Design og mærker går ikke nødvendigvis hånd i hånd med kvalitet. Det skal forbrugerne holde sig for øje, når de køber tøj, for det kan blive slidt lige så hurtigt som andet tøj...
Kvaliteten af det dyre designertøj skuffer
Forbrugerne betaler dyrt for design og mærkevare, når de køber tøj. For hvis man tror at den højere pris er en garanti for kvaliteten, kan man blive skuffet. Flere sager i Forbrugerklagenævnet viser, at kvaliteten af det dyre designertøj skuffer forbrugerne. For designertøj og mærkevarer bliver ofte slidt lige så hurtigt som andet tøj, og der er sjældent hjælp at hente i lovgivningen. De erhvervsdrivende vinder sager om f.eks. dyre strømper, hvor maskerne løber, mærkevarebukser, som giver sig flere størrelser, farver, der løber ud, syninger, der går op og hår på pelskraver, der bliver slidt af.
”Afgørelserne viser, at forbrugerne ikke nødvendigvis kan forvente, at et stykke tøj er 10 gange så godt, eller holder 10 gange så længe, når det er 10 gange så dyrt”, siger Henrik Lundgaard Sedenmark, jurist i Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen.
Derfor bør man som forbruger gøre op med sig selv, om man vil betale dyrt for design og mærkevare, for de to ting går ikke nødvendigvis hånd i hånd med kvalitet.
Forbrugerne oplever også skuffelser, når de afleverer deres dyre tøj på renseri. Hvis deres tøj ser snusket og misligholdt ud, når det kommer tilbage fra rens, så klager forbrugerne i den tro, at det er renseriet, der har behandlet tøjet forkert.
”Tøj kan godt blive ødelagt af en forkert renseribehandling, men det er ikke nødvendigvis derfor det ser slidt og snusket ud efter en tur på renseriet. Problemet kan ligeså godt være, at når renseriet har fjernet skidtet, så bliver det tydeligt, at stoffet er slidt – også selvom tøjet har været dyrt”, siger Henrik Lundgaard Sedenmark, jurist i Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen
Forbrugerne taber dog ikke alle sager om tøj, som de indbringer for Forbrugerklagenævet.
”Vi ser sager, hvor der er fejl ved materialet, eller den måde tøjet er fremstillet på. Hvis det er årsagen til, at tøjet er gået i stykker falder nævnets afgørelser ud til forbrugernes fordel”, siger Henrik Lundgaard Sedenmark.
Hvad kan du for eksempel klage over:
- Hvis tøjet slides uens, kan det være tegn på materiale eller fabrikationsfejl
- Hvis tøjet er ødelagt af forkert renseribehandling
- Hvis tøjet er ødelagt af vask og rens, selv om du har fulgt rense- og vaskeanvisningerne i tøjet