miljøstyrelsen, svært nedbrydelige og miljøbelastende stoffer.. Derfor glæder om at være opmærksom, hvis man vælger at vaske og ordne bilen derhjemme, for her ender rester af...

Læs mere
Forbrugernyt
Drop sølvpapiret

Sølvpapir belaster miljøet, og det er derfor en god idé at bruge så lidt som muligt. Samtidig fraråder Forbrugerrådet, at man pakker sure fødevarer, som for eksempel citroner, ind i sølvpapir, da sølvpapir kan afgive aluminium til maden.

Læs mere
Forbrugernyt
Verdensmestre i økologi

Nye, globale økologital viser, at Danmark fortsat har det største øko-forbrug i verden, hvilket udgør lidt over 13% procent af det samlede fødevaresalg. Ved at vælge økologiske fødevarer er man garanteret mad uden rester af pesticider, bedre dyrevelfærd, plads til natur og omtanke for miljøet....

Læs mere
Forbrugernyt
Advokaten: 5 trin til at undgå en arvestrid

En arvesag handler ikke kun om penge og paragraffer. Det handler tit også om følelser, og det kan få gamle familiestridigheder til at blusse op, når arven skal fordeles. Mange søger professionel hjælp hos en konfliktmægler, før fordelingen af indbo, smykker og fotos går galt.

Læs mere
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram
Nyhedsbrev
Shopping Nyheder
Safari klapstol til haven

Safari klapstol til haven

Eichholtz havestol 'Delta'

Eichholtz havestol 'Delta'

Gaveidéer til manden, der har alt

Gaveidéer til manden, der har alt

Den bedste gave til din mor

Den bedste gave til din mor

Nye Bøger
Spis dig stærk, let og mæt - Anne Hjernøe

Fra den inspirerende kost- og livsstils ekspert, journalist Anne Hjernøe, kommer bogen 'Spis dig stærk, let og mæt' om forfatteres succes-koncept 'Stærk, let og mæt'.

Læs mere
Jeg er her Jo - Zandra Alex Berthelsen

'Jeg er her jo' er den på en gang ubærlige, voldsomme og livsbekræftende historie om Tønder-sagen. Bogen er baseret på interview med Zandra Alex Berthelsen, der blev landskendt som den ældste pige i Tønder-sagen. Her fortæller hun for første gang om sit liv, og om at veksle et grusomt livsvilkår til...

Læs mere
Lenins Bodyguard - Bestseller af Leif Davidsen

Vladimir Lenin opholdt sig et par måneder i København i efteråret 1910. Dette historiske faktum er udgangspunktet for Leif Davidsens stort anlagte roman, hvor både historiske og fiktive personer optræder.

Læs mere
Ædru - Jesper Stein

Med romanen 'Ædru' fortæller Jesper Stein om at sadle om i livet. Baseret på sine egne oplevelser, er det fortæller han sit livs sværeste u-turner en roman om en mand, der er nødt til at holde op med at drikke. Lag på lag af hans personlighed, løgne og benægtelser skrælles af i behandlingen og i...

Læs mere
^