Boligadvokaten: Undgå at mægleren tager kontrollen over dine penge

Kategori: Forbrugernyt

Førstegangskøberne overser, at en bolighandel indeholder en mængde dokumenter, typisk flere end 200 sider. Har man ikke styr på indholdet, overses rigtig mange ting, som har vital betydning for selve handlen og brugen af den bolig, man er i gang med at købe.

Boligadvokaten: Undgå at mægleren tager kontrollen over dine penge 

Vi skal undgå, at mægleren tager kontrollen over boligkøberens penge. Sådan lyder advarslen fra Danske BOLIGadvokater, som ser, at nogle af ejendomsmæglerne udnytter, at boligkøberne tror, at købsaftalen er en standard, og derfor overser, når der ”fifles” med indholdet.

Hvor svært kan det være?

”Vi hører ofte unge førstegangskøbere give udtryk for, at det da ikke kan være så svært at købe en bolig. Dette står i skærende kontrast til det faktum, at størstedelen af andengangskøbere har valgt at lade sig rådgive af en advokat”, siger Danske BOLIGadvokaters formand, advokat Niels Erlandsen.

Førstegangskøberne overser, at en bolighandel indeholder en mængde dokumenter, typisk flere end 200 sider. Har man ikke styr på indholdet, overses rigtig mange ting, som har vital betydning for selve handlen og brugen af den bolig, man er i gang med at købe.

Hov! – nu disponerer mægleren over mine penge

Det er normal praksis, at køber deponerer købesummen bortset fra udbetalingen i sælgers bank, og dermed har sikkerhed for, at købesummen først frigives, når handlen er endelig, skødet er tinglyst og sælgers pengeinstitut garanterer for, at sælgers gæld fjernes fra ejendommen.

Mange købere overser en væsentlig ændring, når sælgers mægler pludselig ændrer denne praksis med risiko for fatale konsekvenser for køber. Et konkret eksempel ses, når EDC Finanscenter A/S af EDC mægler Poul Erik Bech i købsaftalen indsættes som værende den, der kan disponere over købesummen.

Konsekvensen er, at køber mister kontrollen, fordi pengene kontrolleres af EDC Finanscenter og det er nu EDC Finanscenter, der bestemmer, hvornår pengene kan frigives/hæves. EDC Finanscenter er ikke en bank, hvorfor det er mere risikabelt at lade EDC Finanscenter disponere over købesummen f. eks. i tilfælde af konkurs. Det er også sværere at klage over EDC Finanscenter end over et pengeinstitut. Derfor skal man passe på hvor købesummen, der ofte er stort set hele købes formue, skal deponeres.

”Mange tror fejlagtigt, at købsaftalen er en standard, der bare skal skrives under. Men det er langt fra en standard, og når fortrydelsesretten seks hverdage efter aftalens indgåelse er ophørt, så fanger bordet. Køber er juridisk forpligtet af alle købsaftalens bestemmelser”, forklarer Danske BOLIGadvokaters formand.

Husk at kræve advokatforbehold i købsaftalen

En bolighandel er ikke bare en ekspeditionsopgave, men ofte også en købers største investering i livet. Derfor anbefaler landets største banker og Forbrugerrådet Tænk, at boligkøberne søger professionel hjælp hos f.eks. en advokat, inden købsaftalen underskrives.

Køber bør altid kræve, at der er et advokatforbehold i købsaftalen. Det er en kort tekst om, at handlen først er endeligt gyldig, hvis købers advokat kan godkende købsaftalen. Normalt er et sådant advokatforbehold tidsbegrænset til 3-5 dage. Advokatforbeholdet er samtidig en gratis fortrydelsesret. Der skal ikke betales en andel af købssummen, hvis køber fortryder.

”Købers underskrift pa? denne købsaftale er betinget af, at købers advokat kan godkende købsaftalen i dens helhed. Godkendelse skal være meddelt sælgers ejendomsmægler senest den (dato) .... kl. 16.”

