At køre med sne på bilruderne er farligt - og dyrt

Kategori: Forbrugernyt

Med de kolde morgener følger frost på bilruderne. Det kan være lidt af en tidsrøver at få fjernet, og derfor kan man fristes til at køre afsted med et mindre ’udkigshul’. Men det er hverken sikkerheds- eller lovmæssigt i orden.

At køre med sne på bilruderne er farligt - og dyrt 

Med det ustadige danske vintervejr, ved man aldrig, hvad man har i vente. Her er de vigtigste tips og regler til dig, der kører i vintertrafikken.

Frost, sne og dug på bilruden øger risikoen for trafikulykker

Får man ikke får fjernet sne, frost og dug fra bilruderne, risikerer man at overse vigtige signaler i trafikken, og være til fare for sig selv og andre. Af samme grund kan politiet udstede bøder på 1.000 til 1.500 kroner eller frakendelse af kørekortet, hvis de vurderer, at bilens ruder ikke er ryddet tilstrækkeligt til at sikre udsynet.

Sådan gør du:

  • Tænd bilens motor, og sæt ventilationssystemet til at varme forruden op, mens bilen er parkeret. Hvis der er is eller sne på ruden, er der ikke andet for, end at tage en tur rundt med en blød kost, isfjerner-spray og en dobbeltsidet skraber, hvor den ene side har en gummibelægning til rim og dug, mens den anden side har en plasticbelægning til is og sne.
  • Fjern også sne på kølerhjelmen, da den kan ruche op på forruden, når bilen bliver varm. Fjern sne fra taget, så det ikke fyger ned på bilen bag dig.
  • Husk at sidespejle, lygter og nummerplade også skal være fri for is og sne.
  • Fjerner bilens ventilationsanlæg ikke effektivt dug fra ruderne, så skal de tørres af med aviser eller klude. Læg eventuelt en dugpude i bilen, der suger fugten til sig.
  • Sørg altid for at have påfyldt frostsikret sprinklervæske på bilen. I vintermånederne er vejene ofte fyldt med salt og sand, hvilket let kan give en snavset forrude som gør sigtbarheden dårlig. Her er det vigtigt at ruden kan rengøres under kørslen med en god sprinklervæske, som giver klart udsyn.

Skift til vinterdæk i tide

  • Vinterdæk giver et bedre og mere fast vejgreb på våde, kolde og glatte veje, og bør monteres i god tid inden frosten sætter ind. En god tommelfingerregel er at skifte til vinterdæk, når temperaturen kommer under 7°C


Tjek om kølervæsken er frostsikret

  • Det er vigtigt, at kølervæsken er korrekt frostsikret efter forskrifterne. Det bør man kontrollere med sit værksted.


Bilens lys skal være indstillet korrekt

  • Vinter er lig med lange mørke dage. Sørg for, at du kender den rette indstilling af dine lygter. Alt for mange kører fx rundt med slukkede baglygter i den mørke tid. Tjek også, at alle lygter er funktionelle på dit køretøj og skift pærer om nødvendigt.


Tjek batteri og undgå startproblemer

  • Batteriet på benzin-/dieselbiler kan komme på en hård prøve under en ekstra kold vinter. Kontrollér bilens batteri og sørg for at kabelforbindelserne til batteriet er rene. Et batteri, der fungerer upåklageligt om sommeren, kan være helt dødt efter en nat med hårde frostgrader.

Vær forberedt til motorstop

  • Man bør altid være forberedt på nødstop/motorstop eller havari, hvor følgende genstande er vigtige at have i bilen: Advarselstrekant, refleksvest, reservehjul eller punkteringskit, et tæppe, varmt tøj, et træktov, en lille skovl, en opladt mobiltelefon, en batterilygte og evt. noget varmt at drikke.

Husk, at have styr på bilforsikringen

  • Foruden at sikre selve bilen, er det også vigtigt, at du har styr på din bilforsikring, da en manglende eller forkert bilforsikring kan gøre et biluheld endnu værre. Sørg for at vide præcis, hvad din bilforsikring indeholder, og hvem du skal kontakte, hvis den pludselig går i stykker eller skal hentes
Forbrugernyt
Efterlysning: Hjælp ukrainerne med genbrugstøj 

Med mere end 30.000 ukrainske flygtninge ankommet til Danmark på kort tid, og formentlig mange flere på vej, melder Røde Kors nu om, at der mangel på tøj i genbrugsbutikkerne.

