Advokaten: Når naboens byggeri bliver til et mareridt

Kategori: Forbrugernyt

De fleste sætter pris på deres privatliv og vil vil gerne være fri for, at naboens ombygning resulterer i, at man kan kigge ind i ens bolig. Hvordan forholder man sig, hvis naboen planlægger en ombygning, der er til gene?

Advokaten: Når naboens byggeri bliver til et mareridt 

Støj og byggerod kan hurtigt blive en belastning, når naboen i gang med en større ombygning. Og i sådanne tilfælde kan man tilmed være bekymret for, om ombygningen vil tage lys og udsigt fra ens egen bolig - eller at naboen måske endda får et nyt stort vinduesparti, så de har direkte udsigt ind i ens stuen. Hvordan forholder man sig, og hvad er advokatens råd, når naboen planlægger en ombygning?

Sæt din lid til at der findes regler for tilbygning

Der er fastsat en række regler i bygningsreglementet om hvor meget, hvor højt og hvor på grunden, man må bygge. Ifølge reglerne må byggeriet fx ikke må give væsentlige indbliksgener for naboen. Desværre kan der ofte opstå uenighed om, hvad der præcist hører under ’væsentlige’ indbliksgener, og hvad der ikke gør.

Her er det blandt andet afgørende, om man bor i tæt bebyggelse, hvor man må forvente en vis grad af indbliksgener. Men ofte vil lokalplaner og tinglyste servitutter kunne sætte begrænsninger for den enkelte ejendom i forhold til byggeriet.

Som udgangspunkt er det op til den enkelte kommune at vurdere byggeriet og hvorvidt det kan godkendes under de gældende regler. Som almindelig lægmand kan det være svært at gennemskue konsekvenserne af naboens byggeri på forhånd. Det kan derfor være en god idé at tage en fagmand med på råd, så man har en professionel vurdering af, hvordan byggeriet vil komme til at se ud og hvordan det vil få indflydelse på ens egen bolig.

Mediation hen over hækken

Et godt naboskab er vigtigt for trivslen mellem naboer. Et godt naboskab kræver, at der vises hensyn og rummelighed på begge sider af hækken. Når man så pludselig befinder sig i en situation, hvor naboens byggeri viser sig at give væsentlige flere gener end forventet, så er det klogt at forsøge, at få en god dialog med sin nabo.

"Måske er der behov for små kompromisser for at nå til enighed. De kan være at man kan blive enige om små ændringer i forhold til byggeriet, som vil gøre generne mindre. Men en god dialog, kan man ofte forhindre, at uenigheder ender i konflikt," forklarer Niels Erlandsen, advokat og formand for Danske BOLIGadvokater.

Men i de tilfælde, hvor man ikke kan nå til enighed, og situationen fører til irritation og vrede, så er det fornuftigt at kontakte en boligadvokat med erfaring i mægling.

’’Det kræver en rådgiver, som har den fornødne faglige erfaring til at vurdere om byggeriet overholder de gældende regler, men endnu vigtigere skal vedkommende kunne agere som mediator. Og her er det altid en fordel at få en mediator på så tidligt i forløbet som muligt, og inden situationen kører af sporet’’, forklarer Niels Erlandsen. ’’En dygtig mediater, der har indsigt i regler for tilbygning og lovgivning, er en stor hjælp, når tingene er gået i hårknude, og parterne ikke har formået at finde en løsning, der er acceptabel for begge parter’’.

Forbrugernyt
Efterlysning: Hjælp ukrainerne med genbrugstøj 

Med mere end 30.000 ukrainske flygtninge ankommet til Danmark på kort tid, og formentlig mange flere på vej, melder Røde Kors nu om, at der mangel på tøj i genbrugsbutikkerne.

Læs mere
Forbrugernyt
Bilpleje med omtanke 

Miljømæssigt er det ikke ligegyldigt, hvordan du vasker og vedligeholder din bil. Nogle bilplejemidler indeholder, ifølge Miljøstyrelsen, svært nedbrydelige og miljøbelastende stoffer.. Derfor glæder om at være opmærksom, hvis man vælger at vaske og ordne bilen derhjemme, for her ender rester af…

Læs mere
Forbrugernyt
Verdensmestre i økologi 

Nye, globale økologital viser, at Danmark fortsat har det største øko-forbrug i verden, hvilket udgør lidt over 13% procent af det samlede fødevaresalg. Ved at vælge økologiske fødevarer er man garanteret mad uden rester af pesticider, bedre dyrevelfærd, plads til natur og omtanke for miljøet.…

Læs mere
Forbrugernyt
At køre med sne på bilruderne er farligt - og dyrt 

Med det ustadige danske vintervejr, ved man aldrig, hvad man har i vente. Her er de vigtigste tips og regler til dig, der kører i vintertrafikken.

Læs mere
Forbrugernyt
Coronapasset på sundhed.dk er klar til de rejselystne 

Sundhed.dk har netop lanceret den nyeste udgave af sine coronapas. De nye coronapas er blandt andet blevet udstyret med en QR-kode, der kan scannes, og dermed kan det let verificeres om coronapassene er ægte. Med de seneste ændringer lever sundhed.dk's coronapas op til EU-kravene, og derfor er det…

Læs mere
Forbrugernyt
Ny undersøgelse: Børn har svært ved at spotte influencer-reklamer på sociale medier 

En ny undersøgelse fra Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen viser, at mange børn ikke kan identificere reklame-indhold fra influencers på sociale medier som YouTube. Det er et problem, mener erhvervsminister Simon Kollerup.

Læs mere
Forbrugernyt
Omstridte markedsføringsmetoder af nye tobaks- og nikotinprodukter 

Tobaks- og nikotinproduktet, IQOS, er, ifølge Kræftens Bekæmpelse, et relativt nyt produkt på det danske marked. Til forskel fra cigaretter, hvor man inhalerer brændt tobak, så opvarmes tobakken i et håndholdt ICOS elapparat, inden den nikotinholdige røg indhaleres. Produktet er også kendt som…

Læs mere
Forbrugernyt
Sådan skal tobaksvarer gøres mindre attraktive for unge 

Kan en kedelig, mere neutral farve på tobakprodukters emballage betyde, at børn og unge vil holde sig fra tobakken?

Det mener eksperter på baggrund af erfaringer fra andre lande, og derfor er det nu en del af regeringens særlige indsats, der skal nedbringe børn og unges forbrug af tobaks- og…

Læs mere
Forbrugernyt
Undgå dyre ekstraforsikringer på billeje når du rejser på ferien i udlandet 

Verden er langsomt ved at åbne op efter snart halvandet år med lukkede grænser, ind- og udrejseforbud, og rigtig mange danskere planlægger at skulle på sommerferie i udlandet i år.

Men måske er det ikke kun passet, der er blevet lidt støvet. For mens de fleste er opmærksomme på, at man skal…

Læs mere
Forbrugernyt
Tøjvask: Vasker du stadig tøj på 40 eller 60 grader? 

Gennem de seneste 10 år har du sikkert hørt budskabet igen og igen; "Sænk temperaturen fra 40 grader til 30 grader, når du vasker." Men selvom vi er blevet opfordret til at skrue ned for temperaturen for at skåne miljøet og spare penge, så skrues der stadig op for højt op for temperaturen. Det viser…

Læs mere
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
^