Forbrugernyt
Spisesvampe og bærs giftige dobbeltgængere 

I den danske natur gror mange gode spisesvampe, men da flere af dem har giftige dobbeltgængere, er det vigtigt altid at sikre sig, at det er en spisesvamp, du har fundet.

Læs mere
Forbrugernyt
Inflation: 20 tips der får pengene til at række længere  

Nu da priserne på elektricitet er mere end fordoblet, kan inflationen for alvor kan mærkes på pengepungen, og med prisernes fortsatte himmelflugt,så gælder det om at huske alle de gode spareråd. Med tips og kloge bidrag fra læserne, får du her 20 råd, der kan få pengene til at række lidt længere.

Læs mere
Forbrugernyt
Tjek bagagen for væggelus inden hjemrejsen 

Når du pakker kufferten til hjemrejsen, så husk lige at tjekke din bagage for væggelus. De små, blodsugende tæger er nemlig rigtige kedelige at få med hjem, for når de først er flyttet ind, er de nærmest umulige at komme af med. Ifølge Miljøstyrelsen skyldes det blandt andet, at væggelus i stigende…

Læs mere
Forbrugernyt
Erstatning ved mistet bagage 

Sommerferien står for døren, og mange danskere vælger at flyve til udlandet for at holde ferie. Men feriestarten kan blive en blandet fornøjelse, hvis bagagen ikke er kommet med flyet. Luftfartsselskabet er erstatningspligtig, men mange forbrugere finder det besværligt at anmelde den manglende…

Læs mere
Forbrugernyt
Er der virkelig adgang forbudt? 

"Har du mødt et skilt, en bom eller en anden barriere i naturen, som du er i tvivl om er lovlig? Send det til Friluftsrådet og få hjælp til at vurdere sagen." Sådan står der på kampagnesiden gaanyeveje.dk, og den opfordring har hundredvis af danskere fulgt.

Læs mere
Forbrugernyt
Flystrejke: Hvad har jeg ret til? 

Med SAS-piloternes strejke, står rigtig mange danskere tilbage uden transport til sommerens feriedestination, og så melder spørgsmålene sig: 'Kommer jeg afsted med et andet luftfartselskab?', 'Kan jeg udskyde rejsen til strejken er ovre?', 'Kan jeg få refunderet min billet?'

For at komme alle de…

Læs mere
Forbrugernyt
Sådan får du en brandsikker Sankt Hans aften 

Mange danskere ventes at holde Sankt Hans aften i baghaven, hvor man selv tænder op i bål og synger midsommervisen. Her er det vigtigt at tage de rette forholdsregler, så det hyggelige bål ikke udvikler sig til en uønsket brand.

Læs mere
Forbrugernyt
Send ikke dyrene til Bloksbjerg 

Torsdag tændes Sankt Hans bålet, og heksen sendes til Bloksbjerg med Midsommervisen. Desværre fanges mange dyr i bålets flammer, fordi de ser brændebunken som det perfekte skjulested. Bålet bør derfor flyttes og ombygges, inden det tændes.

Læs mere
Forbrugernyt
Test dig selv: Kender du miljømærkerne? 

Miljømærker er en fantastisk hjælp, når der købes ind i hverdagen. Ved at kigge efter dem, finder man hurtigt vej til de produkter, der udmærker sig ved at være fremstillet i overensstemmelse med fastsatte miljøkrav.

Læs mere
Forbrugernyt
20 tips til en mere bæredygtig hverdag 

I en verden med begrænsede ressourcer, er vi nødt til at tænke på, hvordan vores forbrug og livsstil påvirker fremtiden. Vi er forpligtet til at tænke på vores børn og børnebørn, og sørge for at de i fremtiden vil have samme niveau af ressourcer og muligheder til rådighed, som vi har haft. Derfor…

Læs mere
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
^