Læs mere
Forbrugernyt
Bilpleje med omtanke 

Miljømæssigt er det ikke ligegyldigt, hvordan du vasker og vedligeholder din bil. Nogle bilplejemidler indeholder, ifølge Miljøstyrelsen, svært nedbrydelige og miljøbelastende stoffer.. Derfor glæder om at være opmærksom, hvis man vælger at vaske og ordne bilen derhjemme, for her ender rester af…

Læs mere
Forbrugernyt
Verdensmestre i økologi 

Nye, globale økologital viser, at Danmark fortsat har det største øko-forbrug i verden, hvilket udgør lidt over 13% procent af det samlede fødevaresalg. Ved at vælge økologiske fødevarer er man garanteret mad uden rester af pesticider, bedre dyrevelfærd, plads til natur og omtanke for miljøet.…

Læs mere
Forbrugernyt
Coronapasset på sundhed.dk er klar til de rejselystne 

Sundhed.dk har netop lanceret den nyeste udgave af sine coronapas. De nye coronapas er blandt andet blevet udstyret med en QR-kode, der kan scannes, og dermed kan det let verificeres om coronapassene er ægte. Med de seneste ændringer lever sundhed.dk's coronapas op til EU-kravene, og derfor er det…

Læs mere
Forbrugernyt
Ny undersøgelse: Børn har svært ved at spotte influencer-reklamer på sociale medier 

En ny undersøgelse fra Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen viser, at mange børn ikke kan identificere reklame-indhold fra influencers på sociale medier som YouTube. Det er et problem, mener erhvervsminister Simon Kollerup.

Læs mere
Forbrugernyt
Omstridte markedsføringsmetoder af nye tobaks- og nikotinprodukter 

Tobaks- og nikotinproduktet, IQOS, er, ifølge Kræftens Bekæmpelse, et relativt nyt produkt på det danske marked. Til forskel fra cigaretter, hvor man inhalerer brændt tobak, så opvarmes tobakken i et håndholdt ICOS elapparat, inden den nikotinholdige røg indhaleres. Produktet er også kendt som…

Læs mere
Forbrugernyt
Sådan skal tobaksvarer gøres mindre attraktive for unge 

Kan en kedelig, mere neutral farve på tobakprodukters emballage betyde, at børn og unge vil holde sig fra tobakken?

Det mener eksperter på baggrund af erfaringer fra andre lande, og derfor er det nu en del af regeringens særlige indsats, der skal nedbringe børn og unges forbrug af tobaks- og…

Læs mere
Forbrugernyt
Undgå dyre ekstraforsikringer på billeje når du rejser på ferien i udlandet 

Verden er langsomt ved at åbne op efter snart halvandet år med lukkede grænser, ind- og udrejseforbud, og rigtig mange danskere planlægger at skulle på sommerferie i udlandet i år.

Men måske er det ikke kun passet, der er blevet lidt støvet. For mens de fleste er opmærksomme på, at man skal…

Læs mere
Forbrugernyt
Tøjvask: Vasker du stadig tøj på 40 eller 60 grader? 

Gennem de seneste 10 år har du sikkert hørt budskabet igen og igen; "Sænk temperaturen fra 40 grader til 30 grader, når du vasker." Men selvom vi er blevet opfordret til at skrue ned for temperaturen for at skåne miljøet og spare penge, så skrues der stadig op for højt op for temperaturen. Det viser…

Læs mere
Forbrugernyt
En god bog er populær adspredelse under Covid-19-krisen 

2020 var et usædvanligt stærkt læseår, skriver forskere ved Københavns Universitet, der står bag forskningsprojektet 'Lockdown Reading'. Deres undersøgelse af danskernes læsevaner under coronakrisen viser, at vi har læst væsentligt mere, end vi plejer. Også blandt dem, der ikke har haft mere tid for…

Læs mere
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
^