Få vores 6 bud på, hvordan du gennem små ændringer i hverdagen, kan bidrager til biodiversiteten og sikre et sundt og stabilt økosystem for fremtidige generationer.

Biodiversitetsdag: Sådan kan du bidrage til biodiversiteten 

Hvert år den 22. maj fejres FN's Internationale Biodiversitetsdag, en dag dedikeret til at øge bevidstheden om betydningen af biodiversitet og de trusler, den står over for.

Biodiversitet omfatter alle former for liv på Jorden – fra de mindste mikroorganismer til de største pattedyr samt planter, svampe og andre livsformer. Biodiversiteten er det fundament, der holder hele vores økosystem sammen. Uden den falder alt fra fødevareforsyning og rent vand til klima og luftkvalitet sammen.

Hvad er truslerne mod biodiversiteten?

Vi står over for en skræmmende række af trusler mod biodiversiteten: tabet af dyr og planters levesteder, klimaforandringer, forurening, invasive arter og en hensynsløs udnyttelse af Jordens ressourcer. Disse faktorer skaber ubalance i vores økosystemer, hvilket fører til, at dyre- og plantearter bliver udrydningstruet eller endda udslettet. Denne udvikling underminerer økosystemernes stabilitet, som i værste fald kan medføre uoprettelige skader.

Dine handlinger i hverdagen gør en verden til forskel

Hver enkelt af os har magten til at kæmpe for biodiversiteten gennem daglige handlinger:

 1. Plant arter der hører hjemme i Danmark
  Hjemmehørende planter er arter som gror naturligt i Danmark, og som har tilpasset sig det danske klima. Ved at vælge dem til din have eller altan, støtter du de insekter og fuglearter, som er afgørende for økosystemets balance.
   
 2. Reducer brugen af pesticider
  Pesticider udrydder ikke kun skadedyr, men også planter, der er dyrenes fødekilde samt insekter, der sørger for bestøvning. Undersøg mulighederne for naturlige alternativer og metoder.
   
 3. Støt økologisk landbrug
  Økologisk landbrug fremmer biodiversitet ved at undgå skadelige kemikalier, der belaster økosystemet.
   
 4. Støt naturbeskyttelsesprojekter
  Engager dig i bevægelser, der arbejder for at bevare vores naturområder. Fra frivilligt arbejde i naturparker til donationer til naturbevaringsorganisationer – din indsats tæller!
   
 5. Søg viden
  Viden er magt. Jo mere du ved om biodiversitetens betydning og de trusler, den står over for, jo bedre kan du inspirere dig selv og andre til en hverdag med mindst mulig miljøbelastning.
   
 6. Reducer dit klimaaftryk
  Klimaforandringer er en massiv trussel mod biodiversiteten. I din kamp mod klimaforandringer handler det om at genbruge, spare på energien, vælge bæredygtige produkter og skifte bilen ud med offentlig transport og cykel.
Forbrugernyt
Nu kan de lasede cowboybukser, blusen med hul i og det gamle tæppe få nyt liv 

De lasede cowboybukser, blusen med hul i eller det gamle tæppe ender i dag ofte i skraldespanden, hvorfra det køres til et forbrændingsanlæg sammen med det øvrige restaffald. Det udleder unødigt meget CO2, når det går op i røg i stedet for at få et nyt liv som for eksempel nyt tøj, klude eller…

Læs mere
Forbrugernyt
Skovbegravelsesplads: Et bæredygtigt hvilested 

Biodiversitet og bæredygtighed er ikke kun rykket ind i vores dagligdagsbevidsthed - flere er også begyndt at tænke over det i forbindelse med, hvad der skal ske efter døden. Undersøgelsen ’Danskerne og døden 2022’ viser, at 60 procent af danskerne mener, at miljøhensyn har en vis vigtighed ved…

Læs mere
Sommer
Tips: Undgå indbrud mens du holder ferie 

Sommerferien er desværre ikke kun lig med lange, lyse nætter og store is, det er også højsæson for indbrud. Politiet har udarbejdet en stribe gode råd, der forebygger indbrud. Her fremhæves nabohjælp, som et af de bedste værn mod indbrud.

Læs mere
Sommer
Mindsk risikoen for salmonella og campylobacter infektioner 

I sommervarmen er det ekstra vigtigt, at være opmærksom på, hvordan man håndterer og opbevarer sine madvarer. De sygdomsfremkaldende bakterier; salmonella og campylobacter, florerer i varmen, men følger man Sundhedsstyrelsens enkle anbefalinger, så mindskes risikoen for bakterieinfektioner…

Læs mere
Forbrugernyt
Mere end 3 ud af 4 danskere vil bekæmpe klimaforandringer 

Madspild er en kæmpe klimasynder. I Danmark smider vi i gennemsnit 60 måltider i skraldespanden om året, fordi vi er for dårlige til at udnytte maden i vores køkkener. Alligevel er 76 pct. af danskerne villige til at gøre en indsats for at bekæmpe klimaforandringer, skriver Electrolux, der har…

Læs mere
Forbrugernyt
Gratis balletoplevelser - Sommerballet i det fri 2023 

Kongelig sommerballet er blevet en fast tradition for publikummer i hele Danmark. Og da den er ganske gratis, så er det den perfekte anledning til at få en fantastisk balletoplevelse og samtidig nyde de smukke omgivelser.

Læs mere
Forbrugernyt
Her er produkterne, du IKKE må tage med hjem fra udlandsrejsen 

De fleste ved, at der er strenge regler for at tage levende dyr med hjem fra ferie, men ikke alle ved, at der også er strikse regler for at tage souvenirs fremstillet af fx horn, skind, elfenben, koraler, levende planter og fødevarer med hjem fra ferierejsen.

Læs mere
Forbrugernyt
Den nye læringsportal ’Mit liv med statistik’ skal lære at navigere i fakta og fake news 

Statistik er en grundpille i det moderne videnssamfund, som gør os i stand til at forholde os kritisk til alt fra ligestilling og grøn omstilling til folketingsvalg. Med en ny, interaktiv læringsportal målrettet udskolingselever og lærere vil Danmarks Statistik bidrage til både dannelse og…

Læs mere
Forbrugernyt
22 tips til mere luft i husholdningsbudgettet 

Er privatøkonomien lidt stram? Så får du her 22 nemme tricks, der giver dig meget mere luft i husholdningsbudgettet. Listen rummer blandt andet smarte fif til, hvordan du kan spare penge på indkøb af dagligvarer UDEN at skulle udarbejde madplaner og indkøbslister. Tag i stedet et billede af…

Læs mere
Forbrugernyt
Forbrugerstyrelsen: Sådan gør du hvis regningerne hober sig op 

Stigende renter og højere priser på el, benzin, gas og dagligvarer; økonomien strammer, og leveomkostninger og renteudgifter er steget.

Hvis regningerne bliver svære at betale, er det vigtigt at kende sine rettigheder og tage aktive valg om sit forbrug og sin økonomi, skriver Forbrugerstyrelsen.

Læs mere
PinterestFacebookTwitterRSSInstagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Shopping